0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Kasım 2017 Perşembe 17:44:00 - Güncelleme:30 Kasım 2017 Perşembe 17:45:00

Sınırlarda ele geçirilen uyuşturucuda tarihi rekor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Gümrüklü sahalarda ve sınır kapılarında uyuşturucu yakalamalarında tarihi rekorlara imza attık. 2017 yılı kasım itibarıyla ele geçirilen uyuşturucu miktarı 11 kat artarak 26 tona yükselmiştir." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrüklü sahalarda ve sınır kapılarında ele geçirilen uyuşturucu miktarında tarihi rekora imza atıldığını belirterek, "2017 yılı kasım itibarıyla ele geçirilen uyuşturucu miktarı 2016'nın aynı dönemine göre 11 kat artarak 2,3 tondan yaklaşık 26 tona yükselmiştir." dedi.

Bakan Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Türkiye'nin 2023 hedeflerine uygun olarak bütün sınır kapılarını büyüterek yenilediklerini, teknik donanım bakımından da güçlendirdiklerini belirtti.

Dünyadaki en iyi uygulamaların Türkiye'de olması gerektiği anlayışıyla çalıştıklarını ifade eden Tüfenkci, Bakanlık olarak yaptıkları yatırım ve eğitimler sonunda bu yıl uyuşturucu ve kaçak yakalamalarında büyük başarılar elde ettiklerini vurguladı.

Gümrüklü sahalarda ve sınır kapılarında uyuşturucu yakalamalarında tarihi rekora imza attıklarını aktaran Tüfenkci, "Yakalama oranlarındaki artışın etkenlerinden birisi; son teknoloji cihazları kullanıyoruz. 2017 yılı kasım itibarıyla ele geçirilen uyuşturucu miktarı 2016’nın aynı dönemine göre 11 kat artarak 2,3 tondan yaklaşık 26 tona yükselmiştir." diye konuştu.

"Dürüst ticaret erbabımızın rekabet gücü korunmuştur"

Sadece uyuşturucu değil, kaçakçılıkla mücadele konusunda da önemli başarılar elde edildiğini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"2014 yılında yüzde 21 seviyelerine kadar çıkan kaçak sigara oranı, 2017 yılı itibarıyla yüzde 10 seviyelerine gerilemiştir. Bu yıl kasım itibarıyla ise 102 milyon toplam değerinde 11,5 milyon paket kaçak sigara yakalaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 56 milyon TL değerinde elektronik eşya, 142 milyon lirayı aşan gıda maddesi ile 83 milyon lira değerinde tekstil eşyası yakalaması yapılmıştır. Böylece vergi kayıplarının önüne geçilerek, dürüst ticaret erbabımızın rekabet gücü korunmuştur."

Bakan Tüfenkci, 22 Kasım 2017 itibarıyla gümrük muhafaza ekiplerince kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarda, toplamda 5 bin 302 olayda 2 milyar 168 milyon TL değerinde kaçakçılığın engellendiğini aktardı.

Bakanlık olarak kaçakçılıkla mücadele kapasitelerini arttırmak için var güçleriyle çalıştıklarını anlatan Tüfenkci, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Dedektör köpek sayımızı 131'e çıkardık. X-ray cihazlarını kara kapılarımızın tamamına, limanlarımızın ise önemli bir bölümüne yerleştirdik. Araç ve Konteyner Tarama Sistemi sayımız 59'a ulaştı. Yine tüm kapılarımızda ve birçok limanımızda yerli üretim Radyasyon İzleme Sistemlerini kullanıyoruz. Tren (X-Ray) Tarama Sistemleri ile demiryolu sınırlarımızda daha etkin bir gümrük ve kontrol mekanizması oluşturuyoruz. İlk olarak Van'da Kapıköy Sınır Kapısı'nda bu sistemi kurduk, şimdi Kapıkule Sınır Kapısı'na da kuruyoruz." 

AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX