0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Mayıs 2019 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:30 Mayıs 2019 Perşembe 08:00:00

En eski selatin cami Beyazıt

İstanbul’un merkezi bir yerinde, Sultan II. Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir.

Caminin yapımına, kapısı üzerindeki kitabede belirtildiği gibi, 1500 yılında başlanmış, 1505 yılında tamamlanmıştır. Caminin mimarının kim olduğu ihtilaflıdır. Üç kişinin adı mimar olarak geçmektedir. Bunlar; Mimar Hayrettin, Mimar Kemaleddin ve Yakubşah bin Sultanşah’tır. Fatih Camii, ilk selatin cami olarak bilinse de büyük deprem sonrası yeniden inşa edildiği için, İstanbul’da fetihten sonra en eski padişah camisi Beyazıt Camii’dir. 

EN GENİŞ MİNARE ARALIĞI 

Beyazıt Külliyesi olarak da adlandırılan yapıda, ilk dönemlerinde caminin yanı sıra, aşhane, imarethane, sıbyan mektebi, tabhaneler, medrese, hamam ve kervansaray da bulunmaktaydı. Beyazıt Camii minareleri arasındaki mesafe, diğer İstanbul camilerinin aksine daha fazladır. İki minare arasındaki mesafe 79 metredir. Cami içerisindeki taş ve ahşap işçiliği, sanat değeri açısından çok kıymetlidir. 

KIBLE İÇİN MERKEZ ALINIRDI 

Avlu döşemesi ve şadırvanın sütunlarında Bizans’tan kalma malzemeler kullanılmıştır. Caminin sol tarafında kalan imarethanenin ve kervansarayın bugüne ulaşan binaları, Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Evliya Çelebi’nin aktardığı bilgilere göre, Beyazıt Camii’ni İstanbul camileri içinde eşsiz kılan en önemli özelliği, bu camiden sonra inşa edilen bütün camilerin kıble ayarlamalarının Beyazıt Camii temel alınarak yapılmış olmasıdır.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX