0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Ağustos 2019 Pazartesi 08:00:00 - Güncelleme:19 Ağustos 2019 Pazartesi 08:00:00

ABD basını: Olağanüstü diplomasi yeteneği

Ülke basını, Başkan Erdoğan’ın diplomasi gücüyle etkilediği Washington yönetiminden, istediği S-400 tedariki ve Fırat’ın doğusuna harekat kararını almayı başardığını yazdı. 

ABD'nin köklü yayın organlarından Foreign Policy (FP), Fırat'ın doğusuna düzenlenecek müşterek harekat hakkında çarpıcı analizlerde bulundu. Medya organı, Türkiye ve ABD'nin şartlar üzerinde anlaşması hakkında, “Başarılı ABD diplomasisinin Türkiye'yi tek başına hareket etmekten vazgeçirdiği düşünebilir. Ama Ankara'nın zafer edasıyla 'ABD bizim pozisyonumuza yaklaştı' demesinin bir sebebi var” sözlerine yer verdi. 

ÇİFTE ZAMANLAMA MESAJI 

Foreign Policy, S-400 yaptırımları ile Fırat'ın doğusuna düzenlenmek istenen operasyonun hemen hemen aynı zamana denk gelmesinin altı çizdi, “Erdoğan'ın fırtınası, konuşmaların seyrini değiştirdi” yorumunda bulundu. FP, haberin detayında Türkiye'nin müşterek harekat konusunda elde ettiklerini “olağanüstü” olarak tanımlarken, Başkan Erdoğan'ın diplomasi yeteneğine dikkat çekildi. Türkiye, ABD'nin yaptırım tehditlerine rağmen S-400 konusunda geri adım atmamış, füze sisteminin sevkıyatını başlatmıştı. 

KRİTİK SÜRECE DAMGA VURDU 

Ankara’nın S-400 konusundaki kendinden emin ve makul tutumu sayesinde ABD tehdit olarak savurduğu yaptırımları uygulamakta bile temkinli davranmak zorunda kaldı. Fırat'ın doğusuna düzenlenmesi planlanan olası bir operasyon konusunda, Başkan Erdoğan yine geri adım atmadı ve etkin bir diplomasi örneği sergiledi. Tarafların uzlaştığı müzakereler neticesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Amerika'nın Münbiç gibi oyalama sürecine girmesine müsaade etmeyeceğiz” yorumu ise sürece damgasını vurdu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX