Fırsatçılarla mobil mücadele

Tüketiciler, ürünlerine fahiş oranda zam yaparak vatandaşları mağdur eden firmaları artık cep telefonlarına indirdikleri uygulama üzerinden şikayet edebilecek. 

Haberin Eklenme Tarihi: 13.11.2018 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 13.11.2018 08:00:00
ABONE OL

Geçtiğimiz aylarda dolar kurunda yaşanan dalgalanmaları bahane edip, durumdan etkilenmediği halde haksız bir şekilde fiyat artışı uygulayan firmalarla mücadele devam ediyor. Ticaret Bakanlığı bir yandan vatandaşları mağdur eden bu fırsatçılara yönelik denetimlerini sürdürürken, bir yandan da çeşitli önlemler alıyor. Fahiş fiyat artışlarına ilişkin Alo 175 Tüketici Danışma Hattı çağrı merkezi, CİMER ve AKİM'e yapılan başvuruları değerlendiren bakanlık, Türkiye genelinde 5 bin, den fazla firmanın 82 binden fazla ürününü denetleyip, 382’sinin toplam 6 bin 446 ürünüyle ilgili inceleme başlattı. 

FOTOĞRAF DA GÖNDERİLECEK 

Bakanlık son olarak, tüketicilerin şikâyetlerini daha kolay ve hızlı ulaştırabilmeleri amacıyla ‘Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi Mobil Uygulaması’ HFA-Bildirim’i hayata geçirdi. Cep telefonu üzerinden ücretsiz olarak indirilebilen bu uygulama sayesinde, tüketiciler alışveriş yaptıkları firmalarda karşılaştıkları usulsüzlükleri kolaylıkla bakanlığa iletebilecek. Vatandaşlar mobil uygulama üzerinden, söz konusu işletmeyle ürüne ilişkin bilgileri girip ayrıca ürünün fotoğraflarını da çekip sisteme yükleyebilecek. 

VATANDAŞ SÜRECİ TAKİP EDECEK 

Gerek Alo 175 Tüketici Danışma Hattı gerekse HFA-Bildirim üzerinden gelen başvurular, şikâyet edilen firma ya da kuruluşun bulunduğu il sınırları içindeki Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine otomatik olarak aktarılacak. Burada yapılan incelemenin ardından haksız fiyat artışı olabileceği değerlendirilen başvurulara ilişkin dosya bakanlık bünyesindeki Reklam Kurulu'na iletilecek. İncelemeler tamamlandıktan sonra fahiş fiyat artışının tespiti halinde gerekli yaptırımlar uygulanacak. Şikâyeti yapan tüketici de süreci mobil uygulama üzerinden baştan sona takip edebilecek. 

BEBEK MAMASI CEP YAKIYOR

Enflasyonla Mücadele Programı’na destek veren hemen hemen bütün sektörlerde, indirim rafa yansırken, bazı ürünlerde durum tam tersi. Bu ürünlerden biri olan bebek maması, dolarla zamlanan, fakat dolarla ucuzlamayan ithal gıdalar arasında başı çekiyor. Bebekli aileler tarafından en çok tercih edilen, bir kilo 200 gramlık mama, mayısta 98 lirayken, eylülde dolar kurunun etkisiyle 140 liraya yükseldi. Ancak, ekim ve kasımda dövizdeki gerilemeye rağmen fiyatı düşmedi. İndirim bekleyen ailelerden, tüketici forumlarına şikayet yağıyor, fakat bebek maması ‘yüz ekşitmeye’ devam ediyor.