0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Aralık 2018 Cumartesi 19:33:00 - Güncelleme:22 Aralık 2018 Cumartesi 20:09:00

ABD Başkanı Donald Trump'ın terör örgütü DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk istifa etti

ABD Başkanı Donald Trump'ın terör örgütü DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün istifa ettiği bildirildi

ABD'nin DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından istifa etti.

Terör örgütü PKK/YPG ile yakın ilişkileri olduğu bilinen McGurk istifa mektubunda, DEAŞ'ın henüz mağlup edilmediğini ve Amerikan kuvvetlerinin Suriye'den çıkması için erken olduğunu belirtti.

Sömürge valisinin terör örgütü PKK/PYD ile bağları

Suriye’de proje terör örgütü PYD/PKK ile Esed rejimi yetkililerinin başkent Şam’da gerçekleştirdiği zirve sonrası tepkisi merak edilen Washington yönetiminin, organizasyonun ana unsuru olduğu ortaya çıkmıştı. ABD Başkanı’nın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün, toplantı öncesi bölgeyi ziyaret ederek PYD’li teröristlerle Esed’le pazarlık edilecek konuları masaya yatırdığı öğrenilmişti.

Ocak 2016’da McGurk’ın Ayn El Arap’ı (Kobani) ziyaret etmesi, terörün Suriye’deki üssüne yapılan ilk üst düzey ziyaret olmuştu. O günlerde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken de PKK’nın Suriye’deki lideri Salih Müslim’le telefonla görüştü. McGurk bu ziyaretinde yalnız değildi. İngiliz ve Fransız diplomatları da uçağına alan McGurk, bu yöntemle PKK’ya uluslararası bir meşruiyet sağlamaya çalıştı.

ABD Savunma Bakanı Mattis'in istifası

ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı James Mattis'in şubat ayı sonunda görevini bırakıp emekliye ayrılacağını açıklamıştı.

ABD'nin uluslararası arenadaki pozisyonuna ilişkin görüşlerinin Trump'la farklılaştığını ima eden Mattis, görevden ayrılmasını Trump'a atıf yaparak şu cümleyle değerlendirmişti:

"Sizin bu konularda kendi düşüncelerinize daha yakın bir Savunma Bakanı ile çalışma hakkınız olması dolayısıyla benim görevden ayrılmamın doğru olacağına inanıyorum."

28 Şubat 2019'da görev süresinin sona ereceğini belirten Mattis, yeni bakan belirlenene kadar geçiş sürecinde elinden gelen tüm kolaylığı göstereceğini de sözlerine ekledi.

Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından Mattis'in bu durumdan rahatsız olduğu, hatta istifa etmeye hazırlandığı iddia ediliyordu.

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX