0530 708 54 54
0530 708 54 54
04 Temmuz 2021 Pazar 07:30:00 - Güncelleme:04 Temmuz 2021 Pazar 07:30:00

Kovid'i yenene tek doz BioNTech

Sağlık Bakanlığı, daha önce koronavirüse yakalananlara bir doz BioNTech aşısı yapılmasını kararlaştırdı. Sinovac tercihinde doz yine 2 olacak.

14 Ocak'ta Sinovac ile başlayan Türkiye'deki aşılama programı 6 ayı geride bıraktı. 18 yaş üstü herkesin programa dahil edildiği mücadelede şimdiye kadar 52.5 milyon doz aşı yapıldı. Ancak iki doz Sinovac olan kişilerde bağışıklık yanıtı 6 ay sonra düştüğü için vaka ve can kayıpları artış gösterdi. Delta varyantının yayılmasıyla da hatırlatma dozu gündeme geldi. 3. doz bu hafta 50 yaş üstü ve sağlık çalışanlarıyla başladı. Ülkemizde uygulanan CoronaVac'ın varyantlara karşı etkili olduğunu açıklayan Sinovac firması, 6 aydan sonra düşmeye başlayan antikor yanıtı için 3. dozu önermiş, BioNTech'in de iki dozla Delta'ya karşı etkili olduğu açıklanmıştı.

HATIRLATMA DOZU NEDİR?

3. dozla birlikte 'Mutlaka olunması mı gerekiyor' sorusu gündeme geldi. Uzmanlar aşıların belirli bir güven aralığının olduğunu belirtti. Bu güven aralığını belirleyen ise antikor düzeyi ve T hücresi bağışıklığı. Çoğu aşıda zamanla azalan bağışıklık düzeyini yeniden artırıp eski seviyesine ulaştırmak için hatırlatma dozu uygulanıyor. Bilimsel dayanak olarak bu dozlar birçok farklı aşıda kullanılıyor. Kızamık, Hepatit gibi aşılar ömür boyu bağışıklık sağlarken, çocuk felci, grip ya da tetanoz gibi bazı aşıların, bağışıklığın sürdürülebilmesi için destekleyici doza ihtiyacı olduğu biliniyor. Moderna ve Pfizer başta olmak üzere aşı geliştiren başlıca şirketler, 2 doz aşının koruyucu etkisinin zamanla azalacağı kaygısıyla takviye aşı geliştirmek için bir süredir çalışmalar yürütüyor. BioNTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, geçtiğimiz ay Bilim Kurulu toplantısına katılmış, 2. dozu takiben 6 aydan erken olmamak kaydıyla 3. doz aşının yapılabileceğini söylemişti.

MUTLAKA GEREKECEK

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da "Hem CoronaVac'ta, hem BioNTech'te hatırlatma dozları gerekecek. Belki biri 6. ayda, diğeri bir yıl sonra olacak, ama gerekecek" demişti. Delta varyantının, iki doz Sinovac olanlarda da etkili olması nedeniyle üçüncü doz için 'BioNTech yaptırın' uyarısı geldi. Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "3. aşıda mix doz öneriyoruz. Yani 2 doz Sinovac olan BioNTech tercih etsin" dedi.

KOVİD'İ ATLATANA TEK DOZ BİONTECH

Türkiye'de 5.3 milyon kişi Kovid-19 hastalığına yakalanıp, iyileşti. Sağlık Bakanlığı virüse yakalanıp hastalığı atlatanlara tek doz aşı yapma kararı aldı. Bu kapsamda Kovid-19 pozitif tanısı 'ikinci doz' kabul edildi, virüsü yenenlere bir doz Pfizer/Biontech aşısı tanımlandı. Hastalık sonrası ilk doz BioNTech olup ikinci dozu bekleyenlerin randevuları MHRS'den iptal edildi. Ancak söz konusu durum Sinovac aşılarını kapsamıyor. Hastalığı geçirenler 2 doz Sinovac olmaya devam edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta hastalık sonrası aşı için 6 ay olan bekleme süresinin 3 aya düşürüldüğünü duyurmuştu.

'EL BİRLİĞİYLE SALGININ ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ'

Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemşire olarak görev yapan Çiğdem Aydın (38), eşi, annesi, babası ve çocuğuyla yakalandığı koronavirüsü yendi ve gönüllü aşılama ekibine katıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medyadan yaptığı paylaşıma teşekkür eden Aydın, " Yoğunluğumuz bazı günler çok oluyor ama biz memnunuz. El birliğiyle yeneceğiz" dedi.

HANGİ ÜLKELER BAŞLADI?

Salgının başında halkını Çinli Sinopharm ile aşılamaya başlayan Körfez ülkeleri Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), mayısta 3. doza başladı. Bahreyn'de üçüncü doz için öncelikli kategoride 60 yaş üstü, bazı kronik hastalığı olanlar ve sağlık çalışanları yer alıyor. Bu kişilere, ikinci dozlarının üzerinden 6 ay geçtikten sonra 3. doz aşı veriliyor. İngiltere de belirli yaş grupları için üçüncü doz aşı randevularına eylül ayından itibaren başlamayı düşünüyor.

DSÖ: 100 ÜLKEYE SIÇRADI

DSÖ, yaklaşık 100 ülke ve bölgede, Kovid-19'un ilk kez Hindistan'da görülen Delta varyantına rastlandığını açıkladı. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, çok daha kolay bulaştığı tespit edilen Delta varyantının en az 98 ülkede görüldüğünü bildirerek, Delta varyantının 'tehlikeli' olduğunu, gelişmeye ve mutasyona uğramaya devam ettiğini kaydetti.

Etiketler : 3. dozla korona aşı DSÖ Delta varyantı
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX