0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Ekim 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:22 Ekim 2018 Pazartesi 00:00:00

İhracatta yeni dönem

“Her Tesis Bir Gümrük” düzenlemesinin kapsamı genişliyor. Yıllık 5 milyon dolarlık dış satım gerçekleştiren ihracatçıların da faydalanabileceği uygulamayla, firmalar gümrük işlemlerini kendi tesislerinden tamamlayabilecek.

Türk ekonomisinin kilittaşlarından olan ihracatçıların uluslararası pazarlardaki faaliyetlerini ve gelirlerini artırmak, maliyetlerini azaltmak adına Ticaret Bakanlığı yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bakanlık tarafından başlatılan “İhracatta Yerinde Gümrükleme” uygulamasıyla, firmalar adeta bir gümrük idaresi gibi gümrük işlemlerini kendi tesislerinde tamamlayabilecek. 

MALİYETLERİ AZALTACAK 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, söz konusu uygulamayla, ihracat eşyasının gümrük idaresine sunulması nedeniyle oluşan zaman kaybıyla maliyetleri ortadan kaldırmanın amaçlandığını söyledi. Pekcan, uygulamanın hız ve kolaylık sağlayarak ihracatçıların rekabet güçlerinin ve ihracat potansiyellerinin artmasına katkı verdiğini vurguladı. 

MOBİL EKİPLE DENETİM 

Uygulamanın gümrüklerdeki iş yoğunluğunun da önüne geçerek, riski yüksek firmaların daha detaylı incelenebilmesini sağladığını vurgulayan Pekcan, “Firmalarımızın tesisleri, mobil ekiplerimizle birlikte 7 gün 24 saat çalışan gümrük idarelerine dönüşecek. Firmalarımız kendi adlarına düzenlenen özel tipte mühürlerle gümrük mührüne ihtiyaç duymadan, gümrük işlemlerini kendi tesislerinde tamamlayabilecek. Gümrük müfettişlerince 3 yılda bir firmanın tüm işlemleri defter ve kayıtlar üzerinden incelenecek” dedi.

KAPSAM HIZLA GENİŞLETİLECEK

“Her Tesis Bir Gümrük” anlayışıyla önümüzdeki dönemde hız kesmeden diğer firmaların da bu sisteme dahil edilme hedefinin olduğunu vurgulayan Bakan Pekcan, şunları kaydetti: “Yıllık 5 milyon dolar tutarında ihracat yapan ve yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip KOBİ’ler bu uygulamadan faydalanmak için başvuruda bulunabilecek. 

Sistemde tanımlanacak

Koşulları sağlayan ihracatçılarımız adına sistemde gerekli tanımlamaları yapacağız. İhracat eşyasını taşıyan araçlar firmalar tarafından mühürlenerek, eşyanın ihracat işlemleri firmanın kendi tesislerinde tamamlanacak.” 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX