0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Ortodontik tedaviler

Ortodontik tedavi, dişlerin ve çene kemiklerinin teller aracılığıyla düzeltilmesini sağlayan, son yıllarda özellikle çocukların diş çapraşıklıklarının ve çene gelişimlerinin düzeltilmesinde sıklıkla kullanılan oldukça popüler bir tedavi şeklidir. Ortodonti ayrıca, kulak-burun-boğaz uzmanlarıyla birlikte çalışarak hastanın burun solunumu yapabilmesine katkıda bulunabilmektedir. Plastik cerrahlar veya çene cerrahlarıyla da erişkin hastalardaki iskeletsel sorunların çözümünde, dudak-damak yarıklı bebeklerin ve çocukların tedavisinde ortak çalışmaktadır. Ortodontinin çocuklardaki başarısını gören erişkinler, daha genç yaşlarında yaptırmadıkları ya da imkansızlıktan dolayı yaptıramadıkları tedavilerini, 30-40 yaşından sonra yaptırmak istediklerinde, yine braketlerin yani tellerin görünümlerinin bu sefer sosyal hayatlarını etkileyeceği endişesiyle vazgeçmektedirler… İşte tam bu sorundan dolayı, ortodontik tedavi seçeneklerini artırmak ve kullanılan malzemeleri daha estetik hale getirmek kaçınılmaz olmuştur. 

Aşağıda bahsedilenlerin hiçbiri telsiz ortodontik tedavide engel teşkil etmez 

Klasik ortodontik tedavide kesinlikle yenmesi yasak olan gıdalar: 

Her şeyden önce asitli içeceklerden ve tatlılardan uzak durmak gerekir. Aksi halde diş ve dişetlerin sağlığını korumak oldukça zorlaşır. 

Tedavi sırasında elma, havuç gibi sert besin maddelerini ısırarak yemek yasaktır. Bu tür besin maddelerini küçük parçalara ayırarak yemek gerekir. Ayrıca yine ısırarak tüketilen ekmek arası sandviç, hamburger türü yiyecekleri de tedavi süresince yememek daha uygundur. Fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin; kiraz, erik, zeytin gibi besin maddelerinin çekirdekleri çıkarılmadan yenmesi, ağızdaki braketlere zarar verme olasılığı olduğundan, uygun bir davranış olmayacaktır. Özel şeffaf plaklarla istediğinizi rahatlıkla yiyebilirsiniz tek yapmanız gereken, yemek sonrası dişlerinizi fırçalamaktır. 

Şeffaf diş teli 

Dişlerdeki çarpıklığı düzeltmek için tel tedavisi görmek isteyen ancak diş teli takmak istemeyenleri sevindirecek haber. Uygulanan bu tedavi, diş sağlığında çığır açan bir tedavi yöntemi olarak biliniyor. Takılıp çıkarılabilen ergonomik şeffaf plaklar (şeffaf diş teli) sayesinde hem estetik kaygılar gideriliyor hem de daha konforlu bir tedavi süreci yaşanıyor. Dişlerdeki çarpıklıkla yaşamaya bahane kalmıyor. 

Erişkin ortodontik tedavisiyle ilgili en önemli yenilik; digital telsiz ortodontik tedavidir. Sabit olarak yapılan geleneksel tedavilerden en önemli farkı, takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar vasıtasıyla yapılıyor olmasıdır. Öncelikle ilk muayenede, kişinin  bu ağırlıklarla tedavi edilip edilemeyeceğine karar verilir. Eğer uygun bulunursa, alt ve üst dişlerden bir çift ölçü alınır. Ama bu ölçüler, yeni teknolojide özel kameralarla alınır. Yapılacak tedavi, yurtdışındaki merkez tarafından planlanır. Teknik ekiple tam bilgisayar desteğiyle tedavi detaylandırılır ve tedaviyi gerçekleştirecek olan plaklar, el değmeden  hazırlanır. Yaklaşık bir hafta içinde plaklar, yurtdışında hazırlanıp hastanın kullanımına sunulur.

 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX