0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Temmuz 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:12 Temmuz 2019 Cuma 16:12:00

Bakanlık açıkladı: S-400'lerin Mürted Hava Meydanı'na intikaline bugün başlandı

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "S-400 sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikaline bugün başlandı." denildi. S-400 taşıyan uçaklar peş peşe Ankara'ya indi.

Rus S-400 Hava Savunma Sistemi'nin intikal ettiği Ankara'da bulunan Mürted Hava Üssü'nde yoğun saatler yaşanıyor. Rusya'dan S-400 parçalarını taşıyan üçüncü uçak da Mürted Hava Üssü'ne indi. Uçaklardaki S-400 parçaları Mürted Üssü'ndeki hangarlara yerleştiriliyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesinin 11 Nisan 2017’de imzalandığı ifade edilmişti

Açıklamada, "Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır" denilmişti.

TÜRKİYE GERİ ADIM ATMADI

Ulusal savunmasını güçlendirmek için Rusya’dan S-400 sistemi satın alan Türkiye, ABD yönetiminin tehdit ve şantajlarına rağmen geri adım atmayarak dünyaya örnek oldu. Türkiye’nin talebiyle, ilk olarak 2020 Mart olarak belirlenen teslim tarihi bu yılın temmuz ayına çekildi. Dünyanın en iyi hava savunma sistemi olarak gösterilen S-400’lerin ilk parçaları, planlandığı gibi Türkiye’ye ulaştı.

TÜRKİYE GÜNEŞ'TEN ÖĞRENDİ

S-400 savunma sistemlerinin ilk teslimatı gece saatlerinde başlamış, Rusya Araştırmalar Enstitüsü bilgileri paylaşmıştı. Dünyanın yakından takip ettiği gelişmeyi Güneş Gazetesi olarak birinci sayfadan duyurmuştuk. İşte o haberimiz...

UZMANLAR DA GELDİ

S-400 hava savunma sistemini taşıyan uçaklar dün Malatya ve Ankara'ya indi. Rusya Araştırmalar Enstitüsü'nün, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada,“Rusya'dan gelen uçaklar Malatya ve Ankara'ya iniş yaptı. S-400'lerin ilk parçalarıyla, Rus uzmanlar da Türkiye'ye ayak bastılar” ifadeleri kullanıldı. Türkiye'ye S-400'leri getirecek olan uçaklar, 8 Temuz gecesi Rusya'nın Tver (Levsky) şehrinden kalkış yapmıştı.

SINIRA KONUŞLANDIRILACAK

Yetkililer tarafından yapılan detaylı saha analizleri ve araştırmaların ardından ilk bataryanın, 911 kilometrelik Suriye sınırının orta noktası olarak kabul edilen, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi yakınlarına konuşlandırılması bekleniyor. İkinci bataryanın ise Mersin veya Hatay'a konuşlandırılabileceği belirtiliyor. Sistem, her türlü hava aracı, balistik ve kruz füzelerini imha edebiliyor. 600 kilometre menzilde takibe aldığı düşman hedefini 400 kilometre mesafede vurabiliyor. Aynı anda 300 hedefin takip edilebildiği sistem sayesinde 36 hedefe aynı anda atış yapılabiliyor.

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI: BUGÜN ANKARA'YA İNEN İLK UÇAKLA TESLİMAT BAŞLADI

Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında Başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara’ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır." ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE'YE BÖYLE GETİRİLDİ

S-400'ler Mürted Üssü'ne böyle getirildi

S-400’LERİN ÖZELLİKLERİ NELER?

S-400'LER RUSYA'DA BÖYLE YÜKLENDİ

Türkiye'nin Rusya'dan tedarik ettiği S-400 savunma sisteminin ilk parçaları bugün Ankara'ya ulaştı. Rusya Savunma Bakanlığı da gönderilen S-400'ün yola çıkarken kaydedilen görüntülerini paylaştı. İşte o anlar
 

 


S-400’LERİN ÖZELLİKLERİ NELER?

 

 

Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin Türkiye’ye teslim edilmesine artık sayılı günler var. Peki, S-400’lerin özellikleri neler? S-400’ler nereye kurulabilir?

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’ler kısa bir süre içinde Türkiye’ye gelecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamada, S-400’lerin acil bir durumda devreye gireceğini belirterek “Nereye konuşlandırılacağına askerimiz karar verecek.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu S-400’lerin temmuz ortasında Türkiye’ye geleceği bilgisini paylaştı. S-400’ler ilgili soruları yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 savunma sistemleri ve buna karşı ABD'nin olası yaptırımları hakkındaki soruyu yanıtlarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeyi hatırlattı. Trump'ın açıklamalarını anımsatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“TRUMP DÖNEMİNDE DE PATRIOT İSTEDİK”

“Trump'ın ikili görüşmede basının önünde bunu açıkça söylemesi önemliydi. Hatta bunu daha sonra düzenlediği basın toplantısında daha geniş şekilde vurgulaması önemliydi. Esasen Trump, herkesin önünde söylediği şeyi daha önceki ikili görüşmelerimizde Sayın Cumhurbaşkanımıza defalarca söylemişti. Telefon görüşmelerinde de Sayın Trump Türkiye'nin bir suçunun olmadığını, ama (Barack) Obama döneminin hatalarının olduğunu söylemiştir. Fakat burada bir parantez açmak isterim. Trump iş başına geldiğinde de biz Patriot almak istediğimizi yazılı şekilde ABD'ye ilettik. Daha 6 ay önce, yaklaşık iki sene sonra bize bir cevap geldi. Yani bunu sadece Obama dönemine yıkmayalım. Doğru, Obama döneminde biz 10 sene almaya çalıştık, alamadık ama Trump'ın ilk iki senesinde de Patriot konusunda bize bir dönüş olmadı.”

S-400’LERİN ÖZELLİKLERİ NELER?

“ABD’DE FARKLI SESLER AZALIYOR”

Çavuşoğlu, ABD'de farklı kurumlardan farklı sesler geldiğini belirterek, Trump'ın Türkiye ile ilişkiler hakkında herkesin önünde dile getirdiği şeylerin özellikle yönetim içindeki farklı sesleri azaltmaya başladığını vurguladı. ABD Kongresinin “farklı bir konu” olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Trump'ın açıklamasının Kongreyi de etkilediğini görüyoruz.” diye konuştu.

ABD Kongresine Türkiye'nin neden S-400 aldığını ve neden Patriot alamadığını anlattıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakarak diplomasiyle tüm meseleleri çözmek istiyoruz.” diye konuştu.

“S-400 BİTMİŞ BİR ANLAŞMADIR”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi S-400 bitmiş bir anlaşmadır. Artık teslim süresi konuşuluyor. S-400'ü alacağız. NATO ve diğerleriyle de görüşüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“GEREKTİĞİ ZAMAN GEREKTİĞİ YERDE KULLANILACAK”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir S-400'ün konuşlandırılacağı yere ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerince değerlendirme yapılacağına işaret eden Demir, şunları kaydetti:

"Biz şimdi S-400 alıp da Doğu Akdeniz'deki denklemi değiştireceğiz diye bir planlama yok. Ama Türkiye ürünü gerektiği zaman gerektiği yerde kullanmak üzere harekete geçirebilir. Bu da hareket planlayıcılarının vereceği bir karardır. Yaptırımlara gelince, bu yaptırımlar az çok biliniyor. Biz onlara karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Yaptırımlar belirli bir süre belirli zorluklarla karşılaşmamıza yol açabilir ancak bunun nihai sonucu savunma sanayimizin daha güçlenmesi, bilenmesi ve geleceğe daha sağlam adımlarla yürümesi anlamına gelecektir. Bu bizi caydırmayacak daha da güçlendirecektir."

S-400’LERİN ÖZELLİKLERİ NELER?

“NEREYE KONUŞLANDIRILACAĞINA ASKER KARAR VERECEK”

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanvekili Ahmet Berat Çonkar da iki gün önce Rusya merkezli İzvestiya gazetesine konuşmuştu. Türkiye’nin sınırlarının “adeta bir barut fıçısı gibi” olduğunu söyleyen Çonkar, “Irak, İran, Suriye, Kıbrıs ve ülkemizin sınırlarını çevreleyen her yerde sıcak bölgeler mevcut. Milli güvenliğimize dair en ciddi tehditlerin başında ise Doğu Akdeniz, dolayısıyla da Kuzey Kıbrıs ve Suriye bölgeleri gelmektedir.” sözlerini kaydetmişti.

Çonkar, bu sebepten dolayı her şeyden önce Türkiye’nin güney ve doğu sınırlarının güvenliğinin nasıl sağlanabileceği üzerinde düşünmeyi planladıklarını vurgulamıştı.

“EN ELVERİŞLİ YERDE MEVZİLENDİRİLECEK”

İzvestiya’nın, “S-400 sistemlerinin Suriye sınırlarına yerleştirilmesinin ne derece yakın bir ihtimal olduğu” sorusu karşısındaysa, Çonkar şunları kaydetti:

“Bunun ihtimal dışı olduğunu söyleyemem ancak şunu da tekrarlama gereği duyuyorum… Biz söz konusu füzeleri, sınırlarımızı koruyacak olmaları bakımından en elverişli olacakları yere konuşlandıracağız. Şu anda bu hususta teknik incelemeler yapılmakta, askerlerimiz konuşlandırma noktaları üzerinde çalışıyor.”

“MİLLİ GÜVENLİĞİMİZİ KUVVETLENDİRECEĞİ KESİN”

Çonkar, “S-400’lerin Türkiye’nin milli güvenliğini kuvvetlendireceği kesin” sözlerini de konuşmasına ekledi.

“TESLİMAT YÜZDE 99 HAZIR”

Rusya Dış Ülkeler Federal İşbirliği Dairesi Sözcüsü Mariya Vorobyova, S-400 sistemi belirli parçalarının temmuz ayı ortasında Türkiye’ye teslim edilmeye başlanacağını, sistemin Türkiye topraklarında toplanıp istenilen noktalara konuşlanmasının ise 2019 yılı sonunda tamamlanacağını duyurdu.

Rusya’nın silah ihracatını gerçekleştiren tekel devlet şirketi Rosoboroneksport” Genel Müdürü Aleksander Miheyev ise Türkiye’ye teslimatın yüzde 99 oranında hazır duruma geldiğini dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Osaka G-20 Zirvesi sonunda Rusya’nın Türkiye’ye S-400 füzeleri için kısmen teknoloji transferi sağlayacağını açıklamıştı.

S-400 ÖZELLİKLERİ

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

400 KİLOMETRE MENZİL

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

10 SANİYEDEN KISA SÜREDE TEPKİ VERİYOR

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

 S400 MÜ? PATRİOT MU?

 S-400’ün özellikleri

Menzili 250 km

Balistik füze tespiti ve vuruş mesafesi 60 km

Radar tespit mesafesi 600 km

İntikale hazırlık süresi 5 dakika

Patriot sisteminin özellikleri

Menzil 160 kilometre

Balistik füze tespiti ve vuruş mesafesi 45 kilometre

Radar tespit mesafesi 150 kilometre

İntikale hazırlık süresi 30 dakika

PATRIOT FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİNİN MODİFİKASYONU

PAC-1

Radar sisteminin tarama açıları geliştirildi, program yazılımı iyileştirildi. Taktik balistik füzelere karşı etkinliği artırıldı.

PAC-2

Program yazılımında değişiklikler yapıldı, yeni ateşleyici fünye ve vurucu unsurlar monte edilen füzenin muharebe bölümündeki çalışmalar tamamlandı.

PAC-3

“Stels” teknolojisi kullanılarak fırlatılanlar da dahil olmak üzere taktik balistik ve kruz füzelerinin savaş başlıklarına önleme yapacak şekilde geliştirildi.

PAC-3 MSE

Patriot, yüksek güçlü motoru, geliştirilmiş aerodinamik özellikleri ve mükemmelleştirilmiş navigasyon sistemiyle diğerlerinden ayrılıyor. PAC-3’e kıyasla menzil çapı bir buçuk kat artırıldı (füzenin mutlak özellikleri gizli tutuluyor).

S-400’LERİN MODİFİKASYONU

S-500 “Prometey” Füze Savunma Sistemleri

Uzun menzilli mobil füze savunma sistemi olup her türlü aerodinamik ve balistik hedefler için geliştirilmektedir.

Önleme Menzili

ABD’li muadili THAAD’ın 2-3 kat üzerinde…

Uzaydan…

Öncelikli olarak yakın uzay alanındaki nesneleri imha etmek için geliştiriliyor.

…çok düşük yüksekliklere kadar

Hedefler arasında yerden 5 metre mesafeye kadar kat edebilen “Tomahawk” kruz füzeleri yer alıyor.

Çoklu görev özelliği

Kompleks, operatif-taktik hava savunma sistemlerinin ve stratejik füze savunma sistemlerinin imkanlarını bir arada barındırır.

Evrensellik

Sistem, Rusya Federasyonu’nda faal olan tüm hava savunma unsurlarını ortak enformasyon alanında entegre eder.

Sürat

Belirlenen göreve göre, sistemin reaksiyon süresi dört saniyeyi aşmaz.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX