0530 708 54 54
0530 708 54 54
10 Aralık 2016 Cumartesi 00:00:00 - Güncelleme:10 Aralık 2016 Cumartesi 00:15:00

'Milletim daha da yüklenmeli'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dövizden TL'ye geçişe yönelik atılan adımda halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Ama yeterli mi? Değil” sözleriyle vatandaşa yeni bir çağrıda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dövizden TL'ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Halkıma ülkem ve milletim adına gerçekten çok çok teşekkür ediyorum. Ama yeterli mi? Değil. Bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum” dedi. Cuma namazı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, önceki gün açıklanan ekonomiye ilişkin kararların tüm girişimcileri ve piyasayı rahatlatmaya yönelik olduğunu anlattı.

PUTİN'LE YERLİ PARA MUTABAKATI 

Erdoğan, dış ticarette yerli paraya geçilmesi konusunda Putin'le vardıkları mutabakatı hatırlatarak şunları söyledi: “Tabii bir önemli adım da Sayın Putin'le son yaptığım görüşmede bunu tekraren konuşmuştuk. Ondan bir yıl önce, o malum hadiseden önce Sayın Putin'le bunları konuşmuştuk. Demiştik ki, 'Biz yerli para ile aramızdaki ithalat, ihracat olayını gerçekleştirelim.' Çünkü bizim Rusya Federasyonu ile aramızdaki ticaret hacmi bir ara biliyorsunuz 35 milyar dolara kadar çıkmıştı. Tabii çok ciddi bir rakam ve bunun diyelim ki rubleyle yapılıyor olması, bizden aldıklarını da TL ile alıyor olmaları ciddi manada bir rahatlatma getirecektir.”

ÇİN VE İRAN'LA ATILACAK ADIMLAR 

Yerli para konusunu İran'la yaptıkları görüşmelerde de konuştuklarını dile getiren Erdoğan, “Yani İran Dinarı ki şu anda da onlar tümene geçecekler, böyle bir adım da söz konusu. Onlarla da hedefimiz aslında çok yüksek bir rakama ulaşmaktı. Sonra Çin ile yaptığım görüşmede de yine bunları konuştuk. Bunları daha da yaymamız mümkün. Yani ticaret hacminin yüksek olduğu ülkelerle bu adımları atmak suretiyle yani paralarımızın üzerindeki kur baskılarını ortadan kaldırırız ve bu, bunu getirecektir. Bu daha o zamanda bu yana attığımız adımlar” diye konuştu. 

Faiz lobisine halkım artık pirim vermesin 

Faiz konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faiz noktasında da özellikle faiz lobisine halkım, milletim artık prim vermemeli. Çünkü faiz lobisi dikkat ederseniz bir şeyin yarışı içinde... Kendi öz kaynaklarıyla değil halkının parası üzerinden, halkının mevduatını kendisi ranta dönüştürüyor. Onunla da sonra övünüyor” diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti: “Şimdi bakıyorsunuz. Bir çoğu 3, 4, 5, 6, 7 trilyonlardan, katrilyonlardan bahsediyorlar. Geçenlerde açıkça söyledim. Dedim, 'Geçen yıl ne kazandınız, bu yıl ne kazandınız?' Sadece şu aradaki farkı yatırımcılara düşük faizle kredi olarak verseniz ve onlar da bunu yatırıma dönüştürse, bu yatırım neticesinde ne doğacak? Yatırım genişleyecek ya da sıfırdan bir yatırım olacak. İstihdam, üretim, rekabet bu güçler artacak. Bundan o sürümden kazanacağı gibi ülke kazanacak. Ama ne yazık ki rahat para kazanmanın yolları üzerinde duruluyor. Onun için de faiz noktasında ben inanıyorum ki bundan sonraki süreçte hükümetimiz, Merkez Bankası çok daha hassas davranacağı gibi devlet ve kamu banklarının da bu noktada ön alması lazım, örnek olması lazım. Bu adımın atılmasıyla da Türkiye yeni bir yatırım seferberliğine girecektir.” 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX