0530 708 54 54
0530 708 54 54
02 Nisan 2019 Salı 13:28:00 - Güncelleme:02 Nisan 2019 Salı 14:25:00

Yeni askerlik sistemi bu ay Meclis'in gündemine geliyor! Yürürlüğe gireceği tarih belli oldu mu?

Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi için geri sayım başladı. TBMM, 31 Mart yerel seçimler sonrası 9 Nisan Salı günü mesaisine başlayacak. Ekonomik paketler, yargı paketi ve bedelli askerlik düzenlemeleri öncelikli gündem maddeleri olacak. Milli Savunma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı, 'tek tip askerlik' olarak da bilinen yeni sistem ile ilgili düzenlemenin de Meclis gündemine gelmesi planlanıyor. Peki lisans, ön lisans ve lise mezunları için 3 ayrı sistemde uygulanması beklenen yeni askerlik ne zaman yürürlüğe girecek? Bedelli askerlik nasıl olacak? İşte yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik ile ilglili merak edilenler...

31 Mart yerel seçimleri nedeniyle çalışmalarına geçen 24 Şubat'ta ara veren TBMM, 9 Nisan'da mesaiye başlayacak. Meclis gündemine ekonomik paket olarak getirilmesi planlanan düzenlemeler arasında, vergi reformu, kıdem tazminatı fonu ve hal yasası bulunuyor. Yargı paketi ve bedelli askerlik düzenlemesi de gündem maddeleri arasında yer alacak. Yeni askerlik sistemi ile birlikte bedelli askerliğin nasıl olacağı ile ilgili ayrıntılar belli oldu. Bedelli askerlikteki yeni düzenleme konusuna değinen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; "700 bin gencimiz her sene askerlik yaşına geliyor. Bunlar bedelli, yedek astsubaylık, yedek subaylık, döviz askerlik sürekli olacak. İhtiyaçtan fazla bedelli olursa mecbur kura çekilecek" demişti.

EKONOMİK PAKETLER

Ekonomik paketler Meclis gündemine, 2019-2023 yıllarını kapsayan 'Onuncu Plan' paketi olarak gelecek. Milletvekilleri tarafından yasa teklifi olarak sunulacak ekonomik düzenlemelerden bir tanesi 'Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını tek metinde toplayan vergi reformu' olacak. Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın, Vergi Reformu Yasası üzerinde çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Meclis gündemine teklif olarak gelecek.

Bir diğer düzenleme ise Hal Yasası. Sebze meyve fiyatlarındaki aşırı artışı önlemeyi amaçlayan hal yasa düzenlemesinin de çalışmaları tamamlandı. Nisan ayında Meclis'e sunulması beklenen düzenleme, toptancı hallerinde komisyoncuları aradan çıkarmayı öngörüyor.

Kıdem Tazminatı Fonu ve Perakende Yasası da Meclis'e sunulacak ekonomik paketin içeresinde yer alacak.

YARGI REFORMU

 TBMM gündemine gelmesi beklenen Yargı Reformu Paketi'nin içinde, Ceza İnfaz Kanunu ile nafaka düzenlemeleri yer alacak. Adalet Bakanlığı'nda çalışmaları devam eden, Ceza İnfaz Kanunu'nda değişiklik öngören düzenlemenin de Meclis tatile girmeden yasalaşması planlanıyor. AK Parti milletvekillerinin yasa teklifi olarak Meclis'e sunacakları düzenleme ile Ceza İnfaz Kanunu'nda önemli değişikliklere gidilecek. Ceza İnfaz Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile kademeli infaz sistemi uygulanacak. Düzenleme ile paraya çevrilen adli para cezaları da yeniden düzenlenecek. Getirilecek yeni düzenleme ile cezanın ağırlığına göre hükümlünün cezaevinde yattığı süre artacak. Hırsızlık, uyuşturucu, terör, kadın cinayeti, çocuğa cinsel istismar suçlarının cezalarında yine ceza artırımına gidilecek.

NAFAKA DÜZENLEMESİ

Nafakaya süre sınırı getiren teklifin de Nisan ayında TBMM'ye sunulması planlanıyor. Teklif ile eşlerden diğerinin mağdur olmaması için nafaka şartlarının ortadan kalkmaması halinde nafakayı devlet üstlenecek. Teklif ile ömür boyu nafakanın kaldırılması öngörülürken, nafakaya süre getirilecek.

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı. Nisan ayı gibi Meclis'e gelebileceğini ifade eden Bakan Akar, lise, ön lisans ve lisans mezunları için 3 farklı askerlik sistemi olduğunu anlattı. Hulusi Akar ayrıca bedelli askerliğin de sürekli hale getirileceğini de vurguladı. Ayrıca, yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak. Bu rakam bugün 31 bin liraya denk geliyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni sistemin kalıcı olmasına gayret gösterdiklerini belirten Bakan Akar, "Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma. 6 ay sonunda isteyenlerle sözleşme yapılacak. Lise mezunu gencimiz 1 ay temel askerliği bedellilerle yapacak. İhtiyaçtan fazla bedelli olursa kura çekilecek" dedi.

YENİ ASKERLİKTE BEDELLİ HESAPLAMASI

Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak. Bu rakam bugün 31 bin liraya denk geliyor. Ancak her yıl memur maaşına gelen zamlarla birlikte bu ücret yeniden belirlenecek.

SÜREKLİ OLACAK

Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma... Modern, öngörülebilir, TSK'nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim.Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Dağılım şöyle olacak, bir bedelli askerlik, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubay, daha sonra da yedek subaylık. Ve beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.

KURA ÇEKİLECEK

Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek.Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.

SİSTEM KENDİ İÇİNDE DÖNECEK

MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa Geçebilecek. Astsubaylarımız da subay olabilecek. Sistem kendi içinde dönebilecek."

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ İKİYE KATLANDI

Son bedelli yasasında 15 bin TL olan ücret yeni askerlik sisteminde 31 bin 343 TL oldu. İkiye katlanan fiyata sosyal medyadan da tepkiler geldi. Ayrıntıları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından duyurulan yeni askerlik sisteminde bedelli ücreti de belli oldu. Buna göre bedelli askerlik ücreti bugün itibariyle 31 bin 343 TL olacak ve her 6 ayda bu ücret artacak. Yurt dışı dövizli askerlik bedeli ise bugünkü kurla 5 bin 113 euro olarak açıklandı.

SON BEDELLİ ÜCRETİ 15 BİN TL

En çıkarılan bedelli askerlik kanununda ücret 15 bin TL olarak açıklanmıştı. Bedelliden yararlanan adaylar 15 bin TL verip 21 gün temel askerlik eğitimi alıyorlar. Yeni sisteme göre ise bedelli askerlikten yararlanmak isteyen adaylar 31 bin 343 TL verip bir ay askerlik yapacak.

AÇIKLANDIĞI TARİHTEKİ DÖVİZ KURUYLA YAKLAŞIK 6 BİN DOLAR

Temmuz 2018’de açıklanan son bedelli askerlik ücreti o günün kuruyla hesaplandığında 3 bin 125 dolar yapıyordu. Yeni sitemdeki bedelli askerlik ücreti ise bugünün kuruyla hesaplandığında 5 bin 729 dolara denk geliyor.

Sistemde en önemli husus şunlar: Yükümlü kaynağımız var. 700 bin gencimiz her sene askerlik yaşına geliyor. Bunlar bedelli, yedek astsubaylık, yedek subaylık, döviz askerlik sürekli olacak. İhtiyaçtan fazla bedelli askerlik talebi olursa kura çekilecek. Bunların kurallarını belirledik. Bu sistem böyle devam edecek. Lise mezunu 1 ay temel askerlik yapacak, ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen varsa kura çekilecek. Belirlenenlerin hepsi 1 ay eğitim yapacak. 1 ay sonunda bedelliye ayrılacaklar. 1 ay sonra diğer lise mezunu ve altı 5 ay kıtalarda görev yapacak. 6 ay bittikten sonra "kalmak ister misiniz" diye soracağız. İstekli olanlar 6 aylık maaşlı sözleşme yapılacak. Bu süre yine komutanları değerlendirmeleri sonucunda o sözleşmeli er uzman erbaş olabilecek. Yedek astsubaylığa ise meslek yüksekokulu mezunlarına açık olacak.

Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma, bunu yedek astsubay olarak istihdam ediyoruz. 2 ay temel askerlik eğitimi alacak. Bu süre içinde harçlık alacak. 10 ay süreyle maaş alacak. 12 ayı tamamladığında terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirmeler uygunsa astsubaylığa geçebilecek. Yedek subaylar ise lisans ve üstü 2 ay temel eğitim alacak, 10 ay kıta görevi yapacak. İsterse bu arkadaşlarımız yedek astsubay olabilecekler.

Burada esnek modelle geçişler var. Uzman erbaşlar gerekli kriterleri yerine getirince astsubay olabilecek. Önümüzdeki nisan ayı gibi gerçekleşecek. Bedelli askerlik 1 aylık eğitimin ardından verilecek ücretle birlikte teskere alınabilecek. Bedelli askerlikte ödenmesi gereken ücretle ilgilide beklenen açıklama geldi. Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak. Bu rakam bugün 31 bin liraya denk geliyor. Ancak her yıl memur maaşına gelen zamlarla birlikte bu ücret yeniden belirlenecek.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX