0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

15 Temmuz’da çalışanlar iki yevmiye ücret alacak 

İki yıl önce 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemiz  hainlerce gerçekleştirilen darbeyle uçuruma sürüklenmek istendi. Yüce milletimizin, asker ve polislerimizin can siperane  mücadelesi ile darbe püskürtüldü.  15 Temmuz 2016 sonrasında 15 Temmuzla ilgili çeşitli yasal düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerden biride 15 Temmuzun genel tatil günü olarak kabul edilmesi. 

15 Temmuz’da çalışan iki yevmiye ücret alacak 

25.10.2016 tarihli ve 2429 Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanuna  25.10.2016 tarihli ve 6752 sayılı kanunla eklenen  hükme göre15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak kabul edilmiştir. Bundan sonra 15 Temmuz genel tatil günü olarak kabul edilmiştir. 2017 yılından itibaren 15 Temmuzda çalışanlara ücretleri bir kat fazlasıyla ödenecek.  Günlük ücret alanlara ise iki günlük ücret ödenecek. Bu yeni bir durum olduğundan bazı işçi ve işverenlerin yeterli bilgi sahibi olmaması nedeniyle konuyu örneklerle açıklayalım. 

Örnek: İşçi Hasan  Bey, 15 Temmuz günü çalışmıştır. Hasan Beyin günlük ücreti  90 TL’dir. Hasan Beyin 15 Temmuz’daki çalışmasının karşılığı olarak ne kadar ücret ödenecek. Hasan Beye 15 Temmuzdaki çalışmasının karşılığında 180 TL ücret ödenecek. 

Örnek: İşçi Hüseyin Bey, kısmi süreli olarak  günde bir saat çalışıyorsa ve saatlik ücreti de 10 TL ise 15 Temmuz günü  1 saat çalışmışsa  Hüseyin Beye ne kadar  ücret ödenecek? Hüseyin Bey, kısmi süreli / part-time  çalıştığı için çalıştığı sürenin ücretini  zamlı olarak alır. Hüseyin Beyin bir saatlik çalışması karşılığı  alması gereken ücret 20 TL dir. 

Sadece bir katı  

Bu yıl 15 Temmuz  pazar gününe denk geldi. 15 Temmuzda çalışanlar aynı zamanda pazar günüde çalışmış olacaklar. Bu durumda pazar günü tatil günü olmayan çalışanlar için herhangi bir sorun olmayacak. Bunlara sadece genel tatil günü ücreti zamlı olarak ödenecek. Pazar günü hafta tatili kullanması gereken çalışanlar 15 Temmuzda çalışırlarsa bu çalışanlara hafta tatili için zamlı ücret, genel tatil günü içinde zamlı ücret olmak üzere ikisi bir arada  ödenecek mi? Böyle bir durumda hafta tatili çalışması genel tatil çalışmasından öncelikli olmaktadır. Bu nedenle sadece   hafta tatili çalışması için ücret bir kat fazlasıyla ödenecek. Genel tatil ücreti ayrıca ödenmeyecek.

 

Arif Temir Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX