0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

CHP İzmir’de niye kazanıyor, AK Parti neden kaybediyor?

Başlığa taşıdığımız sorunun cevabını vermeden bir hatırlatmada bulunalım. İzmir, 1950’den, yani çok partili hayata geçtiğimiz günden 2004 yılına kadar (Ecevit’in 1973-77 seçim dönemi hariç) merkez sağın kalesidir. Oy oranı da yüzde 30-32 civarındadır.

AK Parti’nin siyaset sahnesine çıktığı 2002 seçimlerinde solun oy oranı yüzde 30.7, merkez sağın oy oranı yüzde 59.2’dir.

2004 yılındaki yerel seçimlerde merkez sağın oylarını toplayan CHP (yüzde 47), 2009 yerel seçimlerinde zirve yaptı: Yüzde 55…

AK Parti 2004 yılında kazandığı Aliağa, Bergama, Buca, Gaziemir, Kemalpaşa, Ödemiş, Tire ilçelerini de 2009’da CHP’ye kaptırdı.

2009 yerel seçimlerinde 30 ilçenin 29’unu CHP aldı, AK Parti sadece Bayındır ilçesinde seçimi kazandı.

Yani İzmir CHP’nin kalesi hâline geldi.

Peki, sebep?..

Aday mı, teşkilatların çalışmaması mı, yoksa her ikisi mi?

Cevap nettir: İkisi de değil!..

Ya ne?..

Elbette aday önemli, teşkilatların iyi çalışması önemli… Bunların etkisi bir-iki puanı geçmez!..

Esas neden şu:

İzmir’in yerli nüfusu çok azdır. Türkiye’nin her yöresinden önemli miktarda bir nüfusun yanı sıra, hatırı sayılır derecede Balkan göçmeni nüfus vardır.

İzmir’de her şehir, ilçeleriyle beraber dernek ve vakıf çatısı altında örgütlenmiştir. Hatta birçok şehrin köyleri bile dernek kurmuşlardır. Her şehrin tüm dernekleri de bir konfederasyon çatısı altında birleşmişlerdir. Kısaca hemşehri veya kültür derneği olmayan şehir ve ilçe yoktur İzmir’de…

İşte bu organize yapıyı CHP göz önüne alarak 30 ilçede belediye başkan adayını belirledikten sonra, her ilçenin bölgesel, etnik, mezhebî demografik haritasını önüne koyar ve belediye meclis üyelerini bu demografik yapıya göre tesbit eder. Her şehir ve belde bu listelerdeki hemşehrileriyle ilçesindeki belediyede temsil edilmiş olur, aidiyet duygusu da seçimlerde gördüğümüz neticeyi doğurur.

CHP bu nedenle İzmir’de seçim kazanırken, AK Parti teşkilatları ve siyasetçiler, bu demografik yapıyı kaale bile almadan, benim adamım olsun hesabıyla listeleri oluşturdukları için seçimleri kaybetmektedirler!..

Yer darlığından konuyu detaylı izah edemedim.

Sayın Başkan Erdoğan’a buradan bir çağrı yapayım: Örneğin 2009 yerel seçimlerinin 30 ilçe ve büyükşehrin belediye meclis üyelerinin isimlerini (CHP ve AK Parti’nin), etnik, mezhebî ve ait oldukları bölge/şehir bilgilerini ihtiva eden listelerini istesin ve şöyle bir göz atsın!..

Ne demek istediğim hemen anlaşılır.

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX