0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Kasım 2017 Salı 07:55:00 - Güncelleme:28 Kasım 2017 Salı 08:02:00

[Türkiye-İngiltere ilişkileri] Terörle mücadelede mutabakat sağlandı

Başbakan Yıldırım, dün İngiliz meslektaşı May’la görüştü. Savunma konusunda ortaklığın artırılmasının ele alındığı zirvede terörle mücadeleden Kıbrıs’a kadar birçok konuda işbirliğinin sürmesinde mutabık kalındı.

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere temaslarının ikinci gününde Başbakan Theresa May ile görüştü. Downing Street’teki başbakanlık konutunda önce baş başa ardından heyetler arası olarak yapılan görüşme 1 saat sürdü. Görüşme sonrası Başbakanlık Basın Müşavirliğinden zirveye ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamaya göre görüşmede, iki ülkenin içinden geçtikleri yeni dönemde işbirliğini daha da ileriye taşıma konusundaki ortak iradesi ve kararlılığı bir kez daha vurgulandı. Ekonomi ve ticaretin yanı sıra başta milli uçak TFX olmak üzere savunma sanayi alanında ortaklıkların derinleştirilerek, ileriye taşınması arzusu ifade edildi. İki dost ve müttefik ülke, Türkiye ve Birleşik Krallık’ın ikili ve bölgesel konularda sahip oldukları görüş birliğinden duyulan memnuniyet dile getirildi, terörle mücadeleden Kıbrıs’a, birçok alan ve konuda ikili temas ve işbirliğinin artarak devam etmesi üzerinde mutabık kalındı.

MİLLİ UÇAK 2023’TE 

Öte yandan Başbakan’a ziyaretinde eşlik eden Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Londra’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milli Muharip Uçak TF-X’in Türkiye için önemli bir proje olduğunu belirten Canikli, “Olabilecek en kısa süre içerisinde bütün aşamalarını gerçekleştireceğiz. Tarih vermeyeyim ama şu anda temel hedefimiz 2023’te havalandırmak” dedi.  S-400 füze sisteminin de Türkiye’ye 2019’da geleceğini belirten Canikli, “O iş bitti. Kullanıma ilişkin bütün kontrol bizde olacak. Dost düşman tanıma sistemi de değiştirilecek. NATO ile entegre değil ama tehdit oluşturmuyor” diye konuştu.     

YILDIRIM BBC’YE KONUŞTU

TRUMP PYD İLE İLİŞKİSİNİ BİTİRMELİ

Başbakan Yıldırım,  BBC World’e verdiği röportajda ABD’nin YPG’ye silah sağlaması konusunda, “Trump, Türkiye için neyin önemli olduğunu anladı” dedi. ABD’nin PYD ile işbirliğinin seçim değil, gereklilik olduğunu söylediğini hatırlatan Yıldırım “Şimdi bunu bitirme zamanı. DEAŞ yenildi. Trump, silah sağlamanın yanlış olduğunu söyledi” diye konuştu. Yıldırım, Soçi zirvesiyle ilgili “Kürt halkını kullanan terör örgütüyle sorunumuz var” ifadesini kullandı. Yıldırım, Türkiye’de çok sayıda gazetecinin tutuklu olduğunun ifade edilmesi üzerine bir kişinin hem gazeteci kimliği taşıyıp hem de terör örgütleriyle işbirliği yapması halinde, bunun gazetecilik olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi. Star

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX