0530 708 54 54
0530 708 54 54
11 Ekim 2018 Perşembe 16:58:00 - Güncelleme:12 Ekim 2018 Cuma 09:16:00

Kremlin: Ortodoks dünyasında bölünmeye yol açacak adımların atılmasına karşıyız

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya yönetiminin Ortodoks dünyasında bölünmeye yol açacak her türlü adıma karşı çıkacaklarını söyledi. Kremlin ve Moskova Kilisesi'nden Ukrayna'nın bağımsızlık istediğine tepkiler gelirken Fener Rum Patrikhanesi geri adım atmıyor.

Sputnik'in haberine göre, Ortodoks Kilisesi Meclisi'nin Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne otosefallik (bağımsızlık) verilmesi yönünde karar alması halinde Kremlin'in nasıl bir tepki vereceği sorulan Peskov, "Rus Ortodoks Kilisesi'nin bu konudaki tutumunu biliyorsunuz. Elbette Ortodoks dünyasında derin bir bölünmeye yol açacak adımların atılmasını istmeyiz" dedi.

RUS ORTODOKS KİLİSESİ'NDEN UYARI

Bu arada Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion da Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin ayrılması yönünde karar verilmesi halinde insanların sokağa çıkacağını söyledi.

Kazakistan'daki bir dini kongrede karar alıcılara uyarıda bulunan Hilarion, "Elbette insanlar sokağa çıkacak ve kutsal makamları protesto edecek" diye konuştu.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Moskova'daki Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılma yolundaki talebine İstanbul Fener Rum Patrikhanesi'nin bu hafta kesin yanıt vermesi bekleniyor.

Beklenen karar açıklandı: Ukrayna Kilisesi'nin bağımsızlık talebi kabul edildi

Ukrayna'da bazı din adamları, Moskova kiliselerine karşılık, Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Bağımsız (Otosefal) Ortodoks Kilisesi'ni kurduklarını ilan etmişlerdi.

Ancak Ortodoksluk mezhebinde bu yapılanmanın geçerli olabilmesi için bu kiliselerin, Fener Rum Patrikhanesi ya da diğer patrikhanelerin yarısı tarafından tanınması gerekiyor.

Moskova Patrikhanesi, Kiev Kilisesi'nin bağımsızlık talebi konusunda Fener Rum Patrikhanesi'nin Kiev'e iki temsilci göndermesi üzerine sert bir açıklama yaparak İstanbul'daki kilise ile ilişkilerini dondurmuştu.

Kremlin ve Moskova Kilisesi'nden Ukrayna'nın bağımsızlık istediğine tepkiler gelirken Fener Rum Patrikhanesi geri adım atmıyor. Son olarak, Fener Rum Patrikhanesi, Patrik Filaret ve Metropolitan Macarius'un Ortodoks Kilisesi'ndeki kanonik hiyerarşilerini eski duruma getirerek aforozlarını kaldırdı. Bu da Ukrayna Kilisesi'nin bağımsızlığı yönünde atılan en önemli adımlardan biri olarak görülüyor.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX