0530 708 54 54
0530 708 54 54
02 Temmuz 2021 Cuma 09:30:00 - Güncelleme:02 Temmuz 2021 Cuma 09:30:00

Kalp kası iltihabı paniği yaşanıyor ama! Risk aşıda değil virüste

Koronavirüsten korunmak için yapılan mRNA aşılarının gençlerde kalp kası iltihabına neden olduğu iddiası tartışılırken konuya son noktayı Prof. Dr. Güner Sönmez koydu: 'Virüs ve aşının riskleri karşılaştırıldığında, Kovid-19'un kalp kası iltihabı yapma riski 100 kat daha fazla."

Röportaj: Yasemin İLAN

Miyokardit, kalp kasının iltihaplanmasına neden olan bir kalp rahatsızlığı. Kalbin büyümesine neden olur, bu da kalbi daha fazla çalışmaya zorlar. Sonuç olarak kalbin kan pompalama yeteneği azalır. mRNA aşılarının Nisan ayının sonunda İsrail'deki sağlık yetkililerinin genç ve atletik kişilerde miyokardit yani kalp kası iltihabına neden olduğunu bildirmesiyle özellikle anne babalar tedirgin oldu. Çocuklarda kalp kası iltihabı olabileceği riskinin konuşulmasının aileleri tedirgin etmemesi gerektiğini açıklayan Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez bilimsel verilerle durumu anlattı.

ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLMÜŞ

"Virüs ve aşının riskleri karşılaştırıldığında, Koronavirüsün kalp kası iltihabı yapma riski 100 kat daha fazla" diyen Prof. Dr. Güner Sönmez şunları dile getirdi: "İstatistiklere göre, genellikle kalp kası iltihabı vakaları ikinci dozdan sonra daha çok erkeklerde olmuş. İlk dört gün içinde belirti vermiş. Nefes darlığı, göğüs ağrısı halsizlik ve çarpıntı şeklinde kızlarda çok daha az. Kovid-19 olanlarda bu şikayetler yüzlerce kat daha fazla, ayrıca aşıya bağlı miyokardit vakaları neredeyse tamamı çok hafif seyretmiş ve istirahatle iyileşmiş ama Kovid-19'a bağlı miyokardit vakaları çok ağır seyrediyor ve maalesef ölümle sonuçlanabiliyor."

AYAKTA ATLATILABİLECEK SORUNLAR

"CDC raporuna 12-25 yaş grubunda aşıya bağlı miyokardit 1 milyonda 12.6 oranında, oysa ki Kovid geçirenlerde bu oran çok daha yüksek yüzde 2.3 ile 7.4 arasındadır" diyen Prof. Dr. Güner Sönmez, "Aşıyla ilişkilendirilen miyokardit vakalarında ölüm yok. 27.6 milyon (6 milyonu 12-15 yaş, 21.6 milyonu 16-25 yaş) kişide 323 vaka görülmüş ve 295'i destek tedavisi ve istirahat ile iyileşmiş. Hastanede yatan 9 kişi ve sadece 2'sinde yoğun bakım ihtiyacı olmuş" dedi. Sönmez sözlerini şu şekilde sürdürdü: "CDC fayda-risk analizi yaptığı raporda; Aşıya bağlı miyokardit vakalarının çok nadir, hafif ve tedavi edilebilir olduğunu, bu yaş grubunda aşıyı önerdiklerinin altını çizmiş. Aşı olanların etki-yan etki durumlarının takip edilmeye devam ettiğini belirtiyor. Eğer bu kişiler aşı değil Kovid olsaydı; 1 milyon kişide; 12 bin-14 bin Kovid vakası, 530-1127 hastaneye yatış, 93-127 yoğun bakım yatışı, 3 ile 13 arasında da can kaybı olacaktı. Bu insanların geçireceği miyokardit kat kat daha fazla ve ağır olacağı gibi, birçok sistemik komplikasyon ile gelişecekti. Bu projeksiyona göre 27 milyon (18-24 yaş grubu) kişi aşı olmamış olsa ortalama 3 bin 500'ü yoğun bakımlık olacak, 81-351'i vefat edecekti. Sonuç olarak; koronavirüs olma riski ile aşının riski karşılaştırılamayacak kadar büyük."

25 YAŞ ALTINDAKİLERDE 2 DOZ ARASI AÇILMALI

Prof. Dr. Güner Sönmez, "Biontech-Pfizer aşısını 3 hafta arayla yapan İsrail ve ABD'de daha fazla miyokardit vakası görülürken; 8-12 hafta arayla yapan İngiltere'de miyokardit vakası çok az. 25 yaşın altındakilerde 2 doz arasını açmak iyi bir seçenek olabilir" dedi. Sinovac aşısının 3-17 yaş için Faz 1-2 deneme sonuçları paylaşan Sönmez, aşının 'güvenli, etkili ve oldukça yüksek düzeyde virüsü etkisizleştiren antikor oluşturduğunu' belirtti.

Her yıl Kovid aşısı mı olacağız?

Herkesin aklında 'Her yıl Kovid aşısı mı olacağız?' sorusu var. Prof. Dr. Güner Sönmez bu konuya şu sözlerle açıklık getirdi: "RNA aşılarından birini tam doz olanlar uzun yıllar virüse karşı korunabilir. Bu küçük örnekleme göre; antikor miktarı azalsa da, lenf nodu (Lenf nodu, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve vücuttaki enfeksiyonlarla savaşmaktan sorumludur) biyopsilerinde hafıza B hücreleri saptanıyor. Konuyu daha da açmak gerekirse şunu söyleyebilirim; Çift doz aşı olanlarda aylar sonrası hem kemik iliğinde, hem de lenf bezlerinde antikor üreten B lenfosit dediğimiz hücreler var onlara rastlanmış yeni yayına göre antikor oranı üç dört ay sonra azalmaya başlasa bile antikor üreten B hücreleri onu hafızaya kaydediyor, hem B hem de T hücresinde belki on yıllarca Kovid yapan virüse karşı hafıza oluşuyor. Belki de sadece riskli gruplar belli aralıklarla aşı olmak zorunda kalacak. Yani ağır kronik hastalıkları olanlar aşılanacak, diğer kişilerde bu ihtiyaç kalmayabilir."

Etiketler : Kalp kası iltihabı Miyokardit Biontech-Pfizer Prof. Dr. Güner Sönme
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX