0530 708 54 54
0530 708 54 54
07 Aralık 2016 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:07 Aralık 2016 Çarşamba 00:25:00

Dolar düştü borsa coştu 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın döviz çağrısının ardından, tüm yurtta başlayan ekonomik seferberlik sonuç vermeye başladı. Dolar, 3.45 seviyesine geriledi. Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, “Dolar bozdurma kampanyasını destekliyoruz” açıklamasını yaparak, piyasalara güven verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dövizlerin altın ve TL’ye çevrilmesi için çağrıda bulunmasının ardından ilk olarak Borsa İstanbul, tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası’na çevirmeye ve Türk Lirası hesaplarında tutmaya karar verdiğini açıklamıştı. Ardından TMSF de alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağını, işlemlerin Türk Lirası’nı yürütüleceğini belirtmişti. Son olarak da Diyanet İşleri Başkanlığı, umre ve hac ücretlerinin lira üzerinden tahsil edileceğini açıklamıştı.

ÇETİNKAYA 'TL' DEDİ 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “2017 Yılında Para ve Kur Politikası” konulu toplantıda dolar bozdurma kampanyasını desteklediklerini belirterek, “Türk parasının uluslararasında kullanıldığını görüyoruz. Daha önce Türk Lirası'nın uluslararası ticarette kullanım oranı yüzde 1 seviyesindeydi. Şu an yüzde 6'ların üzerindeyiz bu konuda. Yerel paralarla ticareti desteklerken, risk yönetimi verimliliğinin artırılmasına da bakıyoruz” açıklamasını yaptı.

PİYASADAN ALTIN ALACAK 

Merkez Bankası ayrıca '2017 Para ve Kur Politikası' metninde altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla, Türk lirası karşılığında bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacağını açıkladı.

İhaleler liraya döndü 

Erdoğan’ın ‘çağrısına’ yanıt veren son kurum olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da, ihalelerin TL üzerinden gerçekleştirileceğini açıkladı: “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olarak, Türkiye’nin kendi milli parasını kullanma politikası çerçevesinde, bundan böyle ihalelerimiz Türk Lirası ile gerçekleştirilecektir. Türk Lirası'na hak ettiği değeri vererek yola devam etmenin, özelleştirme uygulamalarına olumlu etki sağlayacağı ve hızını kesmeden artarak devam edeceğine olan inancımız tamdır. Süreci devam eden tüm ihalelerimizde ihale bedeli, teminat bedeli ve diğer tüm ödemelerde Türk Lirası'na geçiş prosedürü yapılacaktır.”

Bankalar dövize yönelmedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'de TL'ye dönüş kampanyasını destekleyerek, bankaların yabancı para net genel pozisyon oranlarının izlendiğini ifade etti ve “Bankalar şu anda dövize yönelmiş, dövize yatırım yapar pozisyonda değiller” dedi.

AVM kiraları TL ile ödenecek 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TL kullanılması yönündeki çağrısı, AVM kiralarında dövizden TL'ye geçilmesi konusunu tekrar gündeme getirdi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yaptığı açıklamada, açıklamaların organize perakende sektöründe memnuniyet yarattığını ifade ederek, Erdoğan'ın, Türk markaları açısından hayati bir sorunu ülke gündeminde tuttuğunu, AVM yöneticilerine yapılan çağrıların karşılık bulacağından emin olduklarını söyledi.

Piyasalar sakinleşti

Dün güne 3,54 seviyesinin hemen altında başlayan dolar, Merkez Bankası'nın sunumu sonrası gerilemeye başladı ve 3,5014'e kadar indi. Sonra tekrar 3,51'in üzerine çıkan dolar/TL öğleden sonra düşüşünü hızlandırdı. Kur, 3,47 seviyelerinin altına gevşedi. BİST-100 endeksi ise dün güne yüzde 0.53 yükselişle 73.991 seviyesinden başladıktan sonra kazançlarını 75 bin seviyesine genişletti. 

İran TL'ye dönecek

İran Meclis Başkanı Ali Laricani de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ülke arasında yerli para kullanımı çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Başkent Tahran'da “Meclis Günü” münasebetiyle düzenlediği basın toplantısında soruları cevaplandıran Laricani, “İran her zaman ticaretini yerli parayla yapma isteğinde olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Başakşehir örnek oldu 

MEDİPOL Başakşehir Futbol Kulübü, tüm profesyonel futbol kulüplerine örnek olmasını amaçladığı bir uygulama başlattı. “Dolarları bozdurun” ve “Artık alışverişin para birimi TL olacak” çağrısını destekleyen Turuncu-Lacivertliler’de, 1 Aralık tarihinden itibaren maaşlar, ara ödemeler, primler ve tüm ödemeler sadece TL olarak yapılacak. 

 

 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX