0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Aralık 2016 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:30 Aralık 2016 Cuma 00:25:00

Vatan haini müdüre 12 yıl 8 ay hapis 

Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizim ve üretim planlarını satmak isterken yakalanan eski MKEK Müdürü Mustafa Tanrıverdi, 12 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

MP5 silahı ile üretimine henüz başlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizim ve üretim planlarını satmak isterken yakalanan eski Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin yargılandığı davanın karar duruşmasıyapıldı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü ki davanın karar duruşmasına, tutuklu sanık Tanrıverdi, avukatları Ali Meriç Türkmenoğlu ve Ali Türker ile şikayetçiler MKEK avukatı Ayşe Karagöl, Savunma Sanayii Müsteşarlığı avukatı Salih Yerli ve Hazine Müsteşarlığı avukatı Alparslan Çevik katıldı. 

DEVLETİN GÜVENLİĞİ 

Duruşmada, sanık hakkındaki mütalaasını tekrarlayan Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak, sanığın, “rüşvet almaya teşebbüs” ve “görevi dolayısıyla öğrendiği ve devletin güvenliğinin gizli kalmasını gerektirdiği fenni keşif veya yeni buluşları veya sınai yenilikleri kendisinin veya başkasının yararına kullanmak” suçlarından hapis cezasına çarptırılmasını istedi. 

SADAKATSİZLİK SUÇU 

MKEK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı avukatları da sanığın suçunun sabit olduğunu, rüşvet suçunun da teşebbüs aşamasında kalmayıp sübut bulduğunu, bu nedenle Tanrıverdi'nin “devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerinde sadakatsizlik” suçlarını düzenleyen TCK'nın 333. maddesinin yanı sıra rüşvet suçundan da cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi. 

FİLMDE KULLANILDI 

Son savunmasını yapan sanık Mustafa Tanrıverdi de projenin gizliliğinden söz edilemeyeceğini iddia ederek, “Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın, 17 Kasım'da bir basın açıklaması oldu. Bu silahtan 200 bin adet üretilecek. Tüm resimler kalıp firmalarına, atölyelere dağıtılmış, çizimler verilmiş. Burada gizlilikten bahsetmek mümkün mü? Yeni vizyona giren Dağ 2 filminde bile MPT-76 silahı kullanılmış. Silah artık aleniyet kazanmış” diye konuştu. 

KARAR AÇIKLANDI 

Daha sonra mütalaa için kısa bir ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından kararını açıklayarak, “rüşvet almaya teşebbüs” ve “görevi dolayısıyla öğrendiği ve devletin güvenliğinin gizli kalmasını gerektirdiği fenni keşif veya yeni buluşları veya sınai yenilikleri kendisinin veya başkasının yararına kullanmak” suçlarından sanık Mustafa Tanrıverdi'yi, temyiz yolu açık olmak kaydıyla 12 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı. 

Milli projeyi satarken yakalanmıştı 

Mustafa Tanrıverdi, MP5 ile Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizimleri, üretim planları dahil tüm dökümanlarını satmak isterken, ihbar üzerine  Ankara Söğütözü'ndeki bir lokantada 
suçüstü yakalanmıştı.  

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX