0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Şubat 2019 Cuma 12:23:00 - Güncelleme:15 Şubat 2019 Cuma 12:28:00

Kriz sona eriyor: Fransa Büyükelçisi Roma'ya geri dönüyor

Fransa'nın İtalya Büyükelçisi, Şubat ayında başlayan krizin ardından ülkesine dönmüştü. Yapılan son açıklamalarda Fransa'nın İtalya Büyükelçisi'nin Roma'ya döneceği belirtildi.

TM Dijital Haber Merkezi

Şubat ayı başında Fransız ve İtalyan politikacılar arasında yükselen tansiyonun ardından çekilen Fransa’nın İtalya Büyükelçisi, Roma’ya geri dönüyor. Fransa, İtalya hükûmetinin büyük ortağı olan popülist Beş Yıldız Hareketi’nin lideri olan Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio’nun sarı yeleklilerin liderleriyle buluşması sonrasında “ülkenin iç işlerine karışmama” çağrısında bulunarak geri çektiği büyükelçisini tekrar Roma’ya gönderiyor.

Fransa’nın Avrupa İşleri Bakanı Nathalie Loiseau, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, büyükelçinin bugün Roma’ya döneceğini açıklarken, yaşanan diplomatik kriz sonucunda büyükelçinin 7 Şubat’ta geri çekilmesi İkinci Dünya Savaşından bu yana ilk kez yaşandı.

ÇOK BOYUTLU KRİZ

Avrupa’nın “dominant” ülkeleri Fransa ile Almanya arasında imzalanan Aachen Anlaşması, iki ülke arasındaki iş birliğinde yeni bir dönem başlatarak ortaklığı yeni bir seviyeye çıkarmayı hedeflerken, İtalya hükûmetinin aşırı sağcı ortağı olan Lig Partisi lideri olan İçişleri Bakanı Matteo Salvini, “Fransa-Almanya dominantlığındaki kıtaya Avrupa Baharı getirebilmek için” Polonya’ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Fransa ile İtalya arasında günbegün artan gerilim, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “İtalyanlar tarihlerine yakışan liderler hak ediyor.” sözleriyle zirveye ulaşmış, İtalya İçişleri Bakanı Salvini’nin “Fransa ilk önce yıllardır ağırladığı teröristleri ve katilleri iade etsin, daha sonra konuşuruz.” sözleriyle kopma noktasına gelmişti.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX