0530 708 54 54
0530 708 54 54
09 Temmuz 2021 Cuma 09:30:00 - Güncelleme:09 Temmuz 2021 Cuma 09:30:00

Virüsün belirtilerinde değişiklik oldu

Koronavirüsün Delta varyantı ishal, nezle, burun akıntısı, kas, eklem ağrılarıyla kendini belli ediyor. Öksürük, ateş, koku, tat kaybı ikinci planda kalıyor.

Koronavirüsün Delta varyantı ishal, nezle, burun akıntısı, kas, eklem ağrılarıyla kendini belli ediyor. Öksürük, ateş, koku, tat kaybı ikinci planda kalıyor.

ENFEKSİYON Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen delta plus varyantının daha bulaşıcı olduğunu söyledi. Savaşçı, delta varyantının ikili, delta plus'ın da üçlü mutasyon olduğunu belirterek, "Delta plus biraz daha tehlikeli, biraz daha kolay bulaşabilen, koruyucu antikorlardan biraz daha kaçabilen bir mutasyon. Bu varyantların aşının koruyuculuk etkisini azalttığı kabul edilen bir görüş" dedi. Doç. Dr. Savaşçı, klinik olarak delta ile delta plus varyantının çok farkı olmadığını kaydederek, "Bulaş olarak delta plus, biraz daha hızlı bulaşıyor. Delta-delta plus'ın aşının etkisinden daha çok kaçtığına dair birçok çalışma yayımlandı. Aşılı kimselerden alınan örneklerde delta-delta plus mutasyonları varsa hastalanma oranları yükselmeye başladı. Bağışıklık sisteminden kaçan özelliği var. Bizim sahada da gördüğümüz aslında şikayetlerde de bir değişiklikler oldu. Delta varyantı ishal, nezle, burun akıntısı, kas, eklem ağrılarının ön planda olduğu klinik ile geliyor. Öksürük, ateş, koku, tat kaybı ikinci planda kalıyor. Delta plus ülkemizde 3 kişide görüldü, bizi çok endişeye sevk etmeyebilir; çünkü Güney Afrika mutasyonunda da bulaştırıcılık özelliği yüksekti. Aşılandığımız için her ne kadar koruyuculukları düşse de delta plus'ın bir dalgaya neden olacağını düşünmüyorum. Halkımız da bilinçlendi, toplumsal bağışıklığa da bu aşılanma hızı ile temmuzun sonuna doğru ulaşacağımızı düşünüyorum" dedi.

Etiketler : Koronavirüsün Delta varyantı ishal nezle öksürük ateş koku
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX