0530 708 54 54
0530 708 54 54

Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl depremini aylar öncesinden uyarmış

Prof. Dr. Naci Görür aylar önce yaptığı bir konuşmasında, "Bingöl Karlıova'ya doğru, Palu ve ötesine dikkat etmek lazım biraz. Veya Adıyaman, Malatya yöresi. Ve oradan Maraş'a olan kesimlere özenli olmak lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Prof. Dr. Naci Görür: İstanbul depremini bekliyoruz

Bingöl'de meydana gelen depremin ardından canlı yayına katılan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depreminin beklendiğini ifade etti.

Prof. Dr. Naci Görür, "Karlıova, Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı arasında bir kesişme noktasıdır. Bu açıdan, deprem orta bir deprem olmasına rağmen, bölgeyi daha hassas hale getirdi. Erzincan-Karlıova arası daha hassas hale geldi. Karlıova-Bingöl arası da daha hassas hale geldi. Bu açıdan Erzincan-Karlıova arasına dikkat etmek gerekiyor. Bunu, bugün yarın deprem olacak anlamında demiyorum. Bingöl-Karlıova arasında en son deprem 1866 yılında ve 7.2 büyüklüğündedir. Bu açıdan bu deprem, bölgeyi deprem açısından hassaslaştırdı şeklinde yorumluyorum." dedi.

Yedisu fayı da, Türkiye'de deprem beklenen en riskli bölgelerden birisidir uyarısında bulunan Görür, "Elazığ'da deprem olunca da Bingöl Karlıova'ya dikkat edelim demiştim. Bu deprem ile Elazığ'daki deprem arasında doğrudan bir ilişki kurmuyorum ama bu doğrultu atılımlı faylarda depremler birbirlerinden etkileniyorlar. Bu açıdan bir stres transferi ile hemen yakınındaki bir fayı etkileyebilirler. 7 ve 7'nin üstünde depremler olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekiyor." dedi.

Görür açıklamalarında, "Aynı fay üzerinde olmasına rağmen bu küçük bir deprem. Yani bu stres transfer ederse hemen bitişiğindeki, üzerinde olduğu faya transfer eder. Bu depremin etkisi kanaatime göre, Erzincan ile Karlıova arasında olur. Bunun taa İstanbul'a kadar etkisi yok. Ama İstanbul depremi, artık zaman sonlarına geldiğimiz bir şey. Yüzde 60'ın üzerine çıktı olasılık. Bu da yüksek bir olasılık. Dolayısıyla İstanbul depremini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX