0530 708 54 54
0530 708 54 54
09 Eylül 2018 Pazar 14:30:00 - Güncelleme:09 Eylül 2018 Pazar 16:00:00

Kızıl şahinlerin yaşamı foto kapanla kaydedildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma ve Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DOKOBİM) üyeleri ile Afyon Frig Fotoğraf Derneği üyesi doğa fotoğrafçıları, kızıl şahinler ve yavrularını foto kapanla görüntüleyerek yavruların büyüme evrelerini ve ebeveyn davranışlarını kayıt altına aldı.

DOKOBİM Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, yaptığı açıklamada, başta kızıl şahinler olmak üzere yırtıcı kuşların doğal yaşam ve denge için çok önemli görevler yerine getirdiklerini söyledi.

Kızıl şahinlerin foto kapanla görüntülenmesi fikrini, doğa  fotoğrafçısı Arif Birsen ve Uğur Dağhan'ın önerisi üzerine hayata geçirdiklerini belirten Erişmiş, yaptıkları araştırmalar neticesinde Bolvadin ve Çobanlar  ilçeleri arasında terkedilmiş eski bir taş ocağında bulunan kızıl şahinlerin  yuvasına foto kapan kurmaya verdiklerini anlattı.

YUMURTADAN ERİŞKİNLİĞE GEÇEN SÜREÇ KAYDEDİLDİ

Erişmiş, üniversite imkanları ile bu kapanları belirledikleri yerlere  sabitlediklerini ifade ederek şöyle devam etti:

"Önce nerelere bu foto kapanları yerleştirebileceğimizi tespit ettik.  İki tane foto kapanı yuvayı en iyi şekilde görebilecek yerlere yerleştirdik. 45  gün boyunca 5 yavru kızıl şahinin dünyaya geldiği yuvadan görüntü aldık. İzleme  süresince kızıl şahinlerin yavrudan erişkinliğe ulaşma evrelerini kayıt altına  almış olduk. Tespitlerimize göre nisan ayının ortasında yumurtlama ve kuluçka  döneminin geçtiği görülüyor. Kuşların yumurtadan çıktığı andan itibaren  geçirdikleri tüm periyodu kayıt altına almış olduk."

YAVRULARI İÇİN KORUMA DAVRANIŞLARI

Kızıl şahin yuvasına konulan foto kapanlar ile bu kuşların beslenme  alışkanlıklarına dair görüntüler elde ettiklerine vurgu yapan Erişmiş, şunları  söyledi:

"Beslenme alışkanlıkları aslında biliniyor ama biz bunu kayıt altına  aldık. Dikkatimizi çeken davranışlarından birisi, bu kuşların yavrularını korumak  için neler yaptıkları. Havanın sıcak olduğu periyot içerisinde anne ve baba  kuşların nöbetleşe şekilde, tüy oluşumunun tam olmadığı süre içinde kanatlarını  perde gibi açarak yavrularını güneşten koruduğunu gözlemledik. Koruyucu yavru  bakımı dediğimiz bekleme süresini gözlemledik. Görüntülerde, yavruları bazen  kanatları altına aldıklarını, bazen de tamamen yuvayı kapattıklarını  görebiliyoruz. Güneşten koruma işlemini bu şekilde gerçekleştiriyorlar. Bu  davranış sadece güneşe yönelik değil, diğer yırtıcı kuşlara karşı da bir yavru  koruma davranışı olarak dikkati çekiyor."

"YER SİNCABIYLA BESLENİYORLAR"

Kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısı Arif Birsen ise kızıl şahinlerin  yuva yapmak için ovaya hakim bölgede olan eski taş ocağını seçtiklerini aktardı.  Kızıl şahinlerin yuva yapmak için genellikle taşlık, kayalık ve sarp yerleri  tercih ettiğini dile getiren Birsen, şunları kaydetti:

"Bu bölge özellikle yırtıcı kuşlar açısından avlanma bölgesi. Kaya  kartalı, gökdoğan, uludoğan gibi kuşların avlanma bölgesi. Ovada bol miktarda  bulunan 'gelengi' denilen yer sincabıyla besleniyorlar. Bol miktarda yılan da  olduğu için burada avlanıyorlar. Doğa fotoğrafçıları olarak bu bölgede yuva  olduğunu tespit ettik ve görüntüleme yaptık.

 

Afyonkarahisar kuş türleri açısından  çok zengin bir yer. Sulak alanların yaygınlığı ve göç yolları üzerinde  bulunmasından dolayı kuş türü çok. Ayrıca yırtıcı kuşlar açısından da zengin.  Türkiye’de bulunan 4 çeşit akbaba türünün olduğu alanlar var. Gündüz  yırtıcılarının hemen hemen tamamının görülebildiği bir coğrafya. Biz  fotoğrafçılar açısından da çok bereketli bir yer."

(AA)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX