0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Ocak 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:15 Ocak 2019 Salı 08:15:00

'Yalnız değilsin'

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'yi tehdit eden skandal paylaşımına karşı, hem siyaset dünyasından hem de vatandaşlardan sert tepki geldi. Külliye'den sert açıklamalar yapılırken, sosyal medyada Erdoğan'a, “Yalnız değilsin, geri adım atma” mesajları gönderildi. 

ABD'nin Suriye'den çekilme sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, Başkan Trump'tan tepki çeken skandal bir açıklama geldi. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada; “Kürtlere saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemiyoruz” dedi. Trump'ın Türkiye'yi tehdit eden küstah mesajına, Türkiye'den tepki yağdı. Sosyal medyada Başkan Erdoğan'ın 2015 yılında Twitter'dan paylaştığı, “Bedeli ne olursa olsun Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin güneyinde devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” açıklaması paylaşım rekoru kırdı.  Vatandaşlar Erdoğan'a “Yalnız değilsin, geri adım atma” mesajı gönderdi. 

'YA OLACAĞIZ YA ÖLECEĞİZ' 

Suriye'den çekilirken maşası PKK'yı koruma derdine düşen ve haddini aşan ABD Başkanı Trump'a, Külliye'den ve bakanlardan sert tepki geldi. Türk halkı, bu küstahlığa tepkisini sosyal medya mesajlarıyla ortaya koydu. Twitter'daki “Ya Olacağız Ya Öleceğiz” etiketine yüz binlerce destek yorumu yapıldı. 

ABD YENİ OYUN ARAYIŞINDA 

Trump'ın küstah paylaşımını değerlendiren siyaset bilimcileri de, ABD Başkanı'nın bölgede yeni bir oyun peşinde olduğu görüşünü paylaştı. Trump'ın çıkışının  “Türkiye’nin olası operasyonuyla büyük oranda silahlı güç kaybına uğrayacak olan PKK/PYD’yi Suriye’nin geleceğinde siyasi olarak aktif bir rol sahibi yapabilir miyiz” arayışının sonucu olduğunu belirten uzmanlar, ABD'nin mümkün olduğu kadar Türkiye'nin harekatını sınırlandırmaya çalıştığını belirttiler. 

TÜRKİYE'YE ZARAR VEREMEZ 

Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehdidine Rusya'dan da yanıt geldi. Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin, terör örgütü PKK/PYD'nin Suriye'de yaşanan siyasi gelişmeleri manipüle etmesinde ABD'ye yardımcı olduğunu söyledi. Türkiye'nin NATO ülkesi olduğuna dikkat çeken ve ABD'nin Türkiye'yle işbirliğine ihtiyacı olduğunu söyleyen Şvıtkin, ABD'nin Türk ekonomisine zarar veremeyeceğini ifade etti. Ankara'nın ekonomik önlemleri almasının mümkün olduğunu söyleyen Şvıtkin, ABD'nin Türkiye'ye yönelik uygulayacağı olası ekonomik hamlelerinin, asgari etki yaratacak düzeyde olacağını belirtti. 

Çok sayıda  tank ve zırhlı araç İdlib'in karşısında  mevzilendi.

80 BİN ASKER SURİYE SINIRINDA

Bölgedeki birliklere takviye olarak gönderilen zırhlı araçlar, tanklar ve komando birlikleri sıfır noktasına indi. 

Aylardır süren sevkıyatlarda Suriye sınırına yaklaşık 80 bin asker gönderildi. Bu sayı 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan 40 bin askerin iki katı anlamına geliyor. Binlerce tank ve zırhlı aracın sevkıyatı ise devam ediyor dün, sınırdaki birliklere takviye amacıyla gönderilen komando birlikleri ve zırhlı personel taşıyıcılar Hatay'a geldi.  Türkiye genelinde farklı birliklerden gönderilen komandolarla üzerinde zırhlı araçların olduğu askeri TIR'lar, güvenlik önlemleri altında Altınözü ilçesine ulaştı. Burada tır'lardan indirilen askeri araçlar, İdlib sınırındaki birliklere doğru hareket etti. Öte yandan yurtiçindeki çeşitli birliklerden gönderilen tankları taşıyan tren de, İskenderun Garı'na geldi. Tanklar vagonlardan indirilerek kentteki birliklere gönderilmek üzere yola çıktı. 

YPG ESED'LE GÖRÜŞMEYİ ANINDA KESTİ

ABD'nin korumasındaki teröristler tweet'in ardından Esed'le görüşmelerin tıkandığını açıkladı. 

ABD'nin çekilme kararından sonra Türkiye korkusuyla çareyi Esed'e sığınmakta bulan PKK/YPG'li teröristler Trump'ın açıklamalarının ardından Şam'la görüşmeyi kesti. Trump'ın Türkiye'yi tehdit eden açıklamalarını duyan teröristler ABD'nin kendilerini kurtarabileceğini yeniden düşünmeye başladı. Bir yandan Fransa bir yandan da Rusya ile iletişim halinde olan PKK/YPG dün, Esed'le müzakerelerin tıkandığını açıkladı. 

TÜRKİYE OYUNLARI BOZACAK 

Ancak bu gelişmeleri değerlendiren siyasi gözlemciler, Başkan Erdoğan'ın daha önce de belirttiği gibi ABD'nin terör örgütü YPG'yi kurtaramayacağı görüşünde. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde oynanan oyunları bozmaya devam edecek. 

ERDOĞAN'IN MESAJIYLA CEVAP 

Milli Savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye ile ilgili “Kürtler’e saldırırlarsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvedeceğiz” açıklamasına, Başkan Erdoğan’ın 2015 yılında Twitter’da yaptığı paylaşımla cevap verdi. Başkan Erdoğan, 26 Haziran 2015 tarihinde Twitter hesabındaki mesajında, “Tüm dünyaya sesleniyorum; Bedeli ne olursa olsun Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin güneyinde devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” demişti. Savunma Bakanlığı, Erdoğan’ın yaklaşık 3.5 yıl önceki mesajını Twitter’da tekrar paylaşarak Trump’a cevap verdi. 

HİÇBİR TEHDİDE PABUÇ BIRAKMAYIZ 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Trump'ın Twitter'daki paylaşımına, “Biz hiçbir tehditten korkmayacağımızı söyledik. Ekonomik tehditle bir yere varılmaz” diye karşılık verdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Trump'ın tehdit içerikli paylaşımına tepkisi sert oldu. Çavuşoğlu, Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile ortak basın toplantısında, “Trump'ın içinde bulunduğu durum zordur. Görüyoruz. Üzerinde ciddi bir baskı var. Kendisi çekilme kararı aldı ve özellikle güvenlikle ilgili birimleri de çekilmemesi için sürekli baskı yapıyor. Son tweet'in de bir iç politika mesajı olduğunu biz biliyoruz. Ama stratejik ortaklar Twitter, sosyal medya üzerinden görüşmez. Bizim konuları kendi aramızda görüşmeye davet etmemiz lazım” dedi. 

KENDİLERİNE DEFALARCA SÖYLEDİK 

Trump'ın tehdit diline ilişkin Çavuşoğlu, “Biz hiçbir tehditten korkmayacağımızı ve hiçbir tehdide pabuç bırakmayacağımızı defalarca söyledik. Türkiye'yi ekonomik olarak tehdit etmekle bir yere varılamaz.” dedi. Türkiye'nin zorlukları bertaraf etmek için ne gerekiyorsa yapacağını dile getiren Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Bir tarafta ekonomik zorluklar diğer tarafta terör tehdidi. 'İkisinden birini seç' derlerse bize, bu millet de der ki; 'Ben aç kalırım, susuz kalırım ama geçmişte olduğu gibi, Kut'ül Amare'de olduğu gibi, Çanakkale'de olduğu gibi, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi boyun eğmem' der ve karşı karşıya kaldığı tehdidi yok etmek için millet, devlet olarak biz ne gerekiyorsa onu yaparız. 

ABD BİZE KARŞI ÜSLUBUNU DÜZELTMELİ 

Baskı altında Trump'ın yaptığı bu açıklamayı ve kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Her şeyden önce Türkiye'nin hak ettiği saygıyı ve muameleyi, ABD ve herkes göstermeli, üslubunu ve tüm davranışlarını buna göre ayarlamalıdır.” 

ASSELBORN MOSMOR OLDU

Çavuşoğlu, Lüksemburglu mevkidaşı Asselborn'e, “Bugüne kadar DEAŞ'a karşı mücadele eden tek ülke Türkiyeolmuştur. Sizlerin verdiği paralar, PKK/YPG'ye silah olarak gitmiştir. Eğer bu kadar çok seviyorsanız bu YPG'lileri PKK'lıları; zaten ülkelerinizde yeterince var, onları da alır götürürsünüz” dedi.

SURİYE'DEN ÇEKİLME KARARI DEĞİŞMEZ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Ortadoğu turunun Suudi Arabistan ayağında, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la ayrı ayrı görüştü. Pompeo, habercilerin  Trump'ın Türkiye'yi tehdit eden Twitter mesajına ilişkin sorusu üzerine, bunun Başkan'ın kendisine sorulması gerektiğini söyledi. Pompeo, Trump'ın sözlerinin Suriye'den çekilme kararını değiştirmeyeceğini ifade etti. Pompeo, Trump'ın Türkiye ve Suriye'nin kuzeyindeki PKK/YPG arasında 20 mil (yaklaşık 30 kilometre) uzunluğunda tampon bölge açıklamasının Washington'un bölgedeki politikalarıyla uyum içinde olduğuna işaret etti. 

KÜRTLERİ PKK'YLA EŞ TUTMAK ÖLÜMCÜL HATA

Başkanlık Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye paylaşımına ilişkin, “Sayın Donald Trump, teröristler ortağınız ve müttefikiniz olamaz. Türkiye ABD'den stratejik ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmesini ve bunun terör propagandasıyla gölgelenmemesini bekliyor” açıklamasında bulundu. 

SURİYELİLERİ KORUYACAĞIZ 

Twitter hesabından Trump'ın tepki çeken paylaşımına yanıt veren Sözcü Kalın, “Sayın Donald Trump, Kürtleri ABD'nin terör listesindeki PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG ile eş tutmak ölümcül bir hata. Türkiye teröristlerle mücadele ediyor Kürtlerle değil. Kürtleri ve diğer Suriyelileri terör tehdidine karşı koruyacağız” ifadelerini kullandı. 

TERÖR KAYNAĞINDA KURUTULMALIDIR 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter'dan ABD Başkanı Trump'ın Suriye'ye ilişkin paylaşımına tepki gösterdi. Altun, “Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur. Bizim meselemiz PKK terör örgütüyle ve onun Suriye’deki uzantılarıyladır” değerlendirmesinde bulundu. 

ESAS OLAN ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ 

Altun daha sonra şu ifadeleri kullandı: “Bizim için esas olan ulusal güvenliğimizdir. Terörle mücadelemizi belirleyen esas unsur da budur. Terörizmin kaynağı ister ideolojik, ister dini isterse etnik olsun bizim için fark etmez. Terör terördür ve kaynağında kurutulmalıdır. Türkiye Suriye'de tam da bunu yapmaktadır”  dedi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX