0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Ekim 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:12 Ekim 2018 Cuma 00:00:00

İstikrar korunacak, üretim artacak

Başkan Erdoğan'ın 2019-2021 yıllarını kapsayan yatırım hazırlıklarıyla ilgili genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Erdoğan, “Temel hedefimiz ekonomide istikrar” dedi. 

Başkan Erdoğan, dün yayımlanan yatırım genelgesinde, hükümetin vatandaşların refah ve mutluluğunu daha üst seviyelere çıkarma amacı doğrultusunda makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah düzeyini yükseltmek için 2019-2021 döneminde Yeni Ekonomi Programı uygulayacağını vurguladı. Bu dönemde temel hedefin ekonomide dengelenmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek olduğunu belirten Erdoğan, “Kamu harcamalarında tasarruf yapmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, temel önceliklerimizdir” ifadelerini kullandı. 

MALİ DİSİPLİN 

Yurtiçi tasarrufları artırmak, cari işlemler açığını azaltmak, kamu mali dengelerini ve mali disiplini daha da güçlendirmek ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumayı hedeflediklerini kaydeden Erdoğan,  bu hedef ve öncelikler çerçevesinde, kamu hizmetlerinin hız ve kalitesinin artırılması amacıyla kamu yatırımlarına ayrılan kaynakların söz konusu dönem için hedeflenen politikalara azami oranda katkı sağlayacak şekilde tahsisi ve verimli kullanımının temel ilkeleri olacağına dikkati çekti. Erdoğan, şunları kaydetti: “Kamu yatırım harcamalarından azami düzeyde tasarruf edilirken, kalkınma potansiyelini destekleyici mahiyetteki iktisadi ve sosyal altyapı yatırımlarına öncelik verilmeye devam edilecektir. Kamu kesimi yatırımları bütüncül bir yaklaşımla özel kesim yatırımlarını tamamlayacak şekilde tasarımlanacak ve hayata geçirilecektir. Kamu yatırım öncelikleri özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarını ve ticareti destekleyecek mahiyette belirlenecek; iş, üretim, yatırım ve yaşam ortamını iyileştiren nitelikli altyapı yatırımlarına öncelik verilecektir.” 

PROJE ÖNCELİĞİ

Başkan Erdoğan, 2019 yılı Yatırım Programı hazırlıklarında, 2019-2021 dönemi Orta Vadeli Program ve Mali Plan'da yer alan amaç ve politikalarla öncelikler ve mali çerçevenin esas alınacağını aktardı. Erdoğan, “Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde devam eden öncelikli projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek olanlara öncelik verilecektir. Tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında 2019 yılı Yatırım Programı'na yeni proje alınmayacaktır. Mevcut kamu sabit sermaye stokundan azami kapasitede yararlanılması için gerekli bakım ve onarımlara önem verilecek, vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarına ve ekonomide katma değer artışına doğrudan hizmet etmeyen projeler teklif edilmeyecektir” dedi. 

KÜLLİYE'DE SAVUNMA SANAYİİ TOPLANTISI 

Savunma Sanayii İcra Komitesi, Başkan Erdoğan başkanlığında dün Külliye'de toplandı. Toplantıda, güvenlik birimlerinin kara, deniz, hava platformlarındaki çeşitli ürün ve silah sistemi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler görüşüldü. 

GENELGEDE NELER VAR?

Başkan Erdoğan'ın onayladığı Tasarruf ve Yatırım Genelgesi'nde öne çıkan başlıklar şöyle: 

- Temel hedef, kamu harcamalarında tasarruf yapmak.

- Kamu mali dengeleri ve disiplini daha da güçlenecek. 

- Enflasyon düşürülerek fiyat istikararı sağlanacak.

- Refah düzeyini artıracak ekonomi programı uygulanacak. 

- 2019 yılı için gösterge olarak dolar kuru 5.60 TL olarak ele alınacak. 

- Demiryolu yatırımları sürecek, yerli üretime ağırlık verilecek.

- Arsası olmayan konut projeleri teklif edilmeyecek.

- Yatırımlarda gerçekleşme oranı yüzde 75’in üstü olan projeler tamamlanacak.

- Mükerrer sağlık yatırımları teklif edilmeyecek.

- Acil ve zorunlu olanlar hariç 2019 yılında yatırım projesi yapılmayacak. Bitmeye yakın projelere öncelilk verilecek. Acil olmayan projeler teklif edilmeyecek... Öncelik sosyal ihtiyaçları giderecek yatırımlarda olacak.

- 2019 yılında kaynağı ne olursa olsun yeni araç alımı yapılmayacak. 

- Yeni lojman, memur evi, kreş, sosyal tesis v.b. yapılmayacak. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX