0530 708 54 54
0530 708 54 54
04 Mayıs 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:04 Mayıs 2018 Cuma 00:00:00

Kanser ve şekere çare uçkun otu

Işgın otu olarak da bilinen uçkun otu strese, uykusuzluğa ve depresyona iyi geliyor. Şeker hastalarının şikayetlerini azaltıyor ve uzun süreli kullanımda kanserden koruyor. 

Ülkemizin birçok yerinde kendiliğinden yetişen uçkun, bölgeye göre ışgın, ışkın, yayla muzu ve uçkun gibi isimlerle bilinmektedir. Anadolu’da yetişen tek ravent türüdür. Yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerini yok ettiği ortaya konulmuştur. Atlanta Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar neticesinde uçkun kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanmıştır. Yalnızca kanser hastalığı değil birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kuzukulağıgiller familyasına bağlı olan uçkun otunun boyu 40 santimetre ile 150 santimetre arasında değişmektedir. Sarımsı ve beyazımsı çiçekleri vardır. Yaprakları ise fil kulağına benzer. Meyve kısmı kırmızımsı ve kahverengimsi bir renktedir. 

FAYDALARI NELERDİR? 

- İçinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller. 

- Bol miktarda C vitamini barındırır. Aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengindir.  l Taze uçkun tüketimi mide bulantısını geçirir. l Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. l Vücuda zindelik ve direnç sağlar. l Hamilelikte oluşan lekeleri giderici özelliğe sahiptir. l Grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edicidir. 

- Yorgunluk, uykusuzluk ve strese karşı kullanımı mevcuttur.

TADI KiViYi ANIMSATIR 

Erzurum, Malatya, Sivas, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Muş, Hakkari, Van , Tunceli ve Mardin çevresinde bol bol yetişmektedir. Hafif ekşimsi kiviyi anımsatan bir tadı vardır. Hoş bir kokuya sahip olan çiçekleri, bazı içeceklerin yapım aşamasında kullanılır. Toprakta yetişen bu bitkinin kök ve gövde kısmı tüketilmeye uygundur. Yapraklarında içerisinde osalik asit bulundurur. Zehirleyici olabilmektedir, kesinlikle tüketilmemelidir. 

YUMURTALI YEMEĞi YAPILIR 

Uçkun sebzesiyle zeytinyağlı ve yumurtalı yemeklerde yapılıyor. Ayrıca uçkunun reçeli de özellikle Doğu Anadolu bölgesinde çokça tüketilen ve sevilen bir reçeldir. Bu sebzeyle tek başına zeytinyağlı yemek yapılacağı gibi fırında yaptığınız patates veya balık gibi yemeklerin içerisine aromasını vermesi için de ilave edebilirsiniz. Fırında yemeklerinizin bir kenarına kabukları soyulmamış 1 adet uçkun koymanız yemeğe farklı bir lezzet katacaktır. Ayrıca yemeklerinize sos yapımında da kullanabilirsiniz. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX