0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Ağrı kesici doğal yöntemler

Alternatif tıp egzersizleriyle ağrılardan kurtulmak mümkün. Ozon uygulamaları, tıbbi kille yapılan işlemler ve gevşeme teknikleri, hissedilen ağrıyı azaltır.

Ağrının genci yaşlısı olmuyor aslında. Ağrı ağrıdır ve insanı rahatsız eder. Ancak yaşlılarda ağrı sorunları daha farklı ele alınmalıdır. Yaşlıların eklem yapıları, kasları ve kemiklerinin fizyolojik durumu, daha genç olanlardan oldukça farklılıklar gösterir. Yaşlanma başlı başına başka başka sorunların üretilmesine neden olan bir süreçtir. Bu yaş grubunda ilaç metabolizması değişiklikleri, kalp, damar problemleri, beyin metabolizma değişiklikleri, psişik dalgalanmalar, uyku bozuklukları ve başka organ yıpranmaları da sürece dahil olur. Sonuçta yaşlılara istediğiniz ilacı istediğiniz dozda veremezsiniz, istediğiniz egzersizi uygulatamazsınız. 

İŞTAH KESİLEBİLİR 

Yaşlılarda diğer bir problem, bir yerlerinin ağrıdığından nasıl haberimiz olacak? Bilindiği gibi özellikle bir arada yaşayan ailelerde yaşlı kesim kendilerinin düşkün, başkasına muhtaç olduklarını hissettirmek istemezler. Bazen de ağrılarının olduğunu ifade edemez. Bu bakımdan yaşlıların ağrılarını anlamak ve tedavide onlara yardımcı olmak başlı başına bir deneyim gerektirir.  Her ne kadar doktora gidildiğinde bir şekilde sorunun ne olduğu anlaşılabilir ama doktora gitmeden de evde hastalarımıza, yaşlılarımıza yardımcı olmak zorundayız. Kendisi ifade edebilirse sorun yok, ağrısını ifade edemez bunu ağlama inleme tarzında belli etmeye çalışırsa ev halkı olarak ona nazik bir şekilde yaklaşılmalı basit el yordamıyla ağrılarının nerede olduğunu hafifçe baskılar uygulayarak dayanma gücüne bakarak şiddetini anlamaya çalışmalıyız. Bazen iştah kesilmesi bile ağrılarını ifade etmelerinin bir yolu olabilir. Hastalar gerekirse hastaneye götürülmelidir. 

YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIR 

Yaşlılarda en sık görülen kronik ağrılar diz ve bel ağrılarıdır ve bunların çoğu artrit veya artroz ağrılarıdır. Günlük yaşam kaliteleri bu sorunlarının ağırlığına göre değişen derecelerde etkileşim gösterir. Yaşlılarda görülen bu ağrıların tedavisinde çok agresif davranılmamalı.  Basitten komplekse doğru ağrının üzerine gidilmeli ağrının yaşlılarımızı esir almasına onların yaşam kalitelerinin bozmasına müsaade etmemeliyiz.  Bazen ağrılar cerrahi müdahale gerektirecek kadar ciddi olabilir. Şimdilerde  altın çağını yaşamaya başlayan girişimsel ağrı tedavi yöntemleri, genellikle operasyonlara gerek kalmadan yaşlılarımızın ağrılarını azaltmaya, ortadan kaldırmaya yardımcı olmakta  onların tekrar sağlıklı ve mutlu olmalarına aracı olmaktadır. 

MASAJ 

Ayak, sırt veya elleri ovmak gibi profesyonellik gerektirmeyen nazik uygulamalardır. İki  elinizle yaşlıların ellerini, ayaklarını veya parmak uçlarını yavaş, sabit ve dairesel hareketlerde hafif baskı uygulayarak ovabilirsiniz.  Ozonlu  yağ veya losyon yardımcı olabilir. Bir bölgeye 10 saniye boyunca masaj yaparak önce iyi hissedeceğinizi görün. Hafifçe ağrı oluşturmayan vuruşlar uygulanabilir. Çalışmalar masaj terapisinin sadece vücudu gevşetmediğini aynı zamanda vücudun ağrı algısını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yüksek kaliteli terapötik masaj, kan akışını hızlandırır, dokulara daha iyi oksijen ulaşmasına yardımcı olur. Açık havada yürüyüşün keyfini çıkarın. Bir günde 10 ila 15 dakika güneşe maruz kalmak önemlidir ve  vücudun D vitamini üretmesine yardımcı olur. D vitamini yeterli ise ağrılar azalır. D vitamini eksikliği varsa ağrılarda artma söz konusudur.  Günlük 15 dakika güneşe maruz kalmak hatta ellerin bile güneş görmesi, D vitaminin artmasına yardımcı olur. 

PSİKOLOJİK DESTEK ŞART

Yaşlılar tedaviden çok ilgi bekler. Onlara ayıracağınız bir süre bile en etkili yöntemlerden daha uzun tesirli olur.  Bu yüzden hangi yolu izlerseniz izleyin öncelikle yaşlılarla konuşup size açılmalarını temin etmeli onlarla arkadaş olmalısınız. Eğer yakınlarınıza bu tür bir desteği verebilirseniz bu durumda sizler de bir canlıya, insana, hem de yakınınıza destek olduğunuz için kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz. 

DERİN NEFES ALIN

Yavaş ve derin nefes alıp tutmak sonra yavaşca nefesi vermek ve bunu  birkaç kez tekrarlamak ağrıların azalmasına yardımcı olur. Kısa bir alıştırma yapalım. Önce ciğerlerinizin bir balon gibi olduğunu hayal edin. Şimdi sönen bir balonda olduğu gibi yavaşça ve zorlamadan içinizdeki havayı boşaltın. Başlayabilirsiniz. Artık ciğerleriniz boşaldı. Nefes almadan 2 saniye bekleyin. Tekrar yavaşça derin derin nefes alın, tutun ve verin, bütün vücudunuzun gevşediğini hissedin. Bu tekniği günde 2-3 kez uygulayabilirsiniz. 

BASİT EGZERSİZLER

Yaşlıları sıkıntıya sokmayacak basit ama sürekli yapılabilecek egzersiz programları önerilmektedir. Karada veya su içinde yapılanları vardır. Su içinde yapılanlar tercih edilmelidir. Burada suyun kaldırma kuvvetinden istifade edilir. Organların hareket etmesi kan dolaşımını da artırır.  Bu sayede ağrı kesici endorfin sistemimiz devreye girmektedir. Morfine benzer doğal maddeler olan endorfinlar içsel olarak salındıkları ağrılarımızı ciddi olarak keser. Endorfinler, vücudunuz tarafından üretilen doğal ağrı kesicilerdir. Aynı zamanda haz ve mutluluk verici özellikleri vardır. 

OZON YAĞI: Bilinen en doğal en etkili ağrı kesen yağlardandır. Güvenilir olanı (wellozone) fevkalade yararlıdır. Ozon yağı aktif oksijen olan ozonun saf soğuk sıkım zeytinyağına uzun süre emdirilmesiyle elde edilen kozmetik, dermatolojik ve ağrı tedavisinde kullanılan en doğal katkısız maddedir. 

TIBBİ KİL: Bentonit adı verilen, zengin mineral içeriği olan bu çamur ağrılı eklemlere lapa şeklinde uygulanır, üzeri streçle sarılır sabaha kadar kalabilir. Fevkalade yararlı doğal bir uygulamadır. Ağrıları azaltmak için yardımcı olur. 

MEDİTASYON: Genellikle kronik ağrıya eşlik eden depresyon, kaygı, stres ve uyku sorunlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. 

DİKKAT DAĞITMA: Televizyon seyretmek, film seyretmek,  arkadaşlarla bir araya gelmek, müzik dinlemek gibi  aktivitelerde bulunmak, kişinin dikkatini başka odaklara kaydırarak ağrılarını unutturmak  ağrıların kontrolü için basit yöntemlerden biridir. 

GEVŞEME TEKNİKLERİ: Stres azaltma ve kasların rahatlamasına yardımcı olarak ağrıyı azaltabilir. Destek grupları: Ebeveynlerinin daha az yalnız kalmasını ve başa çıkma stratejilerini paylaşmasını sağlayabilir. 

AĞRI TEDAVİ MERKEZLERİ: Ağrı tedavisinde uzmanlaşmış en son teknikleri kullanan hekimlerden oluşur. Danışmanlık ve yardım sağlar, ağrıyı tartışacak biri  yardımcı olabilir. 

STRES YÖNETİMİ: Ağrıya neden olan strese bağlı olarak daha fazla ağrıya neden olan kas gerginleşmesine neden olur; ağrıyı azaltır. 

DOĞRU BESLENME: Ağrıyı da içeren herhangi bir şeyle başa çıkılmasını sağlar - ağrının kontrol edilmesine yardımcı olur. 

YETERLİ UYKU UYUMAK: Uykusuzluk ağrıyı arttırarak insanları gerginleştirir, bu yüzden uyku düzeni ağrıyı azaltır. 

Felç ve bunama 

Demans (bunama) varsa ya da felç geçirmişlerse yaşlılar ağrılarını ifade etmekte güçlük çekebilirler. Ağrı tedavisine yardımcı olmak önemlidir, bu nedenle sevdiğiniz kişinin günlük aktivitelerine ayak uydurabilmesi, olabildiğince bağımsız kalabilmesi için zihinsel ve fiziksel olarak daha iyi olmalarını sağlamamız gerekir. 

Prof. Dr. Nurettin Lüleci Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX