0530 708 54 54
0530 708 54 54
13 Aralık 2019 Cuma 22:13:00 - Güncelleme:14 Aralık 2019 Cumartesi 00:10:00

KKTC, İHA ve SİHA üssü olacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Geçitkale Havaalanı'nın Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile İnsansız Hava Araçları (İHA) merkezi yapılmasına ilişkin çalışmalar gerçekleştirildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İHA ve SİHA merkezi yapılması amacına yönelik Ankara'dan Geçitkale'ye gelen uzman ekip, incelemelerde bulunarak olumlu görüş belirtti. 

NATO standartlarında inşa edilen Geçitkale Havaalanı, uzun süredir kapalı olarak tutuluyordu. Geçitkale Havaalanı konusunda, Ankara ile KKTC yönetimi arasında görüşmeler yapıldı. Ankara, havaalanının Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kullanımına verilmesi isteğinde bulundu. TSK, havaalanının Doğu Akdeniz'de görev yapan İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması yönünde bir görüş sundu. 

KKTC HÜKÜMETİ İHA FAALİYETLERİNE ONAY VERDİ

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "KKTC hükümeti olarak, Doğu Akdeniz bölgesinde yaşanan son gelişmeler ışığında KKTC'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığının (KTBK) talebi üzerine Geçitkale Havaalanı'nın İnsansız Hava Araçları ile yürütülecek faaliyetler için kullanılmasına izin verilmiştir." ifadelerine yer verilerek, Geçitkale Havaalanı'na dair yürürlükteki sözleşmenin ilgili maddeleri uyarınca, alınan bu karar hakkında sözleşmenin diğer tarafının da bilgilendirildiği vurgulandı.

Daha önce iş adamı Asil Nadir'e kiralanan ve KKTC'nin ikinci havaalanı olarak geçen Geçitkale Havaalanı'nın, askeri amaçla kullanılmasına yönelik çalışmalar bir süredir devam ediyordu.

(AA)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX