24 milyarlık dev yatırım

Başkan Erdoğan, ilk 100 Günlük Eylem Planı döneminde kur, faiz, enflasyon üçgeni üzerinden ekonomiye pranga vurmak isteyenlerin hüsrana uğratıldığını belirtti, önümüzdeki 100 günde 454 yeni yatırımın gerçekleştirileceğini açıkladı. 

Haberin Eklenme Tarihi: 14.12.2018 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 14.12.2018 08:00:00
ABONE OL

Başkan Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde “İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı”na katıldı. İlk 100 günlük programdaki 400 eylemden 340 tanesinin tamamlandığını belirten Erdoğan, “Yüzde 97 gibi son derece yüksek bir performansa ulaştık. Kur, faiz, enflasyon üçgeni üzerinden ekonomimize pranga vurmak isteyenleri bir kez daha hüsrana uğrattık. Kurdaki kısa süreli dalgalanmayı dahi hükümeti yıpratmak için fırsat bilen kifayetsiz muhterislerin heveslerini kursaklarında bıraktık. Karamsarlık pompalayan siyaset simsarları, ekonomistler, köşe yazarları, bugün adeta dillerini yutmuş durumdalar” ifadelerini kullandı. Erdoğan, ikinci 100 günlük programda 24 milyar liralık 454 eylemin hayata geçirileceğini açıkladı. 

5.5 MİLYAR TASARRUF SAĞLANDI 

“Millet iradesinin üzerinde hiçbir irade tanımadan hakkın ve halkın rızası için gözünü ve gönlünü Türkiye'ye çevirmiş mazlumlar için çalışmaya, üretmeye, taş üstüne taş koymaya devam edeceğiz” diyen Erdoğan, ilk 100 Günlük Eylem Planı'nın gerçekleşmesinde 5.5 milyar liralık tasarruf sağlandığını belirterek, “2018 yılı bütçesinden yapılan harcamalar itibari ile gerçekleşme oranımız yüzde 86,8 oldu. 400 eylemin hepsi revize edilmiş rakamlarla 43 milyar liralık bütçe maliyeti öngörürken, gerçekleşen icraatlar için 37.3 milyar sarf ettik” dedi. 

BÜROKRASİDEKİ ATALET BİTECEK 

Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz yeni hükümet sistemimizde Cumhurbaşkanlığı, devleti temsil görevi yanında, yürütmenin lokomotifi ve kamu hizmetlerinin itici gücüdür. Bu anlayışla, bürokrasideki ataleti giderecek, devletin işleyişini hızlandıracak, verimliliğini ve etkinliğini artıracak bazı adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemin yol haritası olacağına inandığım 5 Yıllık Cumhurbaşkanlğı Programı'nı tamamlayarak uygulamaya koyuyoruz. 

TABELA KİRLİLİĞİ ÖNLENECEK

Bunun yanında illerimize verilen hizmetlerin takibi ve tespiti için 81 İl Karnesi Projesi'ni devreye alıyoruz. Mevzuat Bilgi Sistemi'nin yeni yönetim modelimize göre uyarlanmasını ve güncellenmesini temin ediyoruz. Kamunun vatandaşa, özel sektöre ve diğer resmi kurumlara sunduğu hizmetlerin yüzde 95 oranında elektronik devlete entegrasyonunu sağlıyoruz. Gençlerimize, gelecek iş planlarında yardımcı olmak amacıyla, üniversitelerimizin tamamında kariyer merkezleri kuruyoruz. Millet olarak varlığımızın ve geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz Türkçemizin doğru kullanımını temin ve teşvik etmek amacıyla yeni bir kampanya başlatıyoruz. Şehirlerimizin estetiğine zarar veren tabela kirliliğiyle daha yoğun bir mücadeleye girişiyoruz. Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi ile Eylem Planı'nın hazırlanmasını temin ediyoruz.”

GENÇLERE RADYO MÜJDESİ

Başkan Erdoğan, ikinci 100 Günlük Eylem Planı içerisinde “Aynı Frekanstayız” adıyla gençlik radyosu kurulacağını açıkladı.

SAVUNMADA YERLİ ÜRETİM

Savunma sanayiinde yerli ve milli üretime ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Altay tankının motor sisteminin geliştirilmesi projesine başlandı. Yerli insansız hava aracı sayısı 52'den 58'e çıkarıldı. Atak projesinin sözleşmesini imzalıyoruz. MİLGEM fırkateyn sözleşmesini imzalıyoruz. F35 projesi için inşaat faaliyetlerini tamamlıyoruz. Akıncı insansız hava aracı projesinin sözleşmesini imzalıyoruz. Ortak menzilli seyir füzesinin çalışmalarına başlıyoruz” diye konuştu.

KANAL İSTANBUL İHALEYE ÇIKIYOR

Ulaştırma ve altyapı yatırımlarında 2 büyük projenin ihalesi yeni plana dahil edildi.

Başkan tarafından açıklanan ikinci 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde kara, hava ve demiryollarıyla haberleşme hizmetlerinde gerçekleştirilecek projeler belirlendi. Bu süreçte Ulaştırma Bakanlığı'na 35 önemli projenin gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

İKİ BÜYÜK PROJE BAŞLIYOR 

Kanal İstanbul ve 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli projelerinin yapımı için ihale ilanına çıkılacak. Demiryolu-karayolu kesişmesinden kaynaklı trafik sıkışıklığının azaltılması, demir yolu trafik güvenliğinin artırılması amacıyla 9 ilde 10 hemzemin geçit, alt ve üst geçide dönüştürülecek.

YARGIDA HEDEF SÜRE UYGULAMASI

Adalet hizmetlerinin kalitesini artıracak uygulama, 1 Ocak itibarıyla hayata geçirilecek.

Adalet Bakanlığı'yla ilgili yeni hedefleri de açıklayan Erdoğan, “Adalet Bakanlığımız dava başlangıcından bitiş tarihlerinin ilgililere bildirileceği yargıda hedef süreyi başarıyla tamamladı. Adalet hizmetlerinin kalitesini artıracak uygulamayı 1 Ocak itibariyle hayata geçiriyoruz” dedi. 

VATANDAŞA BİLDİRİLECEK 

Konya ve Sakarya bölge adliyelerini faaliyete alarak İstanbul ve Ankara'nın yükünü 90 bin azalttıklarını kaydeden Erdoğan, “Yargı ve soruşturmadaki hedef süreleri vatandaşlarımıza bildireceğiz. Hakim ve savcı yardımcılığı müessesini kazandırıyoruz. Hukuk muhakemeleri kanununu yeniden ele alan, yargı sürelerini kısaltan çalışma yapıyoruz. Geciken adalet adalet değildir anlayışı ortadan kalkıyor” bilgisini paylaştı.

30 OBEZİTE MERKEZİ AÇILIYOR 

Yoğan bakımlardaki sıkışıklığı gidermek için 500 yeni yatağı daha hizmete aldıklarını aktaran Erdoğan, Türkiye'yi sağlık turizminde marka haline getirecek “Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi”ni kurduklarına dikkati çekti. Başkan Erdoğan, obezite hastalarına verilen hizmetlerin standardizasyonunu sağladıklarını, acil ihtiyaç olan ve yaygın kullanılan aşıların Türkiye'de üretimi için proje çağrısına çıktıklarını söyledi. İkinci 100 gün boyunca obeziteyle mücadele için 30 obezite merkezi açacaklarına işaret eden Erdoğan, “Yapımı devam eden 9 hastaneyle bir ağız ve diş sağlığı merkezini hizmete alıyoruz. Dijital hastane sayısına 10 daha ilave ediyoruz. 800 kara ambulansının alımını ve dağıtımını tamamlıyoruz. Onlarla birlikte hizmet daha da kolaylaşacak” dedi. 

AKDENİZ'DE SONDAJA DEVAM

Enerji yatırımlarını açıklayan Erdoğan, Akdeniz'de hidrokarbon aramalarının devam edeceğini söyledi.

Enerji ve madencilik faaliyetlerine ilişkin 100 günlük programı da açıklayan Başkan Erdoğan, bin maden sahasının ekonomiye kazandırılması için ihaleye çıkılacağını duyurdu. Akdeniz'de hidrokarbon aramalarına devam edileceğini de kaydeden Erdoğan, çalışmalar kapsamında 3 bin 100 kilometrekare alanda 3 boyutlu sismik veri toplanacağını ifade etti. 

TÜRKAKIM PROJESİ TAMAMLANACAK

Rus doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım boru hattının Türkiye topraklarındaki kara kısmının yapımına da başlanacağını söyleyen Erdoğan, kamuya ait sahalardaki yerli kömür üretiminde, tüvenan linyit üretiminin yüzde 9 artırılarak 7 milyon tona çıkarılması hedefine yer verilen plana göre, tüvenan taşkömürü üretiminin de yüzde 7 artırılarak 427 bin tona yükseltileceği bilgisini paylaştı. Erdoğan enerji ve madencilik alanında yapılacak diğer çalışmaları şöyle sıraladı: Kamu kaynaklı günlük doğalgaz üretimini yüzde 18 artırılarak günlük bir milyon metreküpe çıkarılacak. Tarım sektörü için 3 yeni bor gübre üretimine başlanacak.

BAY KEMAL SADECE YALAN SÖYLÜYOR

CHP liderinin 'Hani nerede' diye sorduğu öğrenci yurtlarına ilişkin bilgiler veren Erdoğan, “Ben sana hepsini gösteriyorum, sen sadece yalan söylüyorsun” dedi.

Öğrenci yurtlarında yatak kapasitesinin 689 bine çıkarıldığını hatırlatan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu eleştirdiği konuşmasında şunları söyledi: “Bay Kemal ne diyor? 'Hani yurtlar nerede' diyor. Bay Kemal sen bizi takip etmiyorsun ki... Bu memlekette neler var, neler var... 186 bin yurt yatak kapasitesiydi. Tamamı ranzaydı. Şimdi Bay Kemal 689 bine çıkardık. Yarıdan fazlası karyola tipi. Hepsini karyola yapacağız inşallah.  

BUNUN KILAVUZU KARGA 

Bay Kemal ben sana hepsini gösteriyorum, sen sadece yalan söylüyorsun. İlkokuldaki çocuklara sportif tarama yaptık. Beslenme yardımlarına barınma yardımlarını da ekledik. Bay Kemal inanın bunu da bilmiyor. Bunun tabii kılavuzu karga.” Kılıçdaroğlu'nun “çiftçi aç, arsası yok, traktörü yok” iddialarını anımsatan Başkan Erdoğan, şunları söyledi: “Biz çiftçiye traktör yetiştiremiyoruz. Geçenlerde parti sözcümüz de bunları rakamlarla açıkladı. Biz geldiğimizde, 20 yıl önce çiftçinin traktörü yoktu. Ortaklaşa köyde traktör kullanıyorlardı. Şimdi Anadolu'yu dolaştığın zaman görüyorsun. Bırak bir traktörü, 2 traktör. Bir de bakıyorsun evin bahçesinde arabası. Bununla biz iftihar ediyoruz. Buralara geldik.” 

KIRSAL KALKINMAYA DESTEK 

Kırsal kalkınmaya yönelik 7 projeyle çiftçiye 710 milyon liralık destek sağladıklarını açıklayan Erdoğan, 99 bin dekar alanı sulamaya açarken, bir milyon dekar alanda modern basınçlı sulama sistemi kurduklarını bildirdi. Başkan Erdoğan, “Çiftçilerimize 250 milyon lira hibe desteği verdik Bay Kemal. Şu anda ben milli bütçeden konuşuyorum. Kurusıkı atmıyoruz. 391 bin 330 dekar tarım arazisinin toplulaştırmasını tamamladık. Antalya, Tokat, Bingöl ve Edirne illerinde toplam 15 büyük ovayı koruma alanı ilan ettik” dedi.

GENÇ ÇİFTÇİYE 30 BİN LİRA HİBE

Erdoğan, ikinci 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde, 2 bin 250 genç çiftçiye 30'ar bin lira hibe desteği verileceğini duyurdu.