0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Temmuz 2018 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:12 Temmuz 2018 Perşembe 00:00:00

Katliamın üstünü resmen örttüler

Sekizi Türk 10 kişiyi öldüren Nazi örgütünün devlet içindeki bağlantıları ortaya çıkarılmadı. Mahkeme, organize cinayetler için sadece bir kişiyi cezalandırıp derin bağlantıların üzerini örttü. 

Dünyanın gündemindeki ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında karar açıklandı. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, 2013 yılından bu yana görülen davada, örgütün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe’yi ülkedeki en yüksek ceza sayılan ömür boyu hapse mahkûm etti. Örgüte yardım ve yataklıkta bulunun Ralf Wohlleben’e 10, Andre Emminger’e 2.5, Holger G. ve Carsten S’ye 3 yıl hapis cezası verildi. 

CEZASI HAFİFLETİLDİ 

NSU terör örgütü üyeleri, 8'i Türk biri Yunan, toplam 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı düzenlemek ve 15 banka soygunuyla suçlanıyordu. Karar açıklanırken salonda izleyici olarak bulunan Neo-Naziler, savcılığın 12 yıl hapis cezası talep ettiği Emminger'e 2.5 yıl verilmesini alkışladı. Bu hareket mahkeme heyetinin tepkisini çekti.  

TEMYİZE GÖTÜRECEĞİZ 

Irkçı katil Zschaepe’nin avukatı, kararı temyize götüreceklerini açıkladı. Türk kurbanların avukatlarından Mehmet Daimgüler ise yargılanan Ralf Wohlleben ve Andre Emminger’e verilen cezaların çok az olduğunu belirterek “Gerekçeli kararı inceledikten sonra itiraz edip etmeyeceğimize karar vereceğiz” dedi. Almanya'da müebbet hapse çarptırılan bir sanığın cezası 15 yıl sonra tecil edilebiliyor. Hükümlü bu talebinin reddedilmesi halinde her 2 yılda bir yeniden tecil için başvuruda bulunabiliyor. 

MERKEL BİZİ KANDIRDI 

Mahkemenin kararı kurban ailelerinde büyük hayal kırıklığı yarattı. NSU tarafından Dortmund'da öldürülen ilk kurban olan Enver Şimşek’in kızı Gamze Şimşek, babalarının acısının hiçbir zaman dinmediğini söyledi. Şimşek “Bu kaderle yaşamak kolay değil. Merkel’in cinayetlerin tüm yönleriyle aydınlatılacağı sözüne inandım. Ama bu sözler yerine getirilmedi” diyerek isyan etti.  

ARKA PLANI AYDINLATILSIN

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, davadan çıkan kararın tatmin edici bulunmadığını söyledi. Açıklamada “Karar NSU cinayetlerinin arka planını ve derin devletle istihbarat içindeki bağlantılarını tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturmamış, gerçek suçlular ortaya çıkarılmamıştır” denildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise karara ilişkin “Baş sanığın ceza alması yetmez. Almanya’dan beklentimiz, diğer sorumluları da ortaya çıkarmalarıdır” açıklamasını yaptı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX