0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Stratejik sökülmeler 

Çin ile ABD birçok açıdan tam anlamıyla bir elmanın iki yarısıdır. Siyasal, ekonomik ve üretimsel genetik bir bütünlük oluşturma riski, ABD'yi değişik ekonomik, finansal ve ticari stratejiler geliştirmeye ve uygulamaya zorluyor. Donald Trump, Çin ürünlerine karşı 50 milyar dolarlık bir gümrük bariyeri oluşturmak için zemin yokluyor. Bir süre sonra ABD, Çin ile değişik görüşmeler, müzakereler ve hesaplar yaparak 50 milyar dolarlık gümrük bariyerini realize edecek adımları atacaktır. Bu, gizli, açık veya farklı şekillerde uygulanacaktır. 

ABD aklı dediğimiz noktada yine iktisat, finans ve ticaret tarihini mercek altına almak gerekmektedir. ABD aklının hiç de basite alınmaması gerektiğini daha önce ifade etmiştik. Akıl ve akılsızlık, ying-yang dönüşümü gibidir ve önemli ölçüde akıl tersi durumları da taşır. 

 Bu bağlamda Trump'ın artık siyasal, ekonomik, askeri, diplomatik ve yönetsel uluslararası bir operatör olduğunu kabul etmek eşyanın tabiatına uygundur. Yaptıkları ve yapmak istedikleri küreye epey saç baş yoldursa da elindeki ajandaya göre ilerlemeye devam edecek, gidebildiği kadar gidecektir. 

 Trump'ın elindeki harita ve ajandanın akıl dolu olan ve akılsızlık barındıran yönleri de aslında ortadadır. Fakat tüm önemli aktörler ABD'nin yapmaya çalıştığı hasattan en optimal düzeyde  yararlanmak için çalışmalar yapmaktadır. ABD için stratejik olanlar, bazı önemli aktörler için önemsizdir. ABD'nin önemsizleri ise başka milletlerin yaşamsal önem atfettiği bir nitelik kazanmaktadır. 

 Dolayısıyla Trump'ın ajandası ve yol haritası çok dikkatli bir şekilde analiz edilirse -ki bunu Çin ve Japonya ile iki Kore, layıkıyla yapacaktır- Çin tarihinin güçlülere karşı kazanılan stratejik zaferlerle dolu olduğunu ve Çin'in çok değişik stratejiler geliştirme ve uygulama konusunda tarih yazdığını daha önce ifade ettik. Çin derken Çin Komünist Partisi elitini öncelikle ifade ettiğimizi belirtmek isteriz. Çin Komünist Partisi gerçekten Çin'in tarihi birikimini, artıları ve eksileriyle tam olarak temsil etmektedir. 

 Çin Komünist Partisi'nin son 40 yılı etüt edildiğinde demek istediğimiz daha net olarak anlaşılacaktır. Karşımızda ABD'den daha ağır ve daha stratejik sorunlar bütününe çözümler üretmek zorunluluğu olan bir “Godzilla” vardır ve ABD gibi diğer bir Godzilla ile mücadele içindedir ki bu tablo bizlere Jurassic Park'ın dinazorlar serisini hatırlatmaktadır. Hele Jurassic Park Yıkılmış Krallık filmi, önümüzdeki süreçte yaşanabilecek tüm uluslararası sorunlar demetine bir işaret fişeği çakmaktadır. 

 Üst akılların üst aklı, yani piramidin en üst kısmı, küresel dizayn konusunu ciddiyetle sürdürmektedir. Ciddiyeti anlamak için 50 milyar dolarlık gümrük bariyerini göz önüne almak yeterlidir. Fakat bu rakam, önümüzdeki süreçte çok küçük kalacaktır. Daha büyük rakamlara alışmak zaruridir. 

 İngiltere ve küresel düzeydeki Rus sermayesiyle ilgili iddialar 50 milyar dolarlık gümrük engellerinin hangi rakamlara evrilebileceğini yeterince ortaya koymaktadır. 

 Dolayısıyla sanal paralar ekonomisi ve piyasası, buradaki stratejik sökülmeleri dikecek veya karartacak bir işlev görebilir mi? Bunun küresel sondajı yapılmış ve finansal ve monetarist bir hiper devrim yaşanacağı öngörülmüştür. 

 Sonuçta küresel düzeydeki stratejik sökülmeleri dikecek stratejik terziler, yeni küresel sistemin dizaynı için epey farklı noktalara dokunmakta ve beklenmedik sonuçlar üretmeye çabalamaktadır. Nihayetinde ya tam bir küresel kamulaştırma yani el koyma ya da muazzam bir tahribat oluşacak ve Armegeddon kehaneti hükmünü icra edecektir.  

 Yaşanan stratejik sökülmeler, yeni stratejik yamalar ve dokunuşlarla Armegeddon'u inşa edecektir. Yani stratejik sökülmeler ve yüksek meblağlı küresel vergilendirme sistemi 

ABD tarafından uygulanmaktadır. Başarısızlık veya başarıyla nitelenecek bir süreç değildir. 

 Kehanetler başarı ve başarısızlıklarla realize olur. Stratejik sökülmeler bu bağlamda yeni uluslararası stratejik takım elbisenin dikimi içindir. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX