0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Rusya, PYD ve Amerika

Karadeniz’den Hint Okyanusu’na kadar uzanan Rusya-Gürcistan-Ermenistan-İran Hattı, Türkiye ile Türk dünyasının bir araya gelmesini, Türk enerjisinin dünya piyasalarına “Rusya’sız” çıkmasını engelleyici bir duvar işlevi gördü. Şimdi de, İran’ın Urmiye Gölü-Kuzey Irak-Güney Suriye-Akdeniz hattında bir Kürt koridoru inşaa edilerek, Türkiye’nin “Güney”e çıkışı kapatılmak isteniyor. Türkiye’nin Kuzey ve Doğu’dan kuşatılması gibi, Güney’den de kuşatılması arzusu oldukça eski bir plan. 

Gelişmeler, bölgede taraflar arasında bir rol dağılımı yapıldığını, Rusya’nın “Kötü Polis”i, Batı’nın da “İyi Polis”i oynayacağını gösteriyor. Musul-Kerkük enerjisini Akdeniz’e çıkararak Kuzey Irak’ta oluşturulması planlanan yapıya nefes borusu işlevi görecek olan bu Kürt koridorunu iptal edebilmek için Rusya’yla beraber hareket etmek acaba yarar sağlar mı? Rusya, Batı’yı etkileyebilen en derin aktördür, Batı’nın politikalarını iptal edebilir, esnetebilir ya da Batı’nın politikalarını yeniden revize etmesine sebep olabilir. 
PYD’nin baskı altında tutulamadığı her saat, PKK’nın daha da güçlenmesini sağlayabilir, bu da daha geniş bir Kürt Koridoru’yla karşı karşıya kalmamıza neden olabilir. Kantonların, kanton olmaktan çıkarılamaması, Suriye’deki bölücü Kürt hareketinin beyninin ele geçirilememesi, yurtiçinde PKK’ya vurulan darbelerin etkisini zayıflatacaktır. 
Tüm iyi niyet ve çabalarımıza rağmen, kaçırabileceğimiz birçok detay var. Hiçbir detayı kaçırmamak ve her gelişmeye vâkıf olmak, insan için mümkün olmayan bir şey. Bu bir eksiklik de değil, çünkü biz Yaratan değil, insanız. Devletin ve hükümetin ne kadar ağır baskı altında olduğu aşağı yukarı tahmin edilebilir. GES’in MİT ve Genelkurmay tarafından “ortak” çalıştırılması, gelişmelerin, bir ekranın da MİT’te olmasıyla eş zamanlı olarak izlenebilmesi düşünülebilir. 

Kuzey Irak’tan Akdeniz’e açılması istenen Kürt Koridoru, başka ve daha büyük bir planın küçük bir safhası mı? Türkiye-Mısır-İran üçgeni, demografik olarak boşaltılırken, tüm Batılı devletler neden buraya hücum ediyor? Bölge, niçin ve kimin için boşaltılıyor? Bölgeye ilişkin soru bir hayli çok. 

Petrol fiyatlarının 20-25 dolara düşmesiyle Rusya’nın perişan olacağı ileri sürülüyor. Hayır, Rusya’ya hiçbir şey olmaz! Mutlaka zarar görür ama Rusya’nın bu ihtimallere karşı hazırlık yapmamış olduğunu düşünmek, saflık olur. Petrol fiyatlarının sürekli yükselmeyeceği, bir çan eğrisi oluşturacağı bilinen bir gerçek. Petrol ve doğalgaz konusunda başka ülkelerin bilmediği, Rusya’nın bildiği pek çok şey var. Petrol üreticisi bazı dost ve müttefik ülkeler, bu bilgileri bizimle paylaşmaz mı? Neden paylaşsın? İran ya da Azerbaycan, bu konuda bildiklerini bize neden versin? Biz bildiklerimizi İran’a veriyor muyuz? 

Petrol ve doğalgaz depolama kapasitemiz oldukça düşük. ABD, kendisine 6-7 yıl yetecek kadar petrol depolama kapasitesine sahip. 
Bazı düşünce kuruluşlarımız, hem kamuya ve hem de kamuoyuna sunulan bazı raporlarında, yabancı metinleri esas alıyorlar. Dünyada dolaşan verinin ne kadar objektif olduğuna bakmamız lazım. Verilen her hava durumu tahmin raporunun gerçek olmaması ne kadar mümkünse, ortalığa saçılan verilerin de gerçek olmaması o kadar doğal. Hatta bazı devletler, veri stratejisinde, yönlendirme, karartma, zihin bulandırma gibi bir takım süzgeçleri kullanıyorlar. Sizin bir veri siyasetinizin, stratejinizin olmaması, başkalarının da olmadığı anlamına gelmez.  

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX