0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Temmuz 2021 Cuma 12:00:00 - Güncelleme:16 Temmuz 2021 Cuma 12:00:00

Darbe filmleri haftası

Bu haftanın en önemli sinema etkinliği hangisi diye soracak olursanız, hemen söyleyelim: 15 Temmuz Derneği'nin İstanbul'da düzenlediği On5Sıfır7 Film Haftası…

Bundan beş yıl önce, 2016'da 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilmek istenen hain FETÖ darbe girişiminin yıldönümündeyiz.

Bu bağlamda İstanbul'da gerçekleştirilen On beş sıfır yedi Film Haftası'nda dünya ve Türk sinemasından 17 film gösteriliyor.

Sinema yazarı İhsan Kabil'in genel sanat yönetmenliğini üstlendiği bu tematik film etkinliği 12 Temmuz Pazartesi itibariyle başladı ve bu hafta sonu da devam ediyor.

Dolayısıyla bu son üç gün boyunca değerlendirilmesi gereken bir etkinlik olarak dikkat çekiyor.

"Darbe-Direniş-Özgürlük" temasının temel kavramsal çerçevesini oluşturduğu film haftasında insanlığın yüreğine dokunan filmler var.

Bazı ülkelerin, başka ülkeleri, toplumları ve halkları esaretleri altına alma çabaları, zaman zaman bunda başarılı olmaları, ama daha çok halkların bunlara karşı direnişleri, özgürlük mücadeleleri bu filmlerin temel konusunu oluşturuyor.

Ki aralarında, benim de çok sevdiğim İranlı yönetmen Seyfullah Dad'ın 'Filistin'e Veda'sı da var.

Film, 'Filistin'de dünden bu güne ne yaşandı da meseleler bu günkü içinden çıkılmaz hale geldi' sorusunun cevabını, bir aile dramı etrafında, son derece sarih bir biçimde seyirciye aktarıyor.

Peki On beş sıfır yedi Film Haftası'nda Başka hangi ülkelerden filmler var?

Amerika ve Avrupa sineması dışında farklı coğrafyalardan seçmeler var; Malezya, Pakistan, İran, Gürcistan, Çeçenistan, Azerbaycan, Mısır, Cezayir, Nijerya, Bosna, Arjantin, Şili...

15 Temmuz Derneği ve film haftasına emeği geçenler bunca ülke sinemasını derleyip toparlayıp önümüze getirmiş, bize de izlemek kalmış.

Peki hangi mekanlarda gösteriliyor filmler?

İstanbul'daki Atlas Sineması, İstanbul Sinema Müzesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür

Merkezi ve Bağlarbaşı Kültür Merkezi...

18 Temmuz'a kadar devam edecek olan gösterimler ücretiz.

Daha ne olsun; iyi seyirler...

BEDİR ACAR

Etiketler : darbe filmleri 15 temmuz derneği bedir acar
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX