0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Temmuz 2021 Pazartesi 08:30:00 - Güncelleme:19 Temmuz 2021 Pazartesi 08:30:00

'Ben varım' demenin başka bir yolu: Psikolojik şiddet

Şiddet dendiğinde akla ilk gelenlerden birisi fiziksel olaylardır. Fiziksel şiddet net, gözle görülür sonuçlar doğurduğu için farkındalığı çok daha fazla. Fakat sonuçları fiziksel şiddetten daha sarsıcı olabilen ama yine de göz ardı edilen başka bir tür daha var. Psikolojik şiddet, karşıdaki kişiyi kontrol etmek, aşağılamak ve cezalandırmak adına uygulanan duygusal güçtür. Psikolojik şiddet uygulayan kişilerin amacı, karşısındaki kişi üzerinde otorite kurmak olduğu için davranışları bu doğrultuda gelişir. Çoğunlukla aşırı biçimde eleştirmek, tehdit etmek, aşağılamak, hakaret etmek, utandırmak, hiç iletişime geçmemek, duygusal olarak ihmal etmek, yalan söylemek, küçümsemek, görmezden gelmek gibi davranışlar sergilerler.

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz "Psikolojik şiddet uygulayan kişi ikili iletişimde güç, hakimiyet ve otorite kazanmak ister. Mahatma Gandhi'nin dediği gibi "Şiddet başkalarının ideallerine karşı duyulan korkudur" dedi.

ÖĞRENİLEN BİR DAVRANIŞ

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz "Saldırı ve şiddet kelimelerini çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanıyoruz. Fakat saldırganlık, biyolojik bir güdüdür. Herhangi bir tehlike karşısında hayatta kalma içgüdüsüyle agresif tavırlar sergileyebiliriz. Örneğin birisi sizi ittiğinde, refleksle birlikte karşınızdakini itmek, normal kabul edilebilecek bir davranıştır. Şiddet ise sembolik olma özelliği taşır. Yani, öğrenilir ve uygulanır. Kişi hayati bir tehdit görmese de karşısındakine zarar vermek ister. Hatta çoğu zaman bundan büyük bir haz duyar" diye konuştu.

Etiketler : psikolojik şiddet BEN VARIM Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX