0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Ağustos 2018 Salı 00:00:00 - Güncelleme:14 Ağustos 2018 Salı 00:00:00

Ağrının ilacı mürver

İçindeki A, B ve C vitaminleriyle vücut direncinin artmasını sağlayan mürver, ağrıdan eser bırakmıyor. Bağışıklığı güçlendiriyor, mide sorunlarına çare oluyor.  

Hanımeligiller familyasına ait olan mürver; patlangıç, mindiraç, sultanotu, telligelin, mındar ağ, melesir, kara mürver gibi farklı isimlerle de anılıyor. İngilizce çiçeğine ''elderflower'', meyvesine ise ''elderberry'' deniliyor. Çok yıllık çiçekli bir bitki olan mürver, mavi, bordo ve siyaha kaçan bordo renklerinde de meyvelere sahip olabiliyor. Bu meyvelerin tadı hafif mayhoş, hafif de tatlıdır. Mürver ağacının mevsimi geldiğinde açan beyaz ya da sarıya kaçan beyaz renklerde şahane çiçekleri oluyor. 

EMZİREN ANNENİN SÜTÜNÜ ARTIRIR

Bu çiçeklerden, çaydan tutun şerbete, kremden dondurmaya kadar birçok farklı şey yapılabiliyor. Binbir derde de deva oluyor. Özellikle mürver meyvesinden ve çiçeğinden yapılan şerbetler, emziren annelerin sütünün artmasına yardımcı oluyor. Mide hastalıklarında ya da mide ağrılarında mürver meyvesi ve çiçeği, ağrı kesici özellik taşıdığı için kullanılıyor. Ağrıların geçmesine yardımcı olurken, hastalıkların tedavisine de destek oluyor. Kabuklarının kaynatılarak düzenli ve belli miktarlarda içilmesi sonucunda kabızlık şikayetlerini azaltabiliyor ve bağırsak hareketlerinin daha düzenli olmasına yardımcı oluyor. 

YARALARI İYİLEŞTİRİR

İçinde bulunan A, C ve B vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini destekliyor ve hastalıkları daha kolay atlatmaya, daha zor yakalanmaya yardımcı oluyor. İdrar söktürücü ve terletici özelliği olduğu için ateşli hastalıklarda, grip, zatürree gibi hastalıklarda kullanılıyor. Düzenli kullanımda yağ yakımına ve kilo vermeye destek oluyor. Mürverin yaprakları ciltteki açık ve derin yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur. 

REÇELİ DE YAPILIYOR 

Mürverin meyvesi ezilerek reçel yapımında kullanılır. Tatlılarınızın içerisinde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bu reçeller, mayhoş tadıyla farklı bir aroma verir. Bitkinin meyvelerinden çay ve özellikle boğaz ağrılarına iyi gelebilen şuruplar elde ediliyor. Çiçeklerinden şerbet ve çay yapılır. Süsleme amaçlı kullanılıyor, sütlü tatlıların özellikle de dondurmaların içinde farklı bir aroma olarak da kullanılabiliyor. Çiçekleri balla ve limonla tatlandırılarak da içilebilir. Ağacının kabukları kaynatılarak tüketiliyor. Yaprakları da lapası yapılarak cilt yaralarının üzerine uygulanabiliyor. Onlarca şifasının yanında gereğinden fazla tüketildiği durumlarda zehirlenme, ishal gibi durumlar yaşanabilir. Bu nedenle belli miktarlarda ve belli aralıkla tüketmek gerekir. 

Ev yapımı şurup

Malzemeler: 3 kahve fincanı siyah kurutulmuş mürver, 4 bardak su, 2 kaşık zencefil kökü, bir tatlı kaşığı toz tarçın, yarım tatlı kaşığı karanfil tozu, bir çay bardağı bal. 

Yapılışı: Orta boy bir tencerenin içine mürver, su, karanfil ve tarçını eklemekle başlayın. Karışım bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak tencerenin kapağını açın. Bu şekilde suyun buharlaşarak yarıya kadar inmesini bekleyin. 45 dakika kaynattıktan sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilıdıktan sonra karışımı süzün ve balı ekleyerek iyice karıştırın. Ardından karışımı kavanozlara doldurarak çok sıcak olmayan bir ortamda saklayın. 

Kullanımı: Şuruptan haftada 2 ya da 3 kez birer kaşık almak ve ardından bir bardak ılık su içmek gerekiyor. Mürver şurubunu yetişkinler bir çorba kaşığı, çocuklar ise bir tatlı kaşığı olarak tüketilmelidir. Fakat ciddi bir rahatsızlığı olanların, bu şurubu uygulamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX