0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Mayıs 2019 Pazartesi 08:00:00 - Güncelleme:27 Mayıs 2019 Pazartesi 08:20:00

Yassıada artık özgürlük adası

27 Mayıs darbesinin ardından, dönemin Başbakanı Menderes ve arkadaşlarının düzmece suçlamalarla yargılanıp katledildiği Yassıada, Demokrasi ve Özgürlük Adası’na dönüştürüldü.

Demokrasiye ve milli iradeye büyük darbe vuran, halkın vicdanında derin yaralar açan 27 Mayıs darbesiyle, dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, cuntacılar tarafından düzmece suçlamalarla katledildi. Menderes ve arkadaşlarının yargılanıp idam edildiği Yassıada, Başkan Erdoğan’ın talimatıyla, 2015’te başlatılan çalışmalar sonucu 59 yıllık utançtan kurtarılarak, Demokrasi ve Özgürlük Adası'na dönüştürüldü. 

24 SAAT AÇIK OLACAK 

Restore edilen ve müze haline getirilen mekânda, bundan sonra darbe mağdurlarının anıları yaşatılacak. 24 saat ziyarete açık olarak tasarlanan yeni Yassıada, millet iradesine yapılan düşmanlığın aynası olacak. Cuntanın yüz karası uygulamalarını aktaracak şekilde dizayn edilen adada, ziyaretçilerin, darbe sonrası yapılan hukuk dışı yargılamaları gerçek mekânlarında gezerek hissetmeleri sağlanacak.   

SON TEKNOLOJİ KULLANILDI  

Bu kapsamda, Menderes’in o dönem kaldığı bina da aslına uygun inşa edildi. Binada balmumu heykeller ve dönemin objeleriyle canlandırmalar yapıldı. Menderes’in odasının yanı ise Aydın Salonu olarak düzenlendi. Yargılamaların yapıldığı spor salonunda, koğuşlarda ve diğer alanlarda holografi gibi özel teknikler kullanıldı. Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi’ni de bünyesinde barındıracak Adnan Menderes Kongre Merkezi’nde, 500 kişilik bir konferans salonu yer alıyor. O döneme ait belge, doküman ve eşyalardan oluşan seçkin bir koleksiyon da Demokrasi Müzesi’nde sergilenecek. 

DEMOKRASİ FENERİ 

Adaya ayrıca 24 metre yüksekliğinde Demokrasi Feneri inşa edildi. Bu fenerin, adanın ve demokrasinin simgesi haline gelmesi planlanıyor. Adaya ziyaretçilerin konaklayabilmesi için 125 odalı bir otel de yapıldı. Otelde yaklaşık 30 betonarme bungalov, 600 kişilik konferans salonu, avlu dahil 1200 kişinin ibadet edebileceği cami, müze, sergileme alanları ve dışarıdan gelenlerin hizmet alacağı kafeterya, restoranlar yer alıyor. Projede yat limanı ve helikopter pisti de bulunuyor.   

Demokrasinin kara günü

27 Mayıs 1960 Darbesi, Türk demokrasisine büyük zarar verdi. Milli iradeyi ezen girişimin ardından Türkiye’de darbeler geleneği başladı. 27 Mayıs’ın ardından ülke her 10 yılda bir darbe ve muhtıra girişimlerine sahne oldu, demokrasi askıya alındı. Darbenin ardından Başbakan Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, Yassıada'da kurulan darbe mahkemesinde, “Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor” denilerek, düzmece suçlamalarla idama mahkûm edildi. Zorlu ve Polatkan 16 Eylül 1961'de, Menderes ise 17 Eylül’de cuntacılar tarafından asılarak şehit edildi. TBMM tarafından 11 Nisan 1990'da kabul edilen bir kanunla, Adnan Menderes ve onunla birlikte idam edilen arkadaşlarının itibarları iade edildi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX