0530 708 54 54
0530 708 54 54
08 Mart 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:08 Mart 2019 Cuma 08:00:00

Teknolojik KOBİ'ye 5 milyon lira

Firmaların ileri teknolojiye erişmesi ve ihracatın artırılması hedefiyle KOSGEB, KOBİ TEKNOYATIRIM programını başvuruya açtı. Bu kapsamda Ar-Ge yatırımları için, işletmelere 5 milyon liraya kadar destek verilecek. 

Türkiye, teknolojide yerli ve milli üretim atağına kalktı. Bu alandaki üretimi ve yatırımları artırmak için, hükümet tarafından verilen destekler her geçen gün çeşitlenerek artıyor. Bu kapsamda, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) “KOBİ TEKNOYATIRIM-KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı” yenilenerek destek başvurularına açıldı. 

YIL BOYU BAŞVURUYA AÇIK 

Bu doğrultuda teknolojinin tabana yayılması, ihracatın artırılması hedefiyle, KOSGEB tarafından yürütülen programla KOBİ'lere 5 milyon liraya varan destek verilecek. Program kapsamında, Ar-Ge sonucu ortaya çıkan ürünlerin ticarileşmesi desteklenecek. Çağrı esaslı olmayan program, yıl boyunca sürekli başvuruya açık olacak. Program şartlarını taşıyanlar her zaman başvuru yapabilecek. Destek almaya hak kazananlar, talep etmeleri halinde, yüzde 25'lik kısmını erken ödeme olarak önceden alabilecek. 

ÜRETİME GÖRE DESTEK 

KOBİ TEKNOYATIRIM programıyla, düşük teknoloji ve orta-düşük teknoloji alanlarında yer alan Ar-Ge veya yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkmış ürünler için gerçekleştirilecek yatırımlar, 500 bin liraya kadar desteklenecek. Orta-yüksek teknoloji ve yüksek teknoloji alanlarında yer alan ürünler için gerçekleştirilecek yatırımlara ise 5 milyon liraya kadar finansman desteği sağlanacak. 

KİMLER YARARLANABİLİR? 

Programa en az bir yıldır faaliyette olan, en çok 5 yıl önce alınmış, Ar-Ge projesinin tamamlandığını gösterir belgelerden birine sahip olan, prototip çalışmasını tamamlamış ürün sahibi işletmeler veya kullanım hakkını sözleşmeyle hak sahibinden devralmış KOBİ'ler başvurabilecek. 

DESTEK KAPSAMINDAKİ ALANLAR

Makine-teçhizat: Destek oranı yüzde 100 (yüzde 60 geri ödemesiz + yüzde 40 geri ödemeli). Yerli malı belgesi kapsamında alınması durumunda geri ödemesiz destek oranına yüzde 15 ilave edilir

Üretim hattı tasarım giderleri desteği: Yüzde 60 geri ödemesiz

Yazılım giderleri desteği: Yüzde 60 geri ödemesiz

Eğitim ve danışmanlık desteği: Yüzde 60 geri ödemesiz

Tanıtım-pazarlama giderleri desteği: Yüzde 60 geri ödemesiz. 

İmalat sanayiinde dijitalleşme

KOSGEB, sanayide dijital dönüşüme yönelik önemli bir adım daha attı ve geçen hafta “İmalat Sanayiinde Dijitalleşme” temalı yeni çağrısına çıktı. Proje çağrısının bütçesi, ilk aşamada 250 milyon lira olarak belirlendi. İşletme başına 300 bin lirası geri ödemesiz, 350 bin lirası teminat karşılığı geri ödemeli olmak üzere, toplam 650 bin liraya kadar destek verilecek. Akıllı dijital teknolojileri imalat süreçlerine katmak isteyen KOBİ'ler için de, işletme başına toplam bir milyon liraya kadar destek verilecek. Söz konusu finansal fırsat kapsamında desteklemeler

E-ÇEK PİYASAYA GÜVEN VERECEK

e-çek piyasaya güven verecek

Ticari faaliyetlerde sıkça kullanılan çek ve bonolarda sahteciliğin engellenmesi için başlatılan “elektronik takip” düzenlemesi, KOBİ’lere alacak güvencesi sağlayacak. 

Çek ve bono, ticari hayatta reel sektör tarafından kullanılan yaygın kredilendirme araçları arasında yer alıyor. Özellikle çeklerin piyasada yarattığı hacim, bankacılık sektörünün piyasaya sağladığı toplam ticari kredi büyüklüğünün yaklaşık üçte birine denk geliyor. Bu kapsamda her yıl, 20 milyonun üzerinde çek ibraz ediliyor. 

ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI 

Ciro mekanizmasıyla her bir çekin birden fazla ticaretin finansmanına aracılık ettiği düşünüldüğünde, tüm bu işlemlerin güvenliğinin sağlanması KOBİ’ler açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, Ticaret Bakanlığı, çek ve bonoların bankacılık altyapısıyla iletişim halindeki bir elektronik sistem üzerinden düzenlenmesine imkan tanıyacak 'elektronik çek ve bono' uygulamalarına yönelik çalışmalarını tamamladı. 

ALACAKLARA GÜVENCE 

Uygulamanın hayata geçirilmesiyle fiziki çek ve bonoda görülen sahtecilik, tahrifat, çalınma, kaybolma, cirantaların takip edilememesi ve fiziksel basım maliyeti gibi birçok sorun da ortadan kalkacak. Uygulama sayesinde, kambiyo taahhüdüne taraf olanlar, düzenleme, ciro, aval ve ibraz gibi tüm işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebilecek. Böylece ticari faaliyet yapanlar tüm işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek.

İhracatçıya yeni fon dopingi

Geçen yıl ihracat kredilerinin yüzde 53'ünü tek başına kullandıran Türk Eximbank, bu yıl da ihracatçıların ve ihracat odaklı KOBİ'lerin finansmana erişimi konusunda önemli rol oynayacak. Sağlanan desteklerin artırılması hedefi kapsamında Türk Eximbank, ITFC öncülüğünde bir bankalar konsorsiyumundan 380.5 milyon dolar tutarında kredi sağladı. KOBİ'lerin Türkiye ekonomisinde, özellikle sanayi ve ihracat alanlarında önemli bir konuma sahip olduğuna dikkati çeken Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Eximbank'ımızın ihracat odaklı KOBİ'lerimize daha fazla destek olmak için 2019’da sağladığı kaynağı yüzde 10 oranında artırmayı planlıyoruz” dedi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX