0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Temmuz 2019 Cumartesi 08:00:00 - Güncelleme:20 Temmuz 2019 Cumartesi 08:00:00

Karadeniz'de plastik tehlikesi

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre, Karadeniz'deki balıkların birçoğunda plastiğe rastlandı.

Karadeniz'de mikroplastik (5 milimetreden daha küçük plastik parçacıkları) kirliliğini araştıran Türk bilim insanları, kilometrekare başına yaklaşık bir milyon mikroplastik tespit etti. Balık ve omurgasız canlıların bu kirlilikten etkilendiği belirlendi. Karadeniz'de ticari avcılığı yapılan balık türlerinde plastiğe rastlanma oranının yüzde 50'ye kadar çıktığı tespit edildi. Yrd. Doç. Dr. Ülgen Aytan, tespit edilen kirliliğe nehirler, balıkçılık aktiviteleri, kıyısal yerleşim, derin deniz deşarjları, özellikle kıyılardaki çöp boşaltma alanlarının neden olduğunu söyledi. 

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI 

Balıkların midelerinde mikroplastiklere rastladıklarını anlatan araştırma ekibinin başındaki Aytan, “Bunları tüketen insanların da sağlığı tehlike altında, fakat işin boyutları henüz bilinmiyor” diye konuştu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX