0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Eylül 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:18 Eylül 2019 Çarşamba 08:00:00

Hafıza dostu biberiye kürü

Kekik, limon ve biberiye karışımıyla hazırlanan bitkisel kür, beyin hücrelerini koruyor, alzheimer oluşumunu önlüyor. 

Her mevsim yeşil kalan, iğne yapraklı bir bitki olan biberiye, Akdeniz bölgesinde yetişir. Yeşil yapraklarına mor çiçeklerin eşlik ettiği biberiye yemeklere ayrı bir lezzet katar. Özellikle patatese çok yakışan biberiyenin faydaları saymakla bitmez. Kalsiyum ve B6 vitamini deposu olan biberiye ilaç sanayiinde geniş bir kullanım alanına sahip. Antioksidan ve antienflamatuar yönünden zengindir, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. 

SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR

Son yıllarda yapılan araştırmalar biberiyenin sindirim sistemi için son derece yararlı olduğunu ortaya koymuştur. İçerisindeki bileşenler sayesinde beyin hasarlarına karşı koruyucu özellik gösterir. Bu lezzetli bitki ayrıca belleği güçlendirir ve konsantrasyon sorunlarını önler. Beynin yaşlanmasını geciktirdiği bilinen biberiyenin alzheimer tedavisinde ilaç olarak kullanılabilmesi için çeşitli çalışmalar halen sürüyor. Şimdiye kadar yapılan birçok çalışma, biberiyenin birçok kanser türüne karşı önleyici olduğunu ortaya koymuştur. Biberiyeyi yemeklerde baharat olarak kullanabilirsiniz ya da günde bir fincan biberiye çayı tüketebilirsiniz. Kekik ve limonla karıştırarak elde edeceğiniz kür hafızayı güçlendirir ve alzheimer oluşumunu önler.  

TOK KARNINA İÇİLMELİ

Bir limonun suyunu sıkıp kenara alın. Sıkılan limonun kabuğunu, bir tatlı kaşığı biberiye ve bir tatlı kaşığı kekiği porselen ya da cam bir demliğe koyun. Üzerine 250 cc kaynar su ekleyin. Ağzını kapatıp demlemeye bırakın. 10 dakika sonra süzün, limon suyunu ekleyip için. Günde 4 kez tok karnına içilmelidir.

ÇAYI DA FAYDALI

• Esanslı kokusuyla hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu artırır. Bu yönüyle adaçayıyla benzerlik gösterir. 

• Kaynamış biberiye çayının buharını solumak, baş ağrısına iyi gelir. Özellikle migren kaynaklı yaşanan ağrıların dindirilmesi için biberiye çayı tüketilmesi önerilir. 

• Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser ve benzeri bağışıklık sistemine savaş açan hastalıklardan korunmayı sağlar. Özellikle meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı bilinir. 

• Hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim problemlerini önler. 

• Diüretik bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra vücuttaki ödemin atılmasını kolaylaştırır. 

• Solunum yollarını açmasından dolayı sinüzit benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılır. 

• Ağız ve boğaz bölgesinde meydana gelen yaraların hızlı şekilde iyileşmesini sağlayan güçlü bir antiseptiktir.  

ETKİSİ BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI

Biberiye yağının yoğun kokusu gelecek planlarının hatırlanmasında fayda sağlıyor. Deney kapsamında 6 gönüllü iki gruba ayrıldı ve farklı odalara yerleştirildi. Tüm gönüllüler üzerinde biberiye yağının etkileri gözlemlendi. Biberiye kokusunun olduğu odadaki hafıza testi sonuçlarının daha iyi çıktığı kaydedildi. Ayrıca bu odadaki kişilerin kan testi sonucunda sineol miktarlarının arttığı gözlemlendi. Sineol, beyin performansını ve hafızayı etkiliyor. Bu bileşen biberiyenin içinde bulunuyor.

YEMEĞE TAT KATAR

Taze biberiye limonataya katılabilir. Ekmek ve poğaça yapımında kullanılır. Kuru biberiye; adaçayı, mercanköşk, kekik, karabiberLe uyumlu bir tat yakalar. Biberiye kurusu tatlı ve pizza yapımında kullanılabilir. Mangal yaparken közün üstüne konulan birkaç dal biberiye yemeğe ekstra bir tat katar. Kıymaya biberiye özünün eklenmesi pişirme sırasında gelişebilecek kansere neden olan maddelerin oluşumunu azaltır.  

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX