0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Kasım 2018 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:21 Kasım 2018 Çarşamba 08:00:00

Tahtı sallanıyor 

Suudi Arabistan’da birçok Kraliyet üyesinin, Selman’ın yerine kralın kardeşi Prens Ahmet’in tahta çıkması için çalışma başlattığı öne sürüldü. Ahmet’in, ABD ve bazı Batılı ülkelerin desteğini aldığı belirtildi. 

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesinin ardından Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a karşı, ülkesinde de muhalefet büyüyor. Washington Post’un ‘CIA, cinayet emrini verenin Selman olduğu sonucuna ulaştı’ haberinin ardından onlarca muhalif prensin, tahta Kral Selman’ın öz kardeşi 76 yaşındaki Prens Ahmet bin Abdülaziz’in geçmesi için çalışmalara başladığı iddia edildi. 

ORDU DESTEKLİYOR 

Kral Selman’ın hayatta kalan tek kardeşi olan Prens Ahmet, Kaşıkçı cinayetinin ardından İngiliz ve Amerikan gizli servislerinin güvencesiyle ekim ayı sonunda Londra’dan Suudi Arabistan’a dönmüştü. Prens Ahmet’in tahta çıkmak için birçok Kraliyet ailesi üyesinin, güvenlik güçlerinin ve bazı Batılı güçlerin desteğini alacağı ileri sürüldü. Ahmet, 2017’de yeğeni Selman’ın veliaht olmasına itiraz etmiş ve kendisine biat etmemişti. 

REFORMLAR SÜRECEK 

ABD’li üst düzey yetkililerin, son haftalarda bazı Suudi yetkililere, yaklaşık 40 yıl Suudi Arabistan'ın savunma bakan yardımcısı olarak görev yapan Prens Ahmet’i destekleyeceklerini söylediği öne sürüldü. Suudi kaynakların, Ahmet’in kral olması durumunda, Veliaht Selman’ın sosyal ve ekonomik reformlarında bir değişikliğe gitmeyeceğinden emin olduklarını söyledikleri kaydedildi. 

ARJANTİN’E GİDİYOR 

Suudi yetkililer, ABD’nin Veliaht Prens’ten desteğini çekmesinin nedeninin yalnızca Kaşıkçı cinayetine bağlı olmadığını; Selman’ın savunma bakanlığına, S-400 hava savunma sistemi gibi Rus silahlarının alımı konusunda araştırma emri vermesinin de etkisi olduğunu belirtti. Öte yandan Prens Selman’ın, Kaşıkçı cinayetinin ardından gerçekleştireceği ilk yurtdışı turu kapsamında 30 Kasım-1 Aralık tarihinde Arjantin'de düzenlenecek G-20 Zirvesi'ne katılacağı duyuruldu. 

VELİAHT KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el Cubeyr, Kaşıkçı'nın ölüm emrini Veliaht Prens'in verdiğine dair ABD basınında çıkan haberleri reddettiklerini söyledi. Riyad yönetiminin Veliaht Prens’e yönelik iddiaları sineye çekmeyeceğini ifade eden Cubeyr, “Kral ile Veliaht Prens'in temsil ettiği Suudi Arabistan yönetiminin kırmızı çizgimiz olduğunu vurgulamak istiyorum” diye konuştu. 

PRENSLER ÇOK KIZGIN 

Veliaht Prens Selman başkanlığındaki Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, geçen yıl 5 Aralık’ta Kraliyet ailesi üyelerine, işadamlarına ve ordu komutanlarına yönelik tutuklama furyası başlatmıştı. Çoğu prens 159 kişi tutuklanarak, bir otele hapsedilmiş ve banka hesaplarına el konulmuştu. El konulan paranın toplamının 800 milyar doları bulduğu belirtilmişti. Prens Ahmet’e destek veren prenslerin çoğunun söz konusu operasyonlarda gözaltına alınanlar olduğu belirtildi.  

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX