0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Kasım 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:27 Kasım 2019 Çarşamba 08:00:00

Karaciğerin dostu: Sarı ve yeşil sebzeler

Akdeniz tipi beslenme tarzını öneren uzmanlar uyarıyor: Yağlanan karaciğeri yenilemek ve iltihabı önlemek için bol bol sebze tüketin.

Karaciğer; vitaminleri, şekeri ve demiri depolar, kandaki amonyak gibi zararlı atıkları, ilaçları ve diğer zehirli maddeleri nötralize ediyor. Bu nedenle karaciğerimize özen göstermemiz yaşamsal öneme sahiptir. Aksi takdirde karaciğerin iltihaplanması anlamına gelen ‘hepatit’ hastalığı ortaya çıkabilir. İltihabın kronikleşmesi sonucunda da kalıcı hasar, yani ‘siroz’ gelişir ve kanser riski yüksek olur. Aslında yaşam tarzımızda yapacağımız değişiklikler ve düzenli takiple karaciğeri korumak hiç de zor değil. 

YAĞLANMA RİSKİNİ AZALTIYOR

Uzmanlar şunları dile getiriyor: “Akdeniz tipi beslenme karaciğer yağlanmasını önlüyor. Günlük taze meyveyle sebze yemeye dikkat etmek ve transyağlardan uzak durmak, karaciğer sağlığı için çok önemlidir. Karaciğerden toksik maddelerin atımına yardımcı olduğu için mevsiminde daha sık enginarla tüm sarı ve yeşil sebzeleri tüketmekte fayda var. Omega 3 ile antioksidanlar da karaciğerin yağlanmasını azaltıyor. Antioksidanlar zararlı toksinlere karşı koruma sağlıyor.” 

GÜNDE 1-2 FİNCAN KAHVE İÇİN

Karaciğer yağlanması karaciğer hücreleri içinde yağ damlacıklarının birikmesi sonucu oluşur. Araştırmalara göre; mekanizması tam anlaşılmamış olmakla birlikte, günde 1-2 fincan kahvenin karaciğerin yağlanma ve karaciğer kanseri gelişme riskini azalttığı bildirilmiş. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX