0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Mayıs 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:18 Mayıs 2018 Cuma 00:00:00

Benzine ÖTV ayarı

Akaryakıt piyasasında, kur artışı kaynaklı zam ihtiyacı ortaya çıkarsa, ÖTV tutarları düşürülerek pompa fiyatları sabit tutulacak. Bu sayede enflasyon üzerindeki akaryakıt yükü de azalmış olacak.

Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre benzin, motorin, LPG'nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurtiçi rafineri çıkış tutarlarında, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı artışlarda, bu malların tabi olduğu ÖTV, artış tutarı kadar azaltılacak. Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı azalış durumunda ise ÖTV, dün itibarıyla geçerli vergi tutarlarını geçmeyecek şekilde uygulanacak. Akaryakıt ürünlerinin ithalat yoluyla temin edilmesi halinde, ÖTV de yeni düzenleme esas alınarak belirlenecek. Yurtiçi rafineri çıkış fiyatı bulunmayan malların ÖTV'si, EPDK tarafından belirlenen baz fiyatlar esas alınarak tespit edilecek. 

FİYATLARI SABİTLENDİ  

Bu düzenlemeyle, tüketiciler açısından akaryakıt fiyatlarındaki belirsizlik ortadan kalkmış olacak. Yani akaryakıt ve LPG otogaz pompa satış fiyatları bir sonraki karara kadar sabitlenmiş oldu. 

ENFLASYONU DÜŞÜRÜR 

Uzmanlar, düzenlemenin enflasyonu aşağı çekeceği görüşünde. Bu konuda Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabı üzerinden “Bu karar, enflasyon beklentilerini aşağıya çekerek, para politikası hedefleri için çok önemli bir destek olacaktır” değerlendirmesini yaptı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, “ Herkes biliyor ki benzin ve motorine zam geldiği zaman soframıza giren domatesten giydiğimiz gömleğe kadar her şeyin fiyatı artıyor. Akaryakıtta zam konusu bitmiş oldu. Enflasyonda akaryakıt kaynaklı artış sona erecek” ifadesini kullandı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX