0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Temmuz 2016 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:28 Temmuz 2016 Perşembe 01:14:00

Darbenin sır küpüne ABD-NATO kalkanı

15 Temmuz darbe girişiminden bir süre önce FETÖ’cü komutanlar tarafından uydurma bir görevlendirme ile ABD’ye gönderilen Tümamiral Uğurlu gözaltı kararına rağmen Türkiye’ye dönmedi. TSK’nın tüm sırlarına sahip FETÖ’cü, NATO üssünde saklanıyor. 

FETÖ’cü teröristler tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı ve hükümetine yönelik 15 Temmuz darbe girişiminden 5 gün önce kritik bir gelişme yaşandı. İzmir merkezli olarak yapılan ve kamuoyunda ‘Askeri Casusluk’ olarak bilinen gizli askeri bilgi ve belge bulundurma davasında sahte delil ürettiği tespit edilen FETÖ’cüler hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Operasyon kapsamında terör örgütü FETÖ’ye hizmet ettiği belirlenen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ve Tuğamiral Ali Suat Aktürk ve 4 binbaşı hakkında gözaltı kararı verildi. Emniyet güçlerince yakalanan binbaşılar çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı ancak Tümamiral Uğurlu’nun, gözaltı kararından bir süre önce Genelkurmay Başkanlığı içine yuvalanmış FETÖ’cüler tarafından ABD’ye görevlendirme ile gönderildiği, Tuğamiral Aktürk’ün ise yapılan tüm aramalara rağmen bulunamadığı ortaya çıktı.

'Görevlendirme' ile firar etti

Savcılık tarafından yapılan çağrıya rağmen teslim olmayan, FETÖ’cülerin uydurma görevlendirmesiyle ABD’nin Norfolk Kenti'ndeki NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı’nda saklanan Uğurlu için Ankara harekete geçti. FETÖ’cü tümamiral hakkında Interpol’e yakalama başvurusu yapılacağı 15 Temmuz günü ise, örgütün TSK içine sızmış hücreleri bir darbe girişiminde bulunarak Türkiye’yi yangın yerine çevirdi. 240 şehit verilen kanlı kalkışmanın terör örgütü FETÖ tarafından yapıldığı kısa sürede aydınlanırken, örgüt üyesi tümamiral ABD’deki NATO üssünde saklanmaya devam etti.

Gözaltı kararı planı bozdu

NATO’daki müttefiki olan Türkiye’ye karşı kanlı bir saldırı düzenleyen örgütün üst düzey üyesini bünyesine barındıran Washington yönetimi skandala sessiz kalırken, Tümamiral Uğurlu’nun TSK’nın çok gizli bilgilerine sahip olduğu öğrenildi. Uğurlu hakkında gözaltı kararı çıkmasının hesaplanmadığı, darbecilerin planına göre 15 Temmuz’dan bir süre önce Türkiye’ye gelerek darbe girişimini bizzat koordine edeceği, ancak savcılığın aldığı kararın tüm hesapları alt üst ettiği belirtiliyor. Öte yandan yine hakkında gözaltı kararı çıkarılan ancak yapılan tüm aramalara rağmen yakalanamayan Tuğamiral Aktürk ile ilgili ilginç bir bilgiye ulaşıldı. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre FETÖ’cü teröristler, darbe girişiminin başarılı olması halinde Aktürk’ü Merkez Bankası’nın başına getirmeyi planlıyordu. FETÖ’ye yönelik operasyonlar derinleşirken, Ankara ve Washington yönetiminin örgüt üyesi teröristlerin iadesi noktasında nasıl bir anlaşmaya varacağı merak konusu oldu. 

Karargahın tüm sırları çantasında 

Genelkurmay Başkanlığı’nda MBS Başkanlığı görevinde bulunan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun ABD’ye beraberinde götürdüğü bilgiler hayati öneme sahip. Uğurlu, ordu mensubu herkesin telefon kayıtlarına ulaşabiliyor, bilgisayarındaki belgeleri elde edebiliyor, tüm kayıtları inceleyebiliyor, e-postalar ve konuşma kayıtlarına erişebiliyor. Dijital depolamaya geçiş yapan ve kağıt çıktılar halinde arşiv yapmayan Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili neredeyse tüm bilgilere sahip Uğurlu’nun, bu dataları ABD ile paylaştığı ihtimali üzerinde duruluyor. Uğurlu ayrıca, bütün komutanlık personelini atayabiliyordu.

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX