0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Ağustos 2018 Pazar 00:00:00 - Güncelleme:12 Ağustos 2018 Pazar 01:26:00

Dünyayı kaosa sürüklüyor

Ticaret savaşıyla dünya ekonomisinin yarısından fazlasını hedef alan Trump'ın, Türkiye’yi tehdidi sabırları taşırdı. Başta ABD olmak üzere dünyadan Trump’a tepki yağıyor. 

ABD Başkanı Trump, Twitter’dan yaptığı ‘tuhaf’ açıklamalarla dünyayı savaşın eşiğine getirdi. Son olarak Türkiye’yi de aynı şekilde tehdit etmesi bardağı taşırdı. Kendi ülkesi dahil bir çok ülkeden ABD Başkanı’na tepki yağdı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, cuma sabahı kendi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'nin Türkiye'den ithal ettiği çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük tarifesi oranlarını iki katına çıkartarak bu ürünlere sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 20 gümrük vergisi uygulamak için talimat verdiğini bildirdi. ABD’de başkanlık görevine başladığı günden bu yana sosyal medya üzerinden yaptığı ‘tuhaf’ açıklamalarla dünyayı savaşın eşiğine getiren Trump, son olarak Türkiye’yi tehdit etmesi bardağı taşıran son damla oldu. 

ÜRETİCİLERİ ZORA SOKTU 

Kendi ülkesi dahil bir çok ülkenin eleştirilerinin odağındaki Trump’a dünyadan tepki yağıyor. Başlattığı ticaret savaşıyla dünya ekonomisinin yarısından fazlasını hedef alan ABD Başkanı, Avrupa Birliği ülkelerini bile çileden çıkardı. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı ve İsveç eski Başbakanı Carl Bildt, Türk ekonomisinin baltalanmaya çalışıldığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Aözcüsü Farhan Haq ise ‘Sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini’ ifade etti. Kaos ekonomisiyle dünyayı hizaya çekmeye çalışan Trump’a ABD medyası da destek vermedi. ABD medyası, Trump'ın Türkiye'ye uyguladığı ek vergiye yatırımcıları zor duruma düşürdüğü için tepki gösterirken, New Yorker dergisi alınan bu kararın “yasal dayanağının olmadığı” ve “Amerikalı üreticileri zora soktuğunu” vurguladı. 

HER DEDİKLERİNİ YAPIYOR 

Uluslararası ekonomistler, evangelistlerin her dediğini yapan Trump'ın ABD’ye büyük zararlar verdiğine vurgu yapıyor. Ortak görüş ise Trump’ın bir an önce durdurulması gerektiği yönünde oldu.  Dünyadan gelen topyekûn tepki Trump’ı köşeye sıkıştırdı. Türkiye ise döviz kuru üzerinden başlatılan ekonomik saldırılara karşı tek yürek oldu. 

TEHDİDİN KARŞILIĞI YOK  

Trump'ın Türkiye'den çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan ek verginin sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 20'ye yükseltileceğini açıklaması her iki sektörün ihracat kompozisyonu açısından bir anlam ifade etmiyor.  Bu yılın ocak-haziran döneminde Türkiye'nin çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 8,4 milyar dolara ulaşırken ABD'ye yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 5,2 düzeyinde kaldı. Bu yılın 6 ayında 1,5 milyar dolarlık alüminyum ve alüminyumdan eşya satan Türkiye'nin ihracatında ABD'nin payı yüzde 5,3 olarak kayıtlara geçti. Öte yandan Beyaz Saray tarafından Başkan Donald Trump'ın imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Çelik ithalatını daha da azaltmak ve yerli kapasite kullanımını artırmak için 13 Ağustos'tan başlayarak Türkiye'den ithal edilen çelik üzerindeki gümrük tarifesini yüzde 50 oranında uygulamanın gerekli ve uygun olduğuna karar verdim” ifadesi kullanıldı. 

UTANÇ VERİCİ 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin tehditlerine karşı Türkiye'nin yanında olduklarını duyurdu. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO üyesi Türkiye'nin ekonomisine yönelik açıklamalarını “utanç verici” şeklinde niteledi. Bakan Zarif, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Trump'ın NATO müttefiki Türkiye'ye ekonomik zorlukları coşkuyla dayatması utanç verici. ABD yaptırımlara ve zorbalığa bağımlılığını düzeltmeli aksi takdirde tüm dünya ülkeleri onu zorlamak için sözlü kınamaların ötesine geçecektir. Biz daha önce de komşularımızın yanındaydık şimdi de yanlarında olacağız” ifadelerini kullandı. Daha önce de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yazılı mesajı Başkan Erdoğan'a iletilmişti. Tahran’ın Amerikan yönetimini yaptıklarına pişman edene kadar direnme azmi aktarılmıştı. 

 

 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX