0530 708 54 54
0530 708 54 54
03 Ocak 2018 Çarşamba 08:10:00 - Güncelleme:03 Ocak 2018 Çarşamba 08:17:00

İran’ı parçalama operasyonunda PKK ön saflara geçti

İran’da ekonomik bahaneleriyle başlayan ve şiddet eylemlerine dönüşen gösterilere, ABD ve İsrail’in ardından PKK terör örgütünden de tam destek geldi. PKK’nın İran kolu PJAK, eylemlerde ön saflarda olacaklarını duyurdu.

Yabancı ajanların provokasyonu ile başlayan eylemler ülke genelinde devam ediyor. Bölgedeki her karışıklıktan nemalanan bölücü terör örgütü PKK, İran’daki gösterileri de fırsata çevirmek için harekete geçti. Terör örgütünün İran kolu PJAK militanları da, sokağa indi. Terör örgütü PJAK yaptığı açıklama ile İran Rejimine karşı olanları bir arada hareket etmeye çağırdı. Terör örgütünün yaptığı tahrik açıklamasında, “köklü değişim ve dönüşüm için İran’da yapılan her türlü eylem meşrudur” ifadelerini kullandı. Açıklamada, rejim devrilene kadar eylemlere devam etme çağrısı yaptı.

ORTAK OPERASYON PLANI 

İran kısa bir süre önce terör örgütüne yönelik büyük bir operasyon hazırlığı içine girmişti. İranlı güvenlik kaynakları, PKK’nın İran’daki uzantısı olan PJAK’a yönelik ciddi bir operasyon hazırlığı başlattığını duyurmuştu. Türkiye ve İranlı askeri yetkililerin yer aldığı temaslarda da PKK’ya karşı ortak harekât ihtimali güçlü şekilde dillendirilmişti. 

Başkent Tahran’da belirli aralıklarla toplanan göstericilere polis anında müdahale ediyor.

Ağır cezalar geliyor 

Tesnim ajansına konuşan Tahran Devrim Mahkemesi Başkanı Musa Gazanfer Abadi, “3’üncü ve sonraki günlerinde gösterilere katılan eylemcilerden gözaltına alınanların cezaları daha ağır olacak. Çünkü, İçişleri Bakanlığı tarafından gösterilerin izinsiz olduğu açıklaması yapılmasına rağmen, bu kimseler bilerek ve kasıtlı olarak toplumda kargaşa çıkarma girişiminde bulundu.” Şiddeti bilerek körüklüyorlar dedi.  Abadi eylemlere katılan kişilerin ‘Allah’a savaş açmak’ suçundan idam cezası alma ihtimallerinin olduğunu söyledi. 

AZERİ BÖLGELERİNE YAYILDI

İran’ın 31 vilayetinden 29’unu saran eylemler, Doğu Azerbaycan ve Batı Azerbaycan gibi bölgelerde de etkisini gösterdi. Bölgenin yönetim merkezi Tebriz’deki spor karşılaşmalarında da tribünlerde binlerce kişinin Bozkurt işareti yaparken görüntülendi. Eylemciler, Türkçe sloganlar attı. 

Her yer savaş alanı! 

İran’da şiddetli protestolar 6. gününe girerken dün itibarıyla ölü sayısı 28’e, gözaltılar ise 500’ün üzerine çıktı. ABD Başkanı provokasyonlarını sürdürdü.

Hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı gibi sebeplerle başlayan protestolar 6. gününe girerken İran’da güvenlik gülerinin müdahaleleri artırması sonucu dün itibarıyla ölü sayısı 28’e, gözaltılar ise 500’ün üzerine çıktı. Ölenler arasında 3 polis ve 2 de Devrim Muhafızları üyesi bulunuyor. Devlet medyası, Dorud kentinde eylemcilerin çaldığı bir itfaiye aracının altında kalan iki kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Necefabad kentinde ise bir gösterici, polislerin üzerine ateş açtı.

MİHRAKLARI SUÇLADI 

Humeynişehr, Meşhed ve Necefabad’da ise polis karakollarına saldırılarda çok sayıda ölü olduğu belirtildi. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, sonunda sessizliğini bozarak İran’ın düşmanlarının ülkede karışıklık çıkardığını belirtti ve “Bu kişiler para, silah ve istihbarat kullanarak karışıklık çıkarıyor Düşman herhangi bir gedikten sızmak ve İran ulusuna saldırmak için her zaman bir fırsat kolluyor. Katliamlarını bu ülkede yapmalarını engelleyen şey ülke içindeki iman, cesaret ve fedakarlık ruhudur” diye konuştu.

RUHANİ’DEN SİVİLLERE ÇAĞRI 

Hamaney’den sonra ülkedeki en yetkili isim İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise sert çıkarak ‘azınlık’ diye nitelediği eylemcilere karşı cevabı bizzat “İran halkının vereceğini” söyledi. İran lideri, protestocularla güvenlik güçlerinin muhatap olması yerine doğrudan sivil halkın devreye girmesi çağrısında bulundu.

Şah’a destek sloganı 

İranlı İşçiler Ajansı, göstericilerin ülkenin kuzeybatısındaki Takistan kentinde bir din adamları okulunu ve hükümet binalarını ateşe verdiğini bildirdi. Bazı eylemciler, ülkeyi 1925’ten 1941’e kadar yöneten Şah Rıza Pehlevi lehine sloganlar attı. İran’da İslam Devrimi olmasaydı şu anda tahtta olacak olan Veliaht Prens Rıza Pehlevi, protestolar başladığından beri destek mesajı veren onlarca tweet attı. 

TRUMP: REJİM GADDAR VE YOZ 

ABD Başkanı Donald Trump İran’daki olaylarla ilgili Twitter hesabından “İran halkı nihayet vahşi ve yoz İran rejimine karşı harekete geçti. Başkan Obama’nın onlara çok aptalca verdiği para, teröre ve onların ceplerine gitti. İnsanların yemeği az, enflasyonu çok, insan hakları ise yok. ABD izliyor!” açıklaması yaptı.

AB’DEN CILIZ KINAMA 

Dikkat çekici bir tepkisizlik sergileyen AB’den ancak cılız bir tepki geldi. AB adına sosyal medyada yapılan bir açıklamada İran’ın barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğünü garanti etmesinin umulduğu belirtildi. 

Dışişleri’nden sağduyu çağrısı 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eylemleri İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’le görüştü.

İran’daki protestolara dair Türkiye’den ilk resmi açıklama ise bugün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı ve “Endişeliyiz” denildi. Bakanlık internet sitesine yer alan açıklamada, “Şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz” ifadeleri yer aldı. Ruhani’nin çağrılarına destek verilen açıklama metninde, “Cumhurbaşkanı Ruhani’nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmemesi ve kamu malına zarar verilmemesi gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınmalı” denildi ve gelişmeleri dış müdahalelerden kaçınılması yönündeki temenni dile getirildi.

ÇAVUŞOĞLU ZARİF’İ ARADI 

İran’da süren protesto gösterileriyle ilgili Türk Dışişleri Bakanlığı’nın ‘sağduyu’ çağrısı yaptığı resmi açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Zarif ile görüştü. Görüşmenin içeriğine dair bir bilgi ise verilmedi.

Gösteriler başkent Tahran’dan sonra en çok Meşhed kentinde yoğunlaştı.

Batı ve Suudilerin vekalet savaşı

Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, yaşananlardan yabancı ülkeleri sorumlu tuttu. Lübnan medyasına konuşan Şamhani, “İran’daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan’dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır” dedi. Akşam

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX