0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Ekim 2018 Çarşamba 12:16:00 - Güncelleme:24 Ekim 2018 Çarşamba 13:50:00

İmar Barışı'nda 6 milyon müracat alınırken 6.5 milyon ev sahibi için son haftaya girildi

Türkiye genelinde iskan sorunu olan 13 milyon konutu yakından ilgilendiren İmar Barışı'nda başvuru sayısı 6 milyonu aşarken, müracatta bulunulmayan 6.5 milyon yapı için ise son düzlüğe girildi. Devletin kasasına şimdiye kadar 6 milyar liralık katkı sağlayan barış kapsamında tanınan süre 31 Ekim'de sona erecek ve süre uzatımına gidilip gidilmeyeceği ise belli değil.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması için Haziran ayında uygulamaya alınan İmar Barışı'na 5 ayda 6.5 milyona yakın başvuruda bulunuldu.

Devletin kasasına 6 milyar lira girdi

Barış kapsamında devletin kasasına giren para ise 6 milyar liraya ulaştı. En fazla başvuru ise İstanbul ve İzmir'den geldi. Başvuruların yüzde 80'i konutlar için gelirken geriye kalan yüzde 20'lik kısım ise ticari ve tarımsal yapılar üzerinden gerçekleştirildi.

Başvuruların yarısı bir ve iki katlılardan geldi

Sadece 2017 sonuna kadar yapılan yapıları ilgilendiren düzenleme kapsamında yapılan başvuruların yüzde 49'u bir ve iki katlı yapı sahipleri tarafından yapılırken yüzde 39'u ise üç-yedi, yüzde 12'si ise 8 ve daha fazla katlı yapı sahipleri tarafından yapıldı.

İmar Barışı'nda başvuruların çoğunluğu bir ve iki katlı yapılardan geldi.

7 katı bekleniyor

İmar Barışı'nda başvuruların ardından verilecek Yapı kayıt belgesinin bedeli için tanınan son süre ise 31 Aralık 2018. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sürenin sonunda toplanacak rakamın şu ana kadar toplanan paranın yaklaşık 7 katı yani 40 milyar lirayı bulmasını bekliyor.

6.5 milyon konut için son 1 hafta

8 Haziran'da ilk başvuruların alınmaya başladığı İmar Barışı'nda tanınan süre 31 Ekim'de sona eriyor. Barış kapsamında son haftaya girildiğini belirten yetkililer başvuru yapacaklara yaşanacak yoğunluğa dikkat çekerek ellerini çabuk tutmaları yönünde çağrıda bulunuyor.

(Yeni Şafak)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX