0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Ocak 2021 Salı 13:30:00 - Güncelleme:05 Ocak 2021 Salı 13:30:00

Göz kontağı kurmak iletişimin bir parçası

Anne ve babalar sözleriyle, beden dilleriyle ve duygularıyla çocuklarının davranışlarını ya da sözlerini kabul ettiklerini gösterebilir.

Bu yöntem çocukların özgüvenlerinin artmasını, problem çözme yetilerini geliştirmelerini sağlar. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Muazzez Yaşbala, “Koronavirüs sürecinde evde hep birlikte zaman geçirirken ebeveynlerin birbirlerini ve çocuklarını daha iyi anlaması gerekir. Bunun için aile iletişim dilini yani etkin dinleme yöntemi kullanılabilir. Bu yöntem, aile içinde olumlu iletişim kurmayı sağlar ve ailenin evde daha mutlu vakit geçirmesine imkan tanır” dedi. Yaşbala, “Etkin dinleme yönteminde çocukları dinlerken göz kontağı kurmak ve sessiz kalmak iletişimin ilk adımıdır” diyerek, şunları kaydetti: “Ebeveynler sessiz kalarak çocuklarına gerçekten tüm dikkatlerini verdiklerini göstermelidir. Sessiz kalmak; ‘duygularını duymak istiyorum’, ‘duygularını kabul ediyorum’ gibi güçlü iletiler sağlayacaktır. Bazı çocuklar sorunlarını ve duygularını dile getirmekte zorlanır. Konuşmak için desteğe ihtiyaç duyarlarsa; ‘Bu konuda bir şeyler söyleyecek gibisin.’, ‘Bu konuda konuşmak ister misin?’, ‘Duygularını merak ediyorum.’ gibi cümleler kurmak, çocukların sorunlarını anlatmak için kapıyı aralamak anlamına gelir. Böylece çocuk, kabul edildiğini ve kişi olarak kendisine saygı duyulduğunu hissedecektir.”

Etiketler : Muazzez Yaşbala koronavirüs gözkontağı
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX