0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Şubat 2020 Perşembe 08:02:00 - Güncelleme:27 Şubat 2020 Perşembe 10:26:00

Son dakika: Muhalifler İdlib'de Serakib kasabasını geri aldı

Son dakika haberine göre; TSK ve muhalifler, İdlib’de rejim ve İranlı milislere ağır darbeler indiriyor. Neyrab’da kontrolü sağlayan muhalifler Serakib’i de kontrol altına aldı. Reuters'in geçtiği habere göre Türkiye destekli muhalif unsurlar İdlib'de Serakib kasabasını 21 gün sonra geri aldı.

Gece saatlerinde İdlib'de stratejik öneme sahip olan Serakib ilçesi merkezine saldırı başlatan Türkiye destekli muhalifler bu sabah Serakib ilçesini geri aldı.

M5 YOLU YENİDEN KESİLDİ

İdlib'in doğusunda yer alan Serakib ilçesi hem M4 hem de M5 karayollarının geçtiği bir bölgede yer alıyor. Serakib'in ele geçirilmesiyle, M5 yolu yeniden kesilmiş oldu.

Bölgede çatışmaların devam ettiği aktarılıyor...

REJİME SOĞUK DUŞ

Ağır Rus bombardımanı altında yeniden Neyrab’a dönmek isteyen rejim başarılı olamadı.Neyrab’da önceki akşam kontrolü sağlayan muhalifler en az 50 rejim askerini etkisiz hale getirdi. 

2 ASKERİMİZ ŞEHİT OLMUŞTU

Stratejik önemdeki kasaba bu ay içerisinde Rusya destekli rejim güçleri tarafından ele geçirilmişti. Son günlerde Serakib çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Milli Savunma Bakanlığı dün gece geç saatlerde bir açıklama yaparak, bölgede düzenlenen hava saldırısı nedeniyle 2 askerin şehit olduğunu, 2 askerin de yaralandığını açıklamıştı.

ANKARA'DA DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Sahada şiddetli çatışmalar yaşanırken, Türkiye ve Rusya'nın masadaki İdlib pazarlığı da bugün devam edecek.

Dün Moskova'dan gelen bir heyet Dışişleri Bakanlığı'nda, savunma, istihbarat ve dışişleri yetkilileriyle görüşmüş, müzakerelere bugün de devam edilme kararı alınmıştı.

Türk ve Rus heyetleri, daha önce İdlib konusunda Ankara ve Moskova'da iki tur görüşme yapmıştı.

SERAKİB 21 GÜN SONRA GERİ ALINDI

İdlib'de en kritik öneme sahip yerlerden biri olan Serakib ilçesi de bu sabah rejim güçlerinden kurtarıldı. Reuters Haber Ajansı sabah saatlerinde son dakika olarak dünyaya duyurduğu haberinde muhaliflerin Serakib'i geri aldığını belirtti.

SERAKİB KRİTİK ÖNEME SAHİP

Ilımlı askeri muhalifler, operasyonu başlatarak Neyrab köyünü kontrol altına almıştı. Akşam saatlerine kadar süren çatışmalarda rejim güçleri, çok sayıda kayıp vererek Neyrab köyünden çekilmek zorunda kaldı. Sıradaki hedef ise Serakib ilçesi idi. Şam-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolu ile Lazkiye'den Halep'e uzanan M5 karayolunun birleştiği noktada yer alan Serakip ilçesi kritik öneme sahip. Bu sabah da yoğun çatışmaların ardından Serakib geri alındı.

- ASTANA ANLAŞMALARI VE SOÇİ MUTABAKATINA UYMADILAR

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere dört "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı dört bölgeden üçünü, Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan bu yana ise Suriye-Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 794 bine ulaştı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX