0530 708 54 54
0530 708 54 54
10 Temmuz 2021 Cumartesi 09:26:00 - Güncelleme:10 Temmuz 2021 Cumartesi 09:26:00

Mutsuzluğunuzun nedeni magnezyum eksikliği olabilir

Magnezyum 'sinir hücrelerinin bekçisi' olarak adlandırılıyor. Ve vücuttaki eksikliği konsantrasyon eksikliği, stres, mutsuzluk, yorgunluk hissi, hatta depresyona neden olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde magnezyumun subklinik (belirti göstermeyen) eksikliklerinin görüldüğünü belirtiyor. Sert su tüketiminin azalması, karbonhidratların rafine edilmesi ve daha fazla işlenmiş gıda ile beslenme nedeniyle alınan magnezyum miktarının azaldığı tahmin ediliyor. Magnezyum sağlığımız için olmazsa olmaz mineraller arasında yer alıyor. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre toplumun yüzde 70'i magnezyumdan eksik besleniyor. Ecz. Ayşen Dincer, magnezyumun enerji üretiminden kemik oluşumuna, kasların korunmasından sinir sisteminin düzenlenmesine, kalp, damar sağlığından diyabet sağlığına, hamilelik döneminde bebek ve annenin sağlığına kadar birçok faydasının bulunduğunu söylüyor.

BİR ÇOK HASTALIĞI TETİKLER

"Yaşadığınız birçok problemin sebebi magnezyum eksikliği ile ilişkili olabilir" diyen Dincer, magnezyum eksikliğinin yorgunluk, kemik erimesi, iştah kaybı, kas krampları, kas zayıflığı, konsantrasyon eksikliği, stres, depresyon, uykusuzluk gibi problemlere neden olabildiğinin, insülin direncini ve diyabetik hastalarda kardiyovasküler hastalık gelişimi riskini arttırabileceğinin altını çiziyor. Dincer, günümüzde birçok kişinin doğru beslenmemesi, işlenmiş gıdaları tüketmesi nedeniyle magnezyum eksikliğinin arttığını söylüyor.

SEBZE AĞIRLIKLI BESLENMELİ

Vücudumuz magnezyum üretemez. Bitter çikolatanın 28 gramında 64 gram magnezyum bulunur. Tofunun 10 gramında yüzde 15 mg vardır. Avokado, günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 10-15'ini karşılar. Tahıllar, buğday, yulaf, arpa, kinoa günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 17-18'ini karşılar.

Yeşillikler, bitkilere yeşil rengini veren klorofilin ana maddesi olan magnezyum ıspanak, brokoli, roka, pazı, lahana da bol miktarda bulunur. Günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 30-40'ını karşılar.

Kuruyemişler, badem, susam, kaju fıstık günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 20'sini, kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 35'ini karşılar.

KASLARI GÜÇLENDİRİR

Magnezyum, özellikle kas ve kemik sağlığında önemli bir rol oynuyor. Sinir hücreleri için bir "bekçi" görevi üstlenen magnezyum, kalsiyumun sinir hücrelerine girmesini ve bu hücreleri aktive etmesini önlüyor. Böylece aşırı sinir hücresi faaliyetini ve vücut kaslarına gerekenden fazla sinyal göndermesiyle oluşabilecek kas spazmları, ağrıları, krampları ve kas yorgunluğu gibi durumların oluşmasını engelliyor. Magnezyum egzersiz sırasında birikip yorgunluğa neden olan laktatın vücuttan atılmasına ve kan şekerinin kaslara taşınmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle magnezyum sporcular için ayrı bir önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre magnezyum, spor yapan kişilerde kas dayanıklılığını ve gücünü arttırıyor, yorgunluk hissini azaltıyor.

Etiketler : mutsuzluk magnezyum dünya sağlık örgütü
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX