0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Etkileyici insanların gülüş sırrı

Sağlıklı dişlere sahip olanlar, daha fazla gülümsüyor, kendilerini sosyal ortamlarda rahat hissediyor ve çevresindekilerle kolay iletişim kurabiliyor. Çevrelerindekilerce de cana yakın, eğlenceli ve etkileyici olarak algılanıyorlar. Yapılan çalışmalarda, yaşıtlarına göre kendilerini diğerlerinden çekici gören bireylerin, daha fazla sayıda doğal dişe sahip oldukları tespit edilmiştir. Tam tersi olarak, diş yapısı ve diş sağlığı bozuk olanlarda özgüven sorunu oluşabiliyor. Bu da sosyal ilişkilere girmekten kaçınmalarına, bu tarz ortamlarda kendilerini rahatsız hissetmelerine ve içe kapanık bir ruh hali sergilemelerine sebep oluyor. Doğal olarak kendilerini mutsuz hissediyorlar. Bu kişiler, genellikle konuşurken ya da gülerken elleriyle ağızlarını kapatma gereksinimi duyuyor, kahkahalarla gülmekten kaçınarak, gülümserken dişlerini göstermemeye çalışıyorlar. 

Kanada’da yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalarda ağız sağlığının kişiler üzerindeki etkileri araştırılmış ve: 

• 18 yaş üstü bireylerin yüzde 7’sinin konuşma güçlüğü çektiği 

• Yüzde 15’inin gülümsemekten ya da kahkaha atmaktan kaçındığı 

• Yüzde 19’unun dişlerinin görünümü nedeniyle utangaç davrandığı 

• 50 yaş ve üstü bireylerin yüzde 22’sinin kendilerini rahatsız hissettikleri 

• Yüzde 24’ünün dişlerinin görünümü nedeniyle içe kapanık bir ruh hali sergilediği 

• Yüzde 13’ünün gülümsemekten sakındığı belirlenmiştir. 

Daha çok gülmek, daha düzgün konuşmak ve şarkı söylemek, yediklerinizden keyif almak için sağlıklı dişler. 

Çoğu insan, günlük hayatın içinde dişlerin hayatımızı ne kadar etkilediğinin farkında değildir. Ancak bir sorun yaşadığımızda ya da dişlerimizden birini kaybettiğimizde farkına varırız. Oysa dişler, yemek yeme, konuşma, şarkı söyleme gibi en basit günlük aktiviteleri düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmemizi sağlar. Dişlerimiz olmadan ısırma, koparma, çiğneme gibi eylemleri gerçekleştiremez, konuşurken sesleri doğru ve düzgün bir şekilde çıkaramayız. Biz ne kadar farkında olmasak da sağlıklı dişlere sahip olmak özgüvenimizi artırır ve keyifle gülebilmemizi sağlar. Dişler, aynı zamanda yanak ve dudaklara destek olan dokulardır. Eksikliklerinde yüzde, yanaklarda çökmeler meydana gelir ve bu eksiklik görünümümüzü büyük ölçüde etkiler. Dişler, vücut bütünlüğü için de  önemli  rol oynar. Dişleri besleyen sinirlerle, bütün vücudu besleyen sinirler beyinde aynı çekirdekte bulunur. Bu nedenle, ağızda oluşan bir sorun, diğer hastalıkları tetikler ya da tam tersi olarak vücudumuzda meydana gelen hastalıklar dişlerimize de yansır. 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX