0530 708 54 54
0530 708 54 54
03 Haziran 2019 Pazartesi 08:00:00 - Güncelleme:03 Haziran 2019 Pazartesi 08:00:00

Anadolu'nun en eski yapıları ulu camiler

Türkiye'nin dört bir yanında yer alan ulu camiler, Anadolu'nun en eski dini yapılarını oluşturmaktadır.

Geçmiş dönemlerdeki yerleşim yerlerinin merkezlerinde inşa edilmiş en büyük camilerdir. Anadolu’daki birçok il ve ilçe merkezinde görebileceğimiz ulu camiler, genellikle bulundukları yerin adını taşır. Bu ibadethanelerin bir kısmı, Osmanlı döneminin selâtin camileri gibi banisinin adıyla da anılır. Her biri geçmişten günümüze kültürel birer miras olarak gelen ulu camilerden, Türkiye genelinde tam 118 tane vardır. 

HEPSİ BİRER ŞAHESER

Ulu camiler, minareleri, minberleri, mihrapları, çinileri, taş ve ahşap işlemeciliği ve halılarıyla, eşsiz bir kültürü bünyesinde barındırır. Büyük Selçuklular döneminde Anadolu’da inşa edilen mimari yapılar, taş ve ahşap işlemeciliğinin en güzel örneklerini oluşturur. Erken Osmanlı döneminde ise, çok birimli ya da çok kubbeli şekilde yine ince işçilikle inşa edilmiştir. Halkın cuma ve bayram namazlarını bir arada kılmasına imkân verecek şekilde tasarlanmışlardır.

DİYARBAKIR İLK SIRADA

Anadolu’nun en eski tarihli camisi, Diyarbakır Ulu Cami’dir. Müslümanların şehri fethetmesinin ardından kiliseden camiye çevrilmiştir. Ulu camiler bölge olarak en çok Güneydoğu Anadolu’da bulunur. İl olarak ise 8 ulu camiyle Diyarbakır ilk sırada yer alır. Bu eserler arasında Evliya Çelebi’nin “Methinde diller kısır, kalem kırıktır” dediği Sivas’taki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Bursa’nın Ayasofyası Bursa Ulu Cami dikkat çekmektedir. Günümüzde çok sayıda kişi bu camileri ziyaret etmektedir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX